Για πρώτη φορά στην ιστορία της μουσικής 197 καλλιτέχνες από 197 χώρες ηχογράφησαν μία σύνθεση που γράφτηκε από τον διάσημο συνθέτη George Fenton (ταινίες “You’ve Got mail”, “Gandhi”, “Blue Planet”, “Planet Earth”) με τίτλο «Together is Beautiful».
Την Ελλάδα, στην ηχογράφηση που έγινε στα Αbbey Road Studios του Λονδίνου, εκπροσώπησε η Σοφία Ρουμπάτη παίζοντας Alto σαξόφωνο. «Στόχος μας είναι να δείξουμε σε όλους ότι παρά τις πολιτιστικές και γλωσσικές διαφορές, η δύναμη της μουσικής μπορεί να ενώσει τον κόσμο, ειδικά στις μέρες μας».
Μετά από τρία χρόνια δουλειάς, το μήνυμα της Earth Orchestra θα ακουστεί καθώς το «Together is beautiful» μεταδίδεται σήμερα ταυτόχρονα σε 197 χώρες.
Σε ένα μήνα, θα παρουσιαστεί το ταξίδι αυτό μέσα από το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Jamie Wolfeld.
Σήμερα Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020 ο κόσμος θα ενωθεί όπως για πρώτη φορά στην ιστορία της ηχογράφησης, με ένα τραγούδι, ακολουθούμενο από μια ταινία, που θα κυκλοφορήσει με μουσικούς από κάθε χώρα του κόσμου.
Κυκλοφόρησαν αντίστοιχα από τα Mercury Studios και την Universal Music, η ταινία με τίτλο The Earth Orchestra και το τραγούδι «Together Is Beautiful» συγκεντρώνοντας 197 μουσικούς από τις 197 χώρες του κόσμου, σε ένα κομμάτι γραμμένο για να επισημάνει τη δύναμη που έχει η μουσική στην ενοποίηση ανθρώπων από όλους τους πολιτισμούς – φυσικά, πολιτιστικά και πολιτικά εμπόδια.
Αυτό το μοναδικό έργο ηχογράφησης σε πρωτοφανή κλίμακα, ήταν τρία χρόνια στη δημιουργία. Τεκμηριώθηκε κάθε βήμα του τρόπου με τον οποίο η ταινία καταδεικνύει τον κόσμο ως έναν, ενωμένο μέσω της μουσικής, μέσω του προσώπου κάθε μουσικού που συμμετέχει στο έργο – η πρώτη γήινη ορχήστρα.
Το 2018, μια φιλόδοξη ιδέα προέκυψε να ζητήσει από έναν τουλάχιστον μουσικό από κάθε χώρα – 197 συνολικά – να ηχογραφήσει ένα κομμάτι μουσικής μαζί, με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να ανάψουν ένα φάρο ελπίδας για το μέλλον μας. Τα πολιτισμικά και γλωσσικά εμπόδια δεν αμφισβητήθηκαν για εκείνους που αποδέχτηκαν την πρόκληση και ο καθένας είχε μια βαθιά κατανόηση της ενοποιητικής δύναμης της μουσικής.
«Η σύνδεση με έναν μουσικό από κάθε χώρα του κόσμου ήταν μια απίστευτη εμπειρία για εμάς και τους δύο. Η μουσική είναι ένα τόσο ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας και το να βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους και να ακούς την τελική ηχογράφηση με τους 197 μουσικούς σε αυτό είναι τόσο ισχυρό. Είμαστε ταπεινωμένοι από την εμπειρία και ελπίζουμε ότι φέρνει χαρά σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη χρονιά παγκοσμίως για όλους σε όλο τον κόσμο». Emma Newman & Jude Dexter Smith (Διευθυντές έργου, The Earth Orchestra).
Κατά τη διάρκεια τριών ετών, με καθυστερήσεις λόγω της συνεχιζόμενης παγκόσμιας πανδημίας, μουσικοί από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για να φέρουν την Ορχήστρα της Γης και το τραγούδι «Together Is Beautiful» στη ζωή. Κάτω από το άγρυπνο μάτι του συνθέτη BAFTAwinning George Fenton (The Blue Planet, Ghandi, Cry Freedom), ο οποίος έχει γράψει τη μουσική ειδικά για όσους εμπλέκονται, αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα θέματα και μελωδίες αυτού του απίστευτου κομματιού.
Ο Fenton λέει, «Η Γήινη Ορχήστρα είναι η μεγαλύτερη και κατά τη γνώμη μου η πιο σημαντική ορχήστρα στην ιστορία. Η προθυμία αυτών των ταλαντούχων και διαφορετικών ανθρώπων να συμμετάσχουν τα λέει όλα για μένα. Είναι απλό και βαθύ. Ένας πολύ καλός λόγος για να γράφεις μουσική και τιμή για να είσαι μέρος».
Τα συνοδευτικά πλάνα αυτών των συντελεστών, γυρισμένα σε τηλέφωνα με κάμερα, αναδεικνύουν περαιτέρω την τεράστια πολιτιστική και τεχνική ποικιλομορφία του έργου και αποτελούν τη βάση του ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε παράλληλα με την ηχογράφηση, που διανεμήθηκε από το Mercury Studios.
Το ντοκιμαντέρ Earth Orchestra, σε σκηνοθεσία Jamie Wolfeld (Another News Story, 2017 “Magnificent & Epic” IMDB), μοιράζεται μερικές από τις απίστευτες ιστορίες των μουσικών που εμπλέκονται στο έργο, συμπεριλαμβανομένης της Sofia Roubati, σαξοφωνίστριας και συνθέτης από την Ελλάδα, Raghad Haddad, αιτών άσυλο από τη Συρία και επαγγελματίας παίκτης βιόλας, και Michael Cretu, ρουμάνος λαϊκός μουσικός και διπλός μπασίστας. Ο Bat-Erdene Victor Nyamdavaa, ένας τραγουδιστής λαιμού και ένας επικεφαλής παίκτης αλόγων από τη Μογγολία. Dae Lee από τη Νότια Κορέα. Zuhal από το Ιράκ. Γκάρνελ από τις Μπαχάμες. Vishal από την Ινδία. Jally από τη Γκάμπια, ο baritone Patrizio La Placa, ο οποίος τραγουδά στο παρεκκλήσι Sistine, και πολλοί άλλοι μοιράζονται τις απίστευτες ιστορίες τους, επισημαίνοντας τη σημασία και τη δύναμη της μουσικής σε όλους στον πλανήτη.


Συζήτηση σχετικά με post