Ένεση ρευστότητας από τη Μόσχα

Σχόλιο

Την άμεση ρευστότητα εξασφάλισε – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – από τη Μόσχα η Ελλάδα, καθώς οι Ρώσοι όπως όλα δείχνουν είναι διατεθειμένοι να μας προκαταβάλουν τα κέρδη του αγωγού φυσικού αερίου που θα λειτουργήσει από το 2019

Ταυτόχρονα το Μέγαρο Μαξίμου με άτυπη ενημέρωση προχώρησε στην δικιά του αποτίμηση της πρώτης μέρας του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, το οποίο χαρακτηρίζει ως «Ιστορικής σημασίας», ενώ κάνει αναφορά στην κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου, καθώς και στην επεξεργασία φόρμουλας για τη δυνατότητα εξαγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Αναλυτικά κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν τη συνάντηση ως «Ιστορικής σημασίας, η οποία σηματοδοτεί την επαναθεμελίωση και την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων. Οι επαφές έγιναν σε εξαιρετικό και εποικοδομητικό κλίμα σε όλα τα επίπεδα κάτι που αποτυπώθηκε τόσο στις συμφωνίες όσο και στις δηλώσεις που έγιναν».

Σε ότι αφορά στην κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου, «Εκδηλώθηκε εκτεταμένο ενδιαφέρον από τη Ρωσική πλευρά για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Η χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε. Θα δημιουργηθούν μεγάλα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και εμπορική εκμετάλλευση του που υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα».

Τέλος, σε σχέση με τη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσική αγορά «Επεξεργάζεται φόρμουλα για μέσω της ίδρυσης κοινών Ελληνορωσικών εταιριών».

 

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post