Το ΠΑΣΟΚ και οι «διαχωριστικές γραμμές» του κ. Μητσοτάκη

Σχόλιο

«Το να λες ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Αριστεράς, Κέντρου και Δεξιάς είναι λαϊκισμός και ένα μεγάλο ψέμα». Αυτός είναι ο τίτλος του βασικού σχολιασμού του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κάνει επίθεση –αυτή τη φορά – προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει παρακάτω, γράφοντας.

«Πάει τέλειωσε, ο κ. Μητσοτάκης κατήργησε χθες τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Αριστεράς Κέντρου και Δεξιάς. Όπως κάποτε ένας άλλος υπουργός της τότε Δεξιάς, ο αλήστου μνήμης υπουργός Εργασίας Κ. Λάσκαρης είχε «καταργήσει – απαγορεύσει» την πάλη των τάξεων! Στις 24 του Μάη 1976 η κυβέρνηση της ΝΔ είχε φέρει τον περιβόητο «Νόμο 330» περί «εργατικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών ελευθεριών», ο οποίος καταργήθηκε το 1982 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

«Σήμερα δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς, Κέντρου και Αριστεράς» είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης, «αλλά διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αλήθειας και αποτελεσματικότητας λαϊκισμού και ψέματος αφετέρου»!

Δεν υπάρχει βέβαια μεγαλύτερος λαϊκισμός και μεγαλύτερο ψέμα από αυτό. Διότι τα κόμματα δεν είναι συναθροίσεις ποιμνίου προτεσταντικής αίρεσης Μορμόνων και η πολιτική μπορεί να είναι χίλια πράγματα ταυτοχρόνως αλλά όχι μια αντιπαράθεση μεταξύ κακών – καλών, ηθικών – ανήθικων. Καλοί και κακοί ηθικοί και ανήθικοι, ψεύτες και ειλικρινείς υπάρχουν παντού, σε όλα τα κόμματα και τις κοινωνικές ομάδες. Τα κόμματα όμως από τότε που άρχισαν να υπάρχουν, ως αποτέλεσμα κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, τρόπου παραγωγής των κοινωνικών αγαθών και καταμερισμού της εργασίας, ανατροπών και επαναστάσεων, συνεχίζουν να εκφράζουν κοινωνικά συμφέροντα και αντιθέσεις, ανάμεσα σε κοινωνικές τάξεις και κοινωνικά στρώματα. Αυτό συμβαίνει εδώ και κάποιους αιώνες στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, αν και κοσμοπολίτης, είναι απορίας άξιον πως και δεν έχει ακούσει τίποτα, επί παραδείγματι, για την Magna Carta τον Ιούνιο του1215 στην Αγγλία ή για την Γαλλική Εθνοσυνέλευση τον Αύγουστο του 1789.

Την ίδια ώρα βέβαια που έλεγε αυτά ο κ. Μητσοτάκης περί διαχωριστικών γραμμών ο αντιπρόεδρος του κόμματός του κ. Α. Γεωργιάδης τις ξαναέχτιζε…και μάλιστα με μια εμφυλιοπολεμικού τύπου, ξαναζεσταμένη, αντικομουνιστική ρητορεία!

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που έφερε και επέβαλε την εθνική συμφιλίωση, που κατήργησε τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων και το κράτος της Δεξιάς. Που αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση και έδωσε τέλος στον αποκλεισμό ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας στη βάση των εμφυλιοπολεμικών διαχωρισμών. Δημιούργησε ένα πραγματικά δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας και στελέχωσης του κράτους εξασφάλισε και αποκατέστησε στην Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια, την αυτονόητη για τις άλλες δημοκρατικές χώρες της δύσης ομαλή και φυσιολογική εναλλαγή των κομμάτων στην κυβερνητική εξουσία.

Το ΠΑΣΟΚ είναι και σήμερα ο εγγυητής της ενότητας του λαού. Η πολιτική δύναμη που μπορεί να επιβάλλει την εθνική συνεννόηση, μακριά από τις διχαστικές επιλογές του δήθεν αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και της δήθεν κεντρώας ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η μόνη πολιτική παράταξη, που μπορεί να φέρει, να προτείνει και να πετύχει ένα Νέο Κοινωνικό συμβόλαιο, ανάμεσα σε όλες παραγωγικές τάξεις του τόπου. Μακριά τόσο από τις ακραίες ιδεοληπτικές – τυχοδιωκτικές εμμονές του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το νεοφιλελεύθερο – μονεταριστικό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη.

Εμείς μπορούμε, να υλοποιήσουμε ένα πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα με προοδευτικό πρόσημο, το οποίο θα εξασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη και θα δημιουργεί προϋποθέσεις ενός αναπτυξιακού σοκ, ικανού να βγάλει την χώρα και τον και τον λαό από το τέλμα της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων».

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post