Για την παράσταση «Το Τρίτο Στεφάνι» που θα ανέβει το χειμώνα

Σχόλιο

Tου Γιάννη Γαβρίλη

Η παραγωγή αυτή των ” Θεατρικών Σκηνών” (Πάνος Κατσαρδής – Ιωάννης Κέντ) σίγουρα θα είναι από τις αρτιότερες παραστάσεις της, δύσκολης από πολλές απόψεις χειμερινής θεατρικής περιόδου. Συνυπολογιζόμενου και του ρίσκου που αναλαμβάνει η παραγωγή. Όμως, όταν αγαπάς το θέατρο και υπολογίζεις του ανθρώπους το ρίσκο έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Θέατρο “Παλλάς” – “Το τρίτο στεφάνι”

Το μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή που το έχουμε δει και το έχουμε ακούσει (Ραδιόφωνο, τηλεόραση, Θέατρο) φέτος θα το δούμε με την σκηνοθετική έμπνευση του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Σίγουρα σε μια διαφορετική σκηνική προσέγγιση.

Για την ιστορία.

Το μυθιστόρημα γράφτηκε από τον Ταχτσή την δεκαετία του 50, πρωτοεκδόθηκε το 1962 οπου πωλήθηκαν γύρω στα δέκα αντίτυπα. Επανεκδόθηκε απο τις εκδόσεις “Ερμής” το 1970. Γνωρίζει μεγάλη εμπορική επιτυχία καθιερώνοντας παράλληλα και τον συγγραφέα του.

Το 1979 μεταφέρεται στο ραδιόφωνο (Τρίτο Πρόγραμμα) σε 78! συνέχειες και σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Παυριανου με την Ρένα Βλαχοπούλου και την Σμάρω Στεφανίδου.

  1. Γυρίζεται για την τηλεόραση (ΑΝΤ1) σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη με την Νένα Μεντή (Νίνα), την Λήδα Πρωτοψάλτη (Εκάβη), Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη (Δημήτρης). Το τραγούδι των τίτλων του Σταματη Κραουνάκη με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.

Θεατρική περίοδος 2009-2010. Σε θεατρική προσαρμογή των Σταμάτη Φασουλή και Θαν. Νιάρχου

ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο στο “Θέατρο REX- σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη” με την Νένα Μεντή, Εκάβη την Φιλαρέτη Κομνηνού, Νίνα, Γιάννη Στάνκογλου Δημήτρη.

Το 2015-16 έρχεται στο Δημ. Θέατρο του Πειραιά σε παραγωγή του Θεατρ. Οργ/σμού Κύπρου το ” Τρίτο Στεφάνι” με την σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά, δραματοποίηση Σάββα Κυριακίδη, Μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα, με την Αννίτα Σαντοριναίου (Εκάβη), Στέλλα Φυρογένη (Νίνα).

Το 2016-2017 από το Κ.Θ.Β.Ε. σε σκηνοθεσία Θανάσης Παπαγεωργίου με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου ως Εκάβη και τις Θάλεια Σκαρλάτου, Μαρία Χατζηιορδανίδου, Μαριάννα Πουρέγκα Νίνα Α!Β!Γ! (Μονή Λαζαριστών. Σκηνη Σωκρ. Καραντινός).

2019 το “Τρίτο Στεφάνι” ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου “Αλμα” σε μορφή μονολόγου με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου. Διασκευή Γιαννη Χαρτοδιπλομένου και Κωνστ. Χατζή που σκηνοθέτησε κιόλας.

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post