Το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών και το σχόλιο Τσακαλώτου

Σχόλιο

To Σουηδικό Βραβείο Οικονομικών Επιστημών, στην μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ, γνωστό και ως Νόμπελ Οικονομίας, απονεμήθηκε στους Αμπχιτζίτ Μπανερτζί, Έσθερ Ντάφλο και Μάικλ Κρέμερ για την δουλειά τους στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας.

Το βραβείο Οικονομικών Επιστημών είναι το τελευταίο που απονέμεται το 2019 και το συγκεκριμένο βραβείο καθιερώθηκε από την Σουηδική Κεντρική Τράπεζα το 1968, στην μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ, ιδρυτή των Βραβείων Νόμπελ.

Σύμφωνα με την Ακαδημία, το έργο των τριών οικονομολόγων έδειξε πώς το πρόβλημα της φτώχειας μπορεί να αντιμετωπιστεί με το να διασπάται σε μικρότερα και πιο συγκεκριμένα ερωτήματα σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθιστώντας έτσι πιο εύκολη την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αμέσως μετά την απονομή του Νόμπελ Οικονομίας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έγραψε σκωπτικά.

«Σήμερα ανακοινώθηκε η απονομή του βραβείου Νόμπελ για τα Οικονομικά στους Banerjee, Duflo και Kremer

Πάλι καλά που φέτος η Σουηδική Ακαδημία δεν απένειμε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών σε κάποιον που πιστεύει ότι οι χρηματαγορές είναι πάντα αποτελεσματικές και άρα δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τον κίνδυνο χρηματοπιστωτικών κρίσεων (Fama) ή σε κάποιον που πιστεύει ότι η ανεργία εξηγείται από την απόφαση των εργαζομένων να δουλεύουν λιγότερο στις εποχές όπου οι μισθοί είναι χαμηλοί για να δουλεύουν περισσότερο αργότερα όταν αυξηθούν οι μισθοί (Lucas) και το απονέμει (μετά από τον Sen και τον Deaton) σε τρεις ερευνητές που ασχολούνται με κάτι σημαντικό: την παγκόσμια φτώχεια.

Με αυτούς τους ρυθμούς προόδου από την Σουηδική Ακαδημία, δεν αποκλείω ότι στα επόμενα 50 χρόνια μπορεί να απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ και σε κάποιον/κάποια οικονομολόγο από την ετερόδοξη σχολή οικονομικής σκέψης».

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post