Άκρως αποκαλυπτικός για την πορεία των διαπραγματεύσεων ήταν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84». Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι οι δανειστές επιμένουν στο «μνημονιακό καθεστώς και κεκτημένο», όπως και στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, των επικουρικών συντάξεων και των απολύσεων. Πρότεινε δε να διακοπούν οι συνομιλίες στο Brussels Group και να υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία σε επίπεδο αρχηγών κρατών.
Αναλυτικότερα ο Πάνος Σκουρλέτης είπε στον Βασίλη Πάικο.
«Το καινούριο στοιχείο που προκύπτει, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι όχι μόνο ότι μία μερίδα των δανειστών ζητάει πράγματα, τα οποία ζητούσαν και μέσω του “mail Χαρδούβελη”. Περίπου μας λένε, μην κάνετε καμία αλλαγή, γύρω από αυτό που θα έλεγε κανείς “μνημονιακό καθεστώς και κεκτημένο”. Αυτό το έλεγαν ακροθιγώς και τα τελευταία εικοσιτετράωρα ακούγεται μετ’ επιτάσεως. Υπάρχει μία παράλογη εμμονή στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, ζητήματα που -όπως καταλαβαίνουν όλοι-, δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο. Δεν επηρεάζουν την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της».
Δημοσιογράφος: Και ταυτοχρόνως βάζουν και θέματα ομαδικών απολύσεων, τη 13η σύνταξη και τον κατώτατο μισθό…
«Βεβαίως. Και τις συντάξεις».
Δημοσιογράφος: Και τις επικουρικές συντάξεις…
«Ναι».
Και πρόσθεσε: «Αυτά που ακούγονται τις τελευταίες ώρες -που τα είχαμε ακούσει και τις προηγούμενες εβδομάδες-, ουσιαστικά οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: ότι εδώ που έχουμε φτάσει, ματαιοπονούμε, θα έλεγε κανείς, το να καθόμαστε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με ένα χαρτί και ένα μολύβι και να συζητάμε πάνω από συγκεκριμένες προτάσεις… Αυτό το οποίο απαιτείται σήμερα είναι να υπάρξουν πολιτικές προσεγγίσεις εκατέρωθεν. Αν, δηλαδή, οι δανειστές μας θέλουν να υπάρξει μία λύση, η οποία δεν θα είναι ένας επώδυνος και ταπεινωτικός συμβιβασμός για την Ελλάδα – που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός – ή όχι. Αυτό είναι το ερώτημα…
Στο μεν πολιτικό επίπεδο, δεν θέλει κανείς – προφανώς ούτε και η κ. Μέρκελ – να αναλάβει το κόστος μίας ρήξης με την Ελλάδα. Από την άλλη, στο επίπεδο του Γιούρογκρουπ, εμφανίζεται η πιο άτεγκτη λογική, εκ μέρους των κυρίαρχων δυνάμεων σήμερα στην Ευρώπη… Και οι δύο πλευρές υπάρχουν. Ασφαλώς υπάρχουν αντιθέσεις, διαφορετικές ταχύτητες και προσεγγίσεις και στην πλευρά των δανειστών, σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζουν την Ελλάδα».
Δημοσιογράφος: Επιμένουμε στο ότι, όταν φτάσει το πράγμα στο αμήν, δεν θα αποτολμήσουν τη ρήξη;
«Οι κόκκινες γραμμές είναι κόκκινες, για να υπάρχουν. Αν είναι συνεχώς να τις πηγαίνουμε πιο πίσω ή να αλυσοδεθούμε με αυτές, τότε παύουν να είναι κόκκινες γραμμές. Και θεωρώ ότι δεν είναι – τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά – κάποια δογματική προσέγγιση. Είναι το μίνιμουμ, το αυτονόητο, αυτό που σηματοδοτεί τη διαφορετικότητα της παρούσας κυβέρνησης από τις προηγούμενες, τις μνημονιακές».
Δημοσιογράφος: Με βάση όσα λέγαμε πριν, ότι τα τεχνικά κλιμάκια και το Brussels Group δεν έχουν να κάνουν τίποτα ουσιαστικό, η πρότασή σας θα ήταν να διακόψουμε τις συνομιλίες εκείνες και να ξαναρχίσει η ιστορία σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο;
«Νομίζω πως ναι. Και όσο και αν θέλει κανείς να διαπιστώσει ότι υπάρχει μια σχετική αυτονόμηση των Ευρωπαίων τεχνοκρατών, οι οποίοι λειτουργούν με μία δική τους πια λογική – το Γιούρογκρουπ αποτελεί την αποθέωση αυτής της λογικής – νομίζω ότι εδώ που έχουμε φτάσει, επιβάλλεται πλέον η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, να πάρει την κατάσταση στα χέρια της».
Δημοσιογράφος: Πρέπει να διακόψουμε τις συνομιλίες εκείνες ως αδιέξοδες και να πούμε ότι αναλαμβάνει ο κ. Τσίπρας να ξαναδεί την κ. Μέρκελ, τον Ολάντ και όλους τους άλλους και να τους θέσει προ των ευθυνών τους;
«Δεν ξέρω αν πρέπει με τυμπανοκρουσίες να πούμε ότι διακόπτουμε, αλλά πρέπει να γίνει σίγουρα το δεύτερο. Να υπάρξει μία πολιτική πρωτοβουλία αυτού του μεγέθους… Ακόμη και να γινόταν αυτό τώρα, δεν θεωρώ ότι θα ξεμπερδεύαμε με τις λογικές τύπου Σόιμπλε. Κατά τη γνώμη μου, αυτές οι πολιτικές συνιστούν τον μεγαλύτερο εχθρό της Ευρώπης σήμερα. Και νομίζω ότι με μια τέτοια γλώσσα πια θα πρέπει να μιλήσουμε».
Συζήτηση σχετικά με post