Αποκάλυψη: Ποιοι και γιατί θέλουν να τορπιλίσουν τη συμφωνία

Σχόλιο

Και εκεί που σχηματίστηκε η εικόνα ότι η συμφωνία με τους εταίρους είναι κοντά, φαίνεται ότι αυτή η προσέγγιση δεν εξυπηρετεί κάποιους, που δίνουν και πάλι αγώνα για να την τορπιλίσουν.

Μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζει πως «η εμπειρία από άλλα μέρη του κόσμου έχει δείξει πως μια χώρα μπορεί να γλιστρήσει ξαφνικά σε πτώχευση», ενώ δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις για μια πιθανή ημερομηνία που θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Μιλώντας στην Corriere della Sera, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι, «έχουμε κάνει πρόοδο, αλλά ακόμη δεν είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Σίγουρα δεν θα επιτευχθεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, αλλά δεν ξέρω πόσο».

Σας λένε κάτι αυτές οι δύο δηλώσεις, την παρούσα χρονική περίοδο από τους συγκεκριμένους άνδρες; Όταν φαίνεται ότι πλησιάζουμε στο τέλος με επίτευξη συμφωνίας; Όταν έχουν υπάρξει κοινά ανακοινωθέντα του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και των τριών θεσμών;

Α. Τσίπρας: «Αυτά που έκαναν Σαμαράς και Βενιζέλος, εγώ δεν θα τα κάνω»

Το μεγάλο τους πρόβλημα είναι η δυνατότητα που έχει ακόμη η Ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Με δεδομένη λοιπόν τη δόση των 750 περίπου εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, που πρέπει να πληρωθεί στις 12 Μαΐου (την επομένη της συνεδρίασης του Eurogroup), στόχος τους είναι να τρενάρουν τις συζητήσεις και να πληρωθεί η δόση, ώστε η κυβέρνηση να μην έχει χρήματα για μισθούς και συντάξεις.

Μόνο που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει προς όλους ότι «αυτά που έκαναν Σαμαράς και Βενιζέλος, εγώ δεν τα κάνω. Μισθοί και συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά».

Αν ήθελαν άλλωστε να διευκολύνουν τη Ελλάδα οικονομικά θα μπορούσαν ήδη να το έχουν κάνει, είτε επιστρέφοντας το 1,2 δις που κατά λάθος έφυγε από το ΤΧΣ (δικά μας χρήματα), είτε δίνοντας το 1,9 δισ. ευρώ που είναι κέρδη των κεντρικών ευρωπαϊκών τραπεζών και της EKT από τα ακούρευτα ελληνικά ομόλογα, είτε με έντοκα γραμμάτια δημοσίου μετά από απόφαση της ΕΚΤ, αφού θετική ήταν η κοινή δήλωση των θεσμών πριν από 3 ημέρες.

Όμως η απόφασή τους είναι να μην μας δώσουν χρήματα, για να μας πιέσουν, για να μας εκβιάσουν, για να…

Το σχέδιο υπονόμευσης της Ελλάδας

Είναι σαφές ότι σε επίπεδο υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων εξυφαίνεται σχέδιο για την πλήρη υπονόμευση της Ελληνικής κυβέρνησης (που δεν τους είναι καθόλου αρεστή) και τη μη ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η απάντηση στο γιατί είναι απλή.

  • Γιατί είναι οι ίδιοι αξιωματούχοι που έκαναν σωρεία λαθών στην εφαρμογή των μνημονίων (πολλαπλασιαστές κλπ).
  • Γιατί αν ολοκληρωθεί η συμφωνία με βάση τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, θα αναδειχθούν τα δικά τους λάθη και κάποιοι θα μείνουν ανεπάγγελτοι.

Είναι αξιοπρόσεκτο άλλωστε, ότι μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, κάποιοι συνειδητά υπονόμευσαν τη νέα προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς και την Ελληνική κυβέρνηση, με τη βοήθεια του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ και σε πολιτικό επίπεδο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο ρόλος ξένων ΜΜΕ και hedge funds

Σε αυτό το 3μηνο διάστημα παρατηρούμε έναν  συντονισμό ξένων Μέσων Ενημέρωσης, που χτυπούν κάθε ενέργεια της κυβέρνησης και τορπιλίζουν κάθε θετικό βήμα στις διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες σε ενημερωτικά δελτία, που αποστέλλονται σε πολύ κλειστό και συνάμα ισχυρό ακροατήριο πελατών από εξειδικευμένες εταιρείες, καταβάλλετε μεγάλη προσπάθεια για να μην υπάρξει συμφωνία και λύση, σε συνδυασμό με πλήρη υπονόμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Την ίδια προσπάθεια καταβάλουν επιθετικά hedge funds, αλλά και μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, θεωρώντας ότι θα επαναλάβουν ότι κατάφεραν στο παρελθόν με Παπανδρέου, Σαμαρά και Βενιζέλο και θα αποκομίσουν και πάλι  τεράστια κέρδη πτωχεύοντας την Ελλάδα.

Το «οικόπεδο Ελλάδα» παραμένει πολύτιμο

Δυστυχώς, τούτη την ώρα υπάρχουν πολιτικοί σε ισχυρές Ευρωπαϊκές χώρες που εκτιμούν ότι μπορούν να αποκομίσουν οι χώρες τους τεράστια κέρδη, ελέγχοντας τις γεωπολιτικές κατευθύνσεις των Ελληνικών κυβερνήσεων.

Παρά τις μεγάλες αλλαγές στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα, παρά τις πολύ μεγάλες τεχνολογικές προόδους, το «οικόπεδο Ελλάδα» παραμένει πολύτιμο. Πόσο μάλλον που η αποτυχία της Αραβικής άνοιξης, η δημιουργία του χαλιφάτου από τον ISIS και η αμφιταλαντευόμενη στάση της κυβέρνησης Ερντογάν, καθιστούν ακόμα ποιο ακριβό το γεωπολιτικό χώρο που καταλαμβάνει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όλα τα παραπάνω σηματοδοτούν ένα ακόμη στρατηγικό λάθος των χωρών που ελέγχουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και μία εξέλιξη που δεν μπορούν να ελέγξουν όπως φαίνεται, ούτε οι ΗΠΑ.

Πηγή: www. radiourgia.gr

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post