Της Μαρίας Σμιλίδου
Τα υδροπλάνα μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης
Θα γίνει η Ελλάδα, Μαλδίβες της Μεσογείου ;
Το χρονικό μιας πολύπαθης επένδυσης και το business plan με χρονοδιάγραμμα το καλοκαίρι του 2020
Μαρία Σμιλίδου
Από χίλια κύματα έχει περάσει η επένδυση των ελληνικών υδατοδρομίων με δεκάδες καθυστερήσεις, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ανακολουθίες οι οποίες εδώ και περίπου δύο δεκαετίες οδηγούν το φιλόδοξο πρότζεκτ σε ναυάγιο. Για τη σημερινή κυβέρνηση η ολοκλήρωση της επένδυσης βρίσκεται υψηλά στην ιεράρχηση και σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε στις 6 Αυγούστου διυπουργική σύσκεψη με στόχο το ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών αδειοδότησης. Είναι χαρακτηριστική η φράση του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη σε τηλεοπτική του συνέντευξη: ¨Toυ χρόνου τέτοια εποχή θα πετάμε με υδροπλάνα, τελείωσε! Θα κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε για να πετάμε με υδροπλάνα¨ διεμήνυσεεμφατικά ο υπουργός. Ένα ακόμη βήμα έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου όταν υπεγράφη η σύμβαση ανάδειξης αναδόχου για την αδειοδότηση 20 συνολικά υδατοδρομίων, σε 19 νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Αντικείμενο της σύμβασης ύψους €480.200 είναι η ανάδειξη αναδόχου για την Αδειοδότηση ΥδατοδρομίωνΠΝΑΙ, ο οποίος αναλαμβάνει την διαδικασία του Τεχνικού Φακέλου που θα υποβληθεί αρμοδίως για την αδειοδότηση είκοσι συνολικά υδατοδρομίων, 11 στα Δωδεκάνησα και 9 στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στα εξής νησιά: Ρόδος (2 υδατοδρόμια), Χάλκη, Σύμη, Τήλος, Κάρπαθος, Καστελλόριζο, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Αστυπάλαια, Κάσος, Μύκονος, Σαντορίνη, Κύθνος, Κέα, Άνδρος, Σίκινος, Σέριφος, Δονούσα και Ανάφη. Το χρονοδιάγραμμα που τίθεται για την ολοκλήρωση της υποδομής των 20 υδατοδρομίων, είναι οι 18 μήνες. Η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου και των τριών εκπροσώπων που συνθέτουν το ανάδοχο σχήμα με την επωνυμία «Υδατοδρόμια Νοτίου Αιγαίου», το οποίο προέκυψε μετά από διεθνή διαγωνισμό. Πιο συγκερκιμένα , το επενδυτικό σχήμα αποτελείται από τις εταιρείες Ελληνικά Υδατοδρόμια με πρόεδρο τον Τάσο Γκόβα, την Hellenic Seaplanes, που εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Νικόλα Χαραλάμπους και την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων OptimumValue, που εκπροσωπείται από τον Θεοφάνη Καραγιάννη.
Με βάση το business plan προβλέπεται η δημιουργία τουλάχιστον 150 υδατοδρομίων σε ολόκληρη τη χώρα με πρόβλεψη τη δημιουργία τουλάχιστον 1000 θέσεων εργασίας. Η βάση των υδροπλάνων το λεγόμενο μητροπολιτικό υδατοδρόμιο το οποίο παρέχει δυνατότητα στάθμευσης για 15 υδροπλάνα σχεδιάζεται να γίνει στην Ελευσίνα με στόχευση να συνδέονται Αθήνα, Πάτρα, Κυκλάδες και Επτάνησα. Ενδιάμεσο σταθμό θα αποτελεί η Χαλκίδα η οποία θα εξυπηρετεί τα δρομολόγια του Βορείου Αιγαίου. Ο μέσος όρος διάρκειας των πτήσεων υπολογίζεται στα 30’.
Το νέο απλουστευμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για την λειτουργία των υδατοδρομίων που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη δικτύου υδροπλάνων στην Ελλάδα, θα είναι έτοιμο προς διαβούλευση ως το τέλος Σεπτέμβρη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ετέθη στη διυπουργική σύσκεψη για τα υδατοδρόμια. Επιφορτισμένος με τον φάκελο μεταφορών μέσω υδροπλάνων είναι ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος ετοιμάζει την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την διαδικασία αδειοδότησηςυδατοδρομίων. Μεταξύ των αλλαγών που εξετάζει να θεσμοθετήσει το αρμόδιο υπουργείο είναι η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίωνσε λιμάνια που έχουν ιδιωτικοποιηθεί (Πειραιά και Θεσσαλονίκης), σε μαρίνες αλλά και σε σύνθετα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με στόχο αφενός την προσέλκυση επενδυτών αφετέρου την περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η χώρα.
Το χρονικό των … ναυαγίων
Η ιστορία ξεκινά το 2003 όταν ο Χρήστος Βερελήςήταν ο πρώτος υπουργός Μεταφορών που έδωσε το πράσινο φως για την δημιουργία υδατοδρομίων. Με τα εμπόδια βουνό, ο ελληνοκαναδόςεπιχειρηματίας Μιχάλης Πατέλης της ΑirSea Linesκατάφερε να θέσει σε λειτουργία το πλάνο των υδροπλάνων για μια τετραετία κάνοντας ωστόσο πολλές υποχωρήσεις από το αρχικό σχέδιο καθώς υπήρχαν αντιστάσεις από τις τοπικές κοινωνίες και πολλά γραφειοκρατικά κωλύματα. Από το 2004 ως 2008 η εταιρεία άρχισε τις πτήσεις στην Ελλάδα έχοντας εξασφαλίσει άδειες για τη δημιουργία 10 υδατοδρομίων κυρίως στα νησιά του Ιονίου. Όμως η περιορισμένη βάση των υδροπλάνων στο λιμάνι του Λαυρίου αποδείχθηκε ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια καθιστώντας την επένδυση ασύμφορη. Μετά το πέρας της τετραετίας το εγχείρημα ναυάγησε όταν αποχώρησαν τα funds (Rab Capitalκαι Fidelity) που τη χρηματοδοτούσαν. Η εταιρεία πραγματοποίησε μέχρι το 2008 περίπου 18.500 πτήσεις, μεταφέροντας 180.000 επιβάτες.
Το πρότζεκτ ζωντάνεψε και πάλι το 2014 όταν μετά από δύο έτη προσπαθειών έναντι των γραφειοκρατικών δυσκολιών η Hellenic Seaplanesδρομολογούσε την επένδυση ων 180 εκατ. ευρώ για την άνοιξη του 2015. Το πλάνο προέβλεπε μητροπολιτικό υδατοδρόμιο στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και τις παρθενικές πτήσεις προς τα νησιά των Σποράδων την Τήνο και την Πάτμο. Το όραμα για τη δημιουργία 112 υδατοδρομίων σε όλη την χώρα τα οποία θα άλλαζαν τη φιλοσοφία του ελληνικού τουρισμού και των θαλάσσιων μετακινήσεων βούλιαξε στα νερά των πολιτικών εξελίξεων της περιόδου εκείνης. Έκτοτε η συγκεκριμένη επένδυση παρέμενε στα συρτάρια και το επενδυτικό χρήμα βρισκόταν σε .. στάση αναμονής . Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών γεννούν τη ελπίδα ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί στις Μαλδίβες της Μεσογείου. Η απάντηση θα δοθεί το καλοκαίρι του 2020 κρίνοντας εκ του αποτελέσματος.
Συζήτηση σχετικά με post