Κοντά σε βιώσιμη λύση το Βερολίνο και για το δημοσιονομικό και για το προληπτικό πακέτο

Σχόλιο

Αισιοδοξία επικρατεί στο Βερολίνο ότι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα υπάρξει οριστική συμφωνία για την αξιολόγηση, αλλά και για τον μηχανισμό που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

«Είμαστε κοντά σε μια συνολική βιώσιμη λύση, που περιλαμβάνει τόσο το δημοσιονομικό όσο και το προληπτικό πακέτο», επιβεβαίωσε προς τη Deutsche Welle πηγή του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο.

Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα που έστειλε χθες Τρίτη το βράδυ ο Σόιμπλε, οι αναλυτές καταλήγουν στα εξής συμπεράσματα: το Βερολίνο θεωρεί βέβαιη την επίτευξη συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου, πόσω μάλλον που φαίνεται πως υπάρχει «επί της αρχής συμφωνία» και επί του πακέτου των προληπτικών μέτρων.

Δεδομένου ότι ο Σόιμπλε εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξος και για τη συμμετοχή του Ταμείου -που θέτει, ως γνωστόν, ως όρο συμμετοχής του αποφάσεις για τη διαχείριση του χρέους- θα πρέπει να θεωρείται επίσης βέβαιο ότι μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα υπάρξει και ένα περίγραμμα συμφωνίας για το χρέος. Το πόσο «προχωρημένη» θα είναι αυτή η συμφωνία, κατά πόσον δηλαδή θα εξειδικεύονται πιθανά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, φαίνεται πως αποτελεί αντικείμενο των εν εξελίξει συζητήσεων και διαπραγματεύσεων ενόψει της 24ης Μαΐου.

Το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσδιορίζει χρονικά την απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ «εντός της χρονιάς», υποδηλώνει πιθανότατα, σύμφωνα με αναλυτές, ότι η λύση που θα παρουσιαστεί στο ερχόμενο Eurogroup ενδεχομένως να μην ικανοποιεί ακόμη πλήρως το Ταμείο, και πως οι σχετικές συζητήσεις θα απαιτήσουν προφανώς περισσότερο χρόνο.

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post