Συμφωνία: Οι δικοί μας άξονες και οι δικές τους απαιτήσεις

Σχόλιο

Τους 4 άξονες πάνω στους οποίους θέλει η Ελληνική κυβέρνηση να «χτιστεί» η «ενιαία συμφωνία» – όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου – τους έδωσε στο συνέδριο του Economist ο Αλέξης Τσίπρας και σήμερα επαναλαμβάνονται με έμφαση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η χαρακτηριστική αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα για την συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση είναι:

«Αυτή η συμφωνία προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:

  • Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
  • Να μην έχουμε δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
  • Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.
  • Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες».

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά δε, «σε καμία περίπτωση, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι δανειστές είναι σύμφωνοι στις παραπάνω προϋποθέσεις που θέτει η Ελληνική πλευρά, με τη διαφορά ότι θέλουν να κλείσουν τώρα το ασφαλιστικό, το εργασιακό και το συνταξιοδοτικό.

Οι ίδιες πηγές μας μιλάνε για 2 με 3 χρόνια παραπάνω στα όρια σύνταξης, κατάργηση των επικουρικών συντάξεων (ή καλύτερα ενσωμάτωσή τους στις κύριες), καθώς επίσης πάνε στην άκρη οι συλλογικές συμβάσεις όπως και ο ΦΠΑ 3% κάτω για το πλαστικό χρήμα.

Με τα παραπάνω δεδομένα, φαίνεται ότι η συμφωνία είναι πλέον αρκετά κοντά και στη Ρίγα θα δοθεί και το πολιτικό ok για να προχωρήσει.

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post