Νέα «αντίδοτα» αναμένει η αγορά – Καμπανάκι για τις προσδοκίες από τον «τουρισμό»

Σχόλιο

Του Γιώργου Αλεξάκη

Τα νέα μέτρα στήριξης αναμένει η αγορά καθώς τα νέα από το επιδημιολογικό μέτωπο δεν είναι και τα καλύτερα ενώ και ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν δημιουργεί βεβαιότητες για μια καλύτερη πορεία.

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση όσα αναφέρει η Moody’s το «πράσινο πιστοποιητικό» της ΕΕ δύσκολα θα επιφέρει αποτελέσματα στον τουρισμό που είναι «βαρόμετρο» για την Ελληνική οικονομία, καθώς ακόμα και εάν οι αρχές προλάβουν να το έχουν έτοιμο εγκαίρως για την κρίσιμη καλοκαιρινή σεζόν, ο αργός ρυθμός του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ε.Ε. θα περιορίσει τα όποια οφέλη για τις τουριστικές χώρες, Κύριος λόγος που επικαλείται ο διεθνής οίκος είναι ότι  η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στους εμβολιασμούς, περιορίζει το όφελος του προγράμματος. Όπως επισημαίνει η Moody’s, η μέση ηλικία των ατόμων που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου είναι 62,9 έτη στην Ε.Ε., 61,3 έτη στη Βρετανία, 59,3 έτη στις ΗΠΑ και 45,7 έτη στο Ισραήλ.

Έτι περαιτέρω και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και ο Απρίλιος αναμένεται να είναι ένας δύσκολος μήνας που παρά τις προσπάθειες επανεκκίνησης θα απαιτηθούν σημαντικές ενισχύσεις από την πολιτεία. Ήδη χτες μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε συνέχιση του μέτρου των αναστολών και τον επόμενο μήνα. Λίγες μέρες νωρίτερα, δε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο Ρ/Σ Real Fm είχε πει ότι «θα χρειαστεί κι άλλη στήριξη και αφορά την επανεκκίνηση. Έχουμε κάνει ένα σχεδιασμό για τη διευκόλυνση της επανεκκίνησης, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Το μεγαλύτερό του κομμάτι όμως είναι πάνω στο τραπέζι.»

 Τα έσοδα

Στο φόντο αυτό είναι προφανές ότι  παρατεταμένο lockdown επιβαρύνει τα δημοσιονομικά μεγέθη που με βάση το σχέδιο του προϋπολογισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μάρτιο μόνο προβλέπονται εισπράξεις 3,3 δισ., ενώ οι αποφάσεις για «πάγωμα» φορολογικών δόσεων που λήγουν τον τρέχοντα μήνα ανοίγουν νέες τρύπες στα κρατικά ταμεία.

Συνολικά ο στόχος για εισπράξεις 10,868 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο είναι δύσκολος έστω κι αν υπήρξε η «ένεση» των τελών κυκλοφορίας.. Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου ο προϋπολογισμός έκλεισε με εισπράξεις  8,5 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 275 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, λόγω της ετεροχρονισμένης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας ύψους 1,2 δις. ευρώ από τους ιδιοκτήτες  των Ι.Χ. οχημάτων οι οποίοι είχαν περιθώριο μέχρι την 1η Μαρτίου να τα εξοφλήσουν.

Την ίδια στιγμή οι ανάγκες για πρόσθετα μέτρα στήριξης παραμένουν αυξημένες τουλάχιστον μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.  Είναι ενδεικτική η σημερινή αναφορά του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρου Καφούνη που κάνει λόγο για δεινή οικονομική κατάσταση πολλών χιλιάδων επιχειρήσεων.

Με αφορμή το εκρηκτικό αυτό μείγμα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης έστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών κύριο Χ. Σταϊκούρα, καταθέτοντας κοστολογημένες και εφαρμόσιμες προτάσεις, με στόχο να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η απαραίτητη ρευστότητα, ώστε το λιανεμπόριο να προμηθευτεί νέα εμπορεύματα, να εξοφλήσει επιταγές και υποχρεώσεις προς τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και να μην διαταραχτεί η πολύτιμη σχέση πελάτη – προμηθευτή.

Μεταξύ άλλων ο Σταύρος Καφούνης ζήτησε νέα μετάθεση των επιταγών για 30 ημέρες, η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή αυτή τη φορά στοχευμένα να στηρίξει το σύνολο του λιανεμπορίου που παραμένει κλειστό υπολογίζοντας το αδιάθετο εμπόρευμα και βέβαια να παραταθεί και για τον Απρίλιο η υποχρέωση μηδενικής καταβολής ενοικίων. Τέλος, με το βλέμμα στο άνοιγμα της αγοράς, ο πρόεδρος του Ε.Σ.Α ζήτησε μειωμένα ενοίκια, επιδότηση μη μισθολογικού κόστους και επέκταση των μειωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους επόμενους έξι μήνες, όπου δεν θα έχει επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομία. Επιπροσθέτως, ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα αποπληρωμής των τρεχουσών υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις, βελτιώνοντας τους δείκτες ρευστότητας, ώστε να καλυφθούν οι  υποχρεώσεις που μεταφέρθηκαν την περίοδο της πανδημίας στο μέλλον

Έτσι υπό τη πίεση της επιμήκυνσης της διάρκειας της καραντίνας και με θολό το σκηνικό για την επόμενη ημέρα ο νέος 7ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δις. ευρώ για την παροχή φθηνής ρευστότητας σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με επίκεντρο την εστίαση και το τουρισμό, η  επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων ύψους 500 εκ. ευρώ, η κάλυψη έως 90% των δόσεων επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες, η πλήρης απαλλαγή από τα ενοίκια για τις κλειστές επιχειρήσεις και η έκπτωση 40% για τις πληττόμενες και την κύρια κατοικία των εργαζομένων σε αναστολή είναι τα βασικά εργαλεία για να κρατηθούν στη ζωή οι επιχειρήσεις.

 

 

 

 

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post