Ξυδάκης: Είναι η ώρα για μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση

Σχόλιο

Την ανάγκη προώθησης μιας μεγάλης νομοθετικής μεταρρύθμισης που θα διασφαλίζει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης  και τη δίκαιη κατανομή των βαρών στους πολίτες επεσήμανε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και την Άννα Μπουσδούκου ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ρου ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β’ Αθηνών Νίκος Ξυδάκης.

«Ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για μια μεγάλη μεταρρύθμιση, που θα διευρύνει τη φορολογική βάση και δε θα επιβαρύνει με δυσβάσταχτα βάρη τους ανθρώπους της εργασίας. Είναι δυσανάλογο αυτό που συμβαίνει. Δεν μπορεί να είναι τεκμήριο διαβίωσης, ένα κληρονομημένο διαμέρισμα 50 τμ ή ένα αυτοκίνητο δεκαπενταετίας που είναι πλέον σκραπ» σημείωσε και προσέθεσε: «Η ιστορική πραγματικότητα δείχνει ότι δεν έγινε καμία μείζονα φορολογική  μεταρρύθμιση κι έφτασε να υπερφορολογείται το νοικοκυριό όταν έφτασαν τα δύσκολα. Έχουν προσεγγίσει το 37-38% οι φόροι σε μισθωτό νοικοκυριό. Είναι από τις μεγάλες ιστορικές ευθύνες ένα φορολογικό σύστημα για την επόμενη εποχή» κατέληξε.

Αναφερόμενος στην επικείμενη διαπραγμάτευση  και στις τελευταίες δηλώσεις του επικεφαλής αποστολής ΕΚΤ στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι η εξέλιξη των συζητήσεων με τους θεσμούς είναι και μια πολιτική διαδικασία πέρα από την διαδικασία ελέγχου της υλοποίησης προαπαιτουμένων.

«Έχει την εκτίμησή του ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ αλλά και η Ελληνική κυβέρνηση έχει την εκτίμησή της. Την έχει διατυπώσει ο Πρωθυπουργός  και ο υπ. Οικονομικών. Η απόφαση είναι εν τέλει πολιτική, όπως και το πώς θα εξυπηρετηθεί το εθνικό συμφέρον. Ένας τραπεζίτης έχει τεχνοκρατική γνώση. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα του θεσμού και των τραπεζών. Να δούμε την εξάρτηση πολιτικού και του οικονομικού» τόνισε και δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στα όσα πρότειναν κατά το παρελθόν οι θεσμικοί εταίροι της χώρας.

«Η Ελλάδα άκουσε πέρασε όλα αυτά τα χρόνια ταλαιπωρίες, άκουσε πολλές τεχνικές συμβουλές, όμως δε λιγόστεψαν  το πόνο των ανθρώπων» είπε και προσέθεσε:

«Η Ελλάδα την περίοδο των προγραμμάτων είχε πολύ περιορισμένη εθνική κυριαρχία. Ακόμη και βουλή έπρεπε να νομοθετεί με συγκεκριμένο τρόπο

Οι δανειστές στην προσπάθεια τους να διασφαλίσουν τα κεφάλαια τους δεν λογαριάζουν αν  αποδιαρθρώνεται η Ελληνική οικονομία.»

Ο κ. Ξυδάκης παράλληλα προδιέγραψε το πώς θα είναι η μεταμνημονιακή εποχή. «Η εποπτεία θα είναι από τον ESM και την Επιτροπή, μέσα από ενέργειες που θα έχει δεσμευτεί να κάνει. Την ξέρουμε λίγο πολύ και από τις άλλες χώρες. Θα υπάρχουν όροι πιο περιορισμένοι. Θα ανακτήσουμε κάποιους βαθμούς ελευθερίας και στα δημοσιονομικά και στο καθ’ αυτό νομοθετικό ο και διοικητικό έργο» είπε.

Αισιοδοξία για τη διαπραγμάτευση

Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε σύντομο χρόνο. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα καλυφτούν τα προαπαιτούμενα. Από το 2015 για την τυπική ολοκλήρωση όρων πάμε καλά. Για την κοινωνία βέβαια ήταν και είναι δύσκολα.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για το «φρένο» στις  περικοπές στις συντάξεις σημείωσε ότι αν και είναι πολιτική αναγκαιότητα θα πρέπει να γίνει όταν θα έχει ολοκληρωθεί το πακέτο συμφωνίας με τους θεσμούς στο τέλος του έτους. «Είναι πρόωρο να συζητήσουμε για τις συντάξεις, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο ελιγμών και διαπραγμάτευσης ώστε η μεταβολή των συντάξεων να γίνει όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη.

Όταν δεν μπορείς να δώσεις κάτι με βεβαιότητα τότε είναι ανέντιμο να το τάζεις. Με βάση αυτόν τον άξονα θα πρέπει κινηθείς. Οι διαπραγματεύσεις είναι βέβαια πολιτική διαδικασία στη δεδομένη στιγμή. Τώρα δεν μπορούμε να πούμε κάτι. Να κλείσει η αξιολόγηση, να μπει σε πρόγραμμα η ρύθμιση του χρέους και μέχρι τέλος του Δεκέμβρη να δούμε, οφείλουμε να δούμε οτιδήποτε μπορεί να ανακουφίσει τους πολίτες. Είναι υποχρέωση πολιτική. Δεν γνωρίζω να θα επηρεάσει το χρόνο τω εκλογών. Υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων, δεν είναι, όπως είπε χτες ο κ. Πετρόπουλος, κάτι τόσο τρομερό όσο παρουσιάζεται» ανέφερε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαμορφώνει εξελίξεις

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στον πολιτικό ρόλο του κόμματος σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ χάρη στα ρίσκα που ανέλαβε με τις επιτυχίες κι αποτυχίες κτλ θα παραμείνει ένα μεγάλο ηγεμονικό κόμμα εξουσίας που με τον α ή το β τρόπο θα διαμορφώνει τις εξελίξεις τα επόμενα χρόνια»

 

Σε σχέση με τις πολιτικές συνεργασίες ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι η σύμπλευση με τους ΑΝΕΛ είχε συγκεκριμένο σκοπό.

«Η συνθήκη συνεργασίες το 2015 ήταν το κοινό αντιμνημονιακό μέτωπο. Λογικά με τη λήξη της συνθήκης αναθεωρείται. Μια προοδευτική διακυβέρνηση βασίζεται σε ένα πλαίσιο αρχών. Δεν είναι θέμα σχηματιστών αλλά και προσώπων» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας και το ζήτημα μια εθνικής παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι τα μεγάλα στοιχήματα της χώρας για το επόμενο διάστημα. Γιαυτό θέλει συνέργιες και συνέχεια. Το ότι κάποιος στην αντιπολίτευση μπορεί να υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια είναι ανώφελο. Η αγωνία των κομμάτων να διατηρήσουν τις δυνάμεις του είναι κατανοητή. Όμως οι ανάγκες της χώρα είναι ανεξάρτητες από το κομματικό συμφέρον Είναι άλλες οι δυνάμεις που θα απαιτηθούν από δω και μπρος» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης.

Ανησυχεί η Τουρκία για τη θέση της στους ενεργειακούς δρόμους

Στη συνέχεια αναφερόμενος στο θέμα της επίσκεψης του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Αδριανούπολη και στους έγκλειστους στρατιωτικούς τη χαρακτήρισε θετική.

«Η παρουσία του κ. Κεφαλογιάννη  είναι σημαντική, δεν εκπροσωπεί την Ελλάδα αλλά την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκπροσωπεί την Ενωμένη Ευρώπη και εκφράζει τη βούληση της για το σεβασμό του δικαίου και την ταχεία απελευθέρωσή τους» είπε και ανέλυσε την τακτική της γείτονος.

«Δεν είναι μια στάση αυτή της Τουρκίας που προέκυψε τώρα. Την τηρεί εδώ και χρόνια. Είναι μια όξυνση που θα διαρκέσει, την ανησυχεί ο ρόλος της στη Μ. Ανατολή και ο ρόλος της στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ανησυχεί η θέση της στους ενεργειακούς δρόμους. Η Ελλάδα έχει διασφαλίσει μια ισχυρή θέση Η Τουρκία προσπαθεί να ξαναβρεί τη θέση της σε ένα κόσμο που αλλάζει. Θα πρέπει να είμαστε σθεναροί και προσεκτικοί.

Αναφερόμενος στο θέμα της διαπραγμάτευσης με την ηγεσία της ΠΓΔΜ εξέφρασε την ευχή για θετική κατάληξη. «Ήμουν από την αρχή συγκρατημένα  αισιόδοξος αν κι ένθερμός υποστηρικτής της συμφωνίας. Δεν ήταν εύκολο διαρκώς αναφύονται νέες δυσκολίες και αγκάθια. Φαίνεται πάντως να  πηγαίνει καλά, μακάρι να συνεχίσει έτσι. Μακάρι τώρα που ανακτά την εθνική της κυριαρχία η χώρα να ακτινοβολήσει εθνική ισχύ και εθνική αυτοπεποίθηση.»

 

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post