Ν. Ξυδάκης: Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα

Σχόλιο

Κοινό μήνυμα ότι το προσφυγικό και το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκά ζητήματα και ότι πρέπει να υλοποιηθεί συλλογικά η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης, έστειλαν οι έξι υπουργοί Εξωτερικών αρμόδιοι για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, μετά τις τετράωρες διαβουλεύσεις που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών, οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα που είχε η ολλανδική πρωτοβουλία, προκειμένου να κατανοήσουν εκ του σύνεγγυς ένα τόσο σύνθετο και πολυσχιδές ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Ως μία «άτυπη αλλά ουσιαστική συμμαχία των προθύμων που δίνει μια νέα εικόνα της Ευρώπης των κεντρομόλων προοδευτικών δυνάμεων που υπερασπίζονται την αξία και τον ανθρωπιστικό πυρήνα της Ευρώπης, σε αντίθεση με τη φυγόκεντρη και εθνικιστική εικόνα της Ευρώπης», χαρακτήρισε τη επίσκεψη των 6 υπουργών και υφυπουργών κρατών-μελών της ΕΕ ο κ. Ξυδάκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Είναι από τα πιο σοβαρά πράγματα που έχουν γίνει, τόνισε και επισήμανε ότι η ίδια η ιστορική πραγματικότητα επιβάλλει πολιτικά μαθήματα συμβίωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς τόνισε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό δεν είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα μόνη της, αλλά είναι κοινή ευθύνη όλων των κρατών-μελών της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη, εξαίροντας τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό για το «τιτάνιο έργο» που έχουν κάνει μέχρι τώρα. «Περιμένουμε δεσμεύσεις απ’ όλες τις χώρες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων» διεμήνυσε.

 

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post