Ξενοδοχειακή αναβάθμιση 5 αστέρων στον ελληνικό χάρτη

Σχόλιο

Της Μαρίας Σμιλίδου

Δεκάδες projects υψηλών προδιαγραφών σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Κρήτη προμηνύουν νέο άλμα για την τουριστική βιομηχανία

Οι επενδύσεις των τελευταίων πέντε χρόνων(άνω των 2 δισ. ευρώ)  που έχουν υλοποιηθεί σε αγορές και συγχωνεύσεις κυρίως 5 αστέρων ξενοδοχείων σε Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Ιόνιο, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική είναι μόνον η αρχή μπροστά στον τουριστικό οργασμό που βρίσκεται εν εξελίξει. Το τουριστικό ελληνικό success story φαίνεται ότι έχει ανοίξει την όρεξη σε διεθνείς επενδυτικούς κολοσσούς αλλά και εγχώριους επενδυτές οι οποίοι διαβλέπουν σημαντικά περιθώρια κέρδους μέσω της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος. Δεκάδες νέα projects υψηλών προδιαγραφών σε περιοχές όλης της χώρας που βρίσκονται στα σκαριά και μαρτυρούν ότι η άνοιξη της τουριστικής βιομηχανίας είναι προ των πυλών.

Οκτώ ξενοδοχεία σε Αθήνα & Πειραιά

Ανεβάζει τις “μετοχές” της ως city break προορισμός η Αθήνα με αύξηση 7,7% των αεροπορικών αφίξεων για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2019 δικαιώνοντας τις νέες επενδύσεις σε καταλύματα. Ζήτημα χρόνου θεωρείται η λειτουργία του πεντάστερου ξενοδοχείου με την επωνυμία Niche Hotel στην άνοδο της λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του μουσείου της Ακρόπολης ενώ στις ακτές της Αθηναϊκής Ριβιέρας πριν από σχεδόν έναν μήνα άνοιξε τις πύλες του το Four Seasons Astir Palace Hotel Athens. Το πλήρως ανακαινισμένο ξενοδοχείο 303 δωματίων εκτείνεται σε  30 στρέμματα καταπράσινου τοπίου. Στο κέντρο της Αθήνας σε boutique ξενοδοχείο σκοπεύει να μετατρέψει το διατηρητέο στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Βουλής η Inestia Hospitality, η οποία πλειοδότησε στον σχετικό διαγωνισμό μακροχρόνιας ενοικίασης. Και για την περιοχή του Πειραιά όμως έχουν εκπονηθεί μελέτες για τη δημιουργία τεσσάρων ξενοδοχείων κατηγορίας 5* και 4* εντός του λιμένα. Ένα πεντάστερο σχεδιάζεται στη νότια πλευρά του λιμανιού, στον προβλήτα κρουαζιερόπλοιων, ένα δεύτερο πεντάστερο ξενοδοχείο στην Ακτή Μιαούλη και άλλα δύο ξενοδοχειακά ακίνητα, ένα 4άστερο και ένα 5άστερο, στις παλαιές διαμετακομιστικές αποθήκες σιτηρών. Επίσης ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις προγραμματίζονται να αναπτυχθούν και στο Κερατσίνι στο πλαίσιο του έργου ανακατασκευής των κτηρίων της πρώην βιομηχανίας Παπαστράτος από την Dimand με συγχρηματοδότηση από την EBRD.

Αυξάνει τη δυναμική της η Κρήτη

Αυξάνει τα πεντάστερα ξενοδοχεία της η Κρήτη καθώς ετοιμάζονται τρία νέα πολυτελή συγκροτήματα σε Χανιά, Λασίθι και Ελούντα. Πρόκειται για το πεντάστερο «Casa Cook Chania» με 65 δωμάτια και σουίτες του Ομίλου Ledra Hotels & Villas που κάνει πρεμιέρα εντός του 2019, η επένδυση 50 εκατ. ευρώ στην Ελούντα της Κρήτης από την Garden Plaza, σε ιδιόκτητη παραλιακή έκταση 160 στρεμμάτων περίπου και το δεύτερο «Radisson Blu Beach Resort» στο Λασίθι το οποίο σχεδιάζει ο όμιλος Γενιατάκη, σε συνεργασία με την Carlson Rezidor Hotel Group.

Πόρτο Καρράς

Στο προσκήνιο θα βρίσκεται η πώληση του Πόρτο Καρράς για πολλούς μήνες, καθώς  σύμφωνα παράγοντες της αγοράς πρόκειται για την πολύφερνη νύφη της Χαλκιδικής. Η  αμερικανική Cushman & Wakefield και η βρετανική Profin Management, έχουν προσεγγίσει ισχυρούς παίκτες ενώ ζωηρό διατηρούν το ενδιαφέρον τους στην παρούσα φάση η ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino) αλλά και η αμερικανική Hines, η οποία επανέρχεται δεύτερη φορά σε συζητήσεις. Το κόστος, για την κατασκευή του νέου ξενοδοχείου , των 526 πολυτελών εξοχικών κατοικιών και η ανακαίνιση των 4 υφισταμένων μονάδων, να υπολογίζεται γύρω στα 150 εκατ. Το εμβληματικό τουριστικό συγκρότημα μπορεί να «αντλήσει» μια επένδυση 400-450 εκατ. ευρώ.

Στο πρώτο πόδι της Xαλκιδικής σε ένα διπλό project, κατασκευάζονται βίλες με πισίνες και κήπους προς πώληση από τον βασιλιά του Bρετανικού real estate, Nικόλαο Tριμμάτη ο οποίος οραματίζεται να  δημιουργήσει στο Πευκοχώρι μια ολόκληρη “Πολιτεία”. Στο δεύτερο πόδι και συγκεκριμένα στον Aγ. Iωάννη Σιθωνίας ,το 5άστερο ξενοδοχείο 500 κλινών είναι μόνον η αρχή. Ο Iωάννης και Γεώργιος Mεντεκίδης, δρομολογούν για την επόμενη τριετία  ένα ολόκληρο «τουριστικό χωριό» με 150 βίλες. Στη Nέα Ποτίδαια της Kασσάνδρας το 5άστερο ξενοδοχείο 140 δωματίων της εταιρίας Nέα Aκτή Πόρτες A.E.  ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του τον  Iούνιο ενώ στις Kαλύβες της Xαλκιδικής ο όμιλος Δούρου, σε συνεργασία με τον τουριστικό κολοσσό της TUI και την εταιρεία Blue Lagoon, υλοποιεί επένδυση 50-60 εκατ. για την κατασκευή τριών συνολικά ξενοδοχειακών μονάδων. Κατασκευή 5άστερης μονάδας και ιστορικό θεματικό πάρκο σε δημοτική έκταση 57 στρεμμάτων στην Aσπροβάλτα δρομολογεί η εταιρεία G. Stathopοulos Enterpise. Στην Ιερισσό Χαλκιδικής στη φάση της μελέτης και αδειοδότησης βρίσκεται επένδυση για τη δημιουργία δύο μονάδων 5 αστέρων και 300 κρεβατιών έκαστη, στην περιοχή Ξηροποτάμι. Πρόκειται για ρωσική επένδυση, των 100 εκατ ευρω με τη συμμετοχή του ινδικού επιχειρηματικού κολοσσού TATA.

Θεσσαλονίκη

Πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν, αναμένεται να προστεθεί στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, στον πεζόδρομο της Καλαποθάκη, ένα νέο city hotel, το 5άστερο «Olympion City Hotel». Το υπό κατασκευή 8όροφο ξενοδοχείο αποτελεί ιδιοκτησία της «Ολύμπιον Α.Ε. Οικοδομικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις», εταιρείας που ανήκει στην γνωστή οικογένεια Αντωνίου Δούδου. Η μετατροπή του Όλυμπος Nάουσα στην Παλιά Παραλία Θεσσαλονίκης, αναμένεται να μετασκευαστεί σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο 50 δωματίων, με επενδυτικό σχέδιο 7 εκατ. ευρώ από τον Όμιλο Tορνιβούκα (Eagles Palace)στο γνωστό κοινό σχήμα της Grivalia Hospitality S.A. με τη Mακεδονικά Ξενοδοχεία A.E.  Επένδυση που στοχεύει στην AirBnB είναι το ξενοδοχείο «Dorm Urban Suites Thessaloniki» που βρίσκεται στα σκαριά κατόπιν σύμπραξης αρχιτεκτόνων διακοσμητών και μηχανικών.

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post