Όταν η μουσικότητα της Ποίησης εμπνέει και μεταλαμπαδεύεται μέσω της Μουσικής σύνθεσης

Σχόλιο

Όταν η μουσικότητα της Ποίησης εμπνέει και μεταλαμπαδεύεται μέσω της Μουσικής σύνθεσης

Γράφει/Συνέντευξη  Γιάννης Γαβρίλης

Την Τρίτη 27 Ιουλίου και ώρα 21:00, με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Ν.Π.Δ.Δ «Θορικός», θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Πηγής Λυκούδη στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου με τίτλο «Μουσική σπονδή στον Μακρυγιάννη και στο ΦΩΣ της Ελλάδας».

Είναι η πολλοστή φορά που η Πηγή Λυκούδη μας προσφέρει τις μουσικές της εμπνεύσεις, η με την μορφή τραγουδιών η με εκτενή συμφωνικά έργα μελοποιώντας κυρίως ποιήματα σημαντικών ποιητών μας.

Την Πηγή Λυκούδη την γνώρισα προσφάτως, αν και το διαχρονικό της έργο με είχε ήδη κερδίσει χρόνια πριν. Ως  άνθρωπος αφοσιωμένος στην Μουσική σύνθεση δεν μιλάει συχνά για την πορεία και το έργο της, είναι χαμηλών τόνων καλλιτέχνης, όταν, όμως αποφασίσει να μιλήσει, δεν μπορείς να μη διακρίνεις το πάθος της, την βαθιά γνώση της στην σύνθεση, αλλά κυρίως, σε παρασύρει, σε προκαλεί με την ευγένεια της και με τον τρόπο που τοποθετείται στο ”πόσο σημαντικό είναι να αναδείξουμε τον Πολιτισμό, όσο και την πολιτισμική μας σχέση  με την καθημερινότητα μας”, καθώς θεωρεί ότι ”χωρίς αυτά, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, ως λαός, στο μέλλον με γνώμονα και προπομπό το ιστορικό παρελθόν μας”. Με εντυπωσίασε αυτό που μου είπε εκτός της μικρής συνέντευξης που είχα τη χαρά να μου παραχωρήσει. Είπε ”Πρέπει να ενώσουμε τα χέρια και να δώσουμε στα παιδιά μας την ώθηση προς τον Πολιτισμό μας, με σεβασμό σε αυτόν, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να λεγόμαστε άνθρωποι με σκέψη, αλλά κυρίως με ευαισθησίες”.

Πηγή Λυκούδη

Μεταφέρω με λέξεις όσα μου είπε στην μικρή συνομιλία που είχα μαζί της.

”Αυτές οι συνθέσεις που θα παρουσιαστούν είναι τρία συμφωνικά έργα, τα οποία αγαπώ πάρα πολύ και γράφτηκαν για την συγκυρία των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Το έργο ” Μαρτόζος” του Γιώργου Στρατήγη, μιλάει με πολύ λυρικό τρόπο για την συνάντηση του Κανάρη με έναν συμπολεμιστή του, ο οποίος έφυγε από τις Σπέτσες και πήγε να τον βρει, όταν έμαθε ότι έγινε Υπουργός. Σαν παραμύθι εξελίσσεται αυτή η ιστορία, όπου,  μέσα από την αφήγηση και με την συγκλονιστική ερμηνεία του Γρηγόρη Βαλτινο  ξεδιπλώνεται  η ιστορία, για να φτάσουμε στη στιγμή της κορύφωσης του έργου, όπου  πραγματοποιείται η συνάντηση  των δυο συμπολεμιστών.

Το έργο ”Μακρυγιάννης” μέσα από την δυνατή και πολύ λυρική γραφή  του Άγγελου Σικελιανού,  μας δείχνει την προσωπικότητα του Στρατηγού Μακρυγιάννη και είναι ένα έργο το οποίο έχει μια μεγάλη κλίμακα συναισθημάτων όπως περιγράφεται η ένταση της προσωπικότητας του Μακρυγιάννη, μέσα από την ταπεινότητα του ποιητή Σικελιανού. Και κλείνει με την επωδό ” Σε τούτα σκύβοντας, βαθιά την δίψα μας, βαριά την πίκρα μας να ξαλαφρώσουμε μπορούμε”. Είναι μια αντίθεση που με κέρδισε για να μπω στην διαδικασία να μελοποιήσω αυτό το συγκλονιστικό ποίημα.

Και το ποίημα του Κωστή Παλαμά, είναι ένα Φως , είναι ένας Ύμνος, που μιλάει για το Φως της Αθήνας, για το Φως της Ελλάδας.

Νομίζω ότι αυτοί οι τεράστιοι ποιητές μας υπογραμμίσουν, μέσα από τον λόγο τους, τα νοήματα και τις έννοιες που έχουμε πάρα πολύ ανάγκη για να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της Ελευθερίας, του Φωτός και της δύναμης που χρειάζεται για να περάσουμε μέσα από τα σκοτάδια και να τα διαλύσουμε”.

Μιλήσαμε και με τον Γρηγόρη Βαλτινό που σε αυτήν την συναυλία κρατάει τον ρόλο του Αφηγητή.

Γρηγόρης Βαλτινός

”Με το μεγάλο πάθος για την Μουσική, η Πηγή Λυκούδη  έχει μελοποιήσει το ποίημα ”Μακρυγιάννης” , το ”Μαρτόζος” και Κωστή Παλαμά. Είναι ποιήματα που μιλάνε κατ’ ευθείαν στη ψυχή. Η Λυκούδη έσκυψε με μεγάλο σεβασμό σε αυτά και τα γέμισε με ελληνικούς ρυθμούς, με τσάμικα, με χασάπικα, με Χιώτικους ρυθμούς, τους έδωσε μια κλασσική φόρμα που θα ερμηνευτούν όπως είναι επόμενο από ορχήστρα κλασσικής μουσικής. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι ξαναζωντάνεψε αυτά τα ποιήματα και τα έφερε στην εποχή μας. Είναι πολύ σημαντική η δουλειά που έχει κάνει, και η χαρά μου είναι πολύ μεγάλη που συμμετέχω. Αυτά τα ποιήματα με είχαν συγκινήσει από την παιδική μου ηλικία και δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό, ότι θα έρθει η ώρα να συμμετάσχω σε ένα έργο που θα μελοποιούσε αυτά τα ποιήματα. Πρέπει να σας πω, ότι η συγκίνηση του αφηγητή είναι πολύ μεγάλη, γιατί, την ώρα που αφηγούμαι, υποκρούονται οι συνθέσεις της Λυκούδη και λειτουργούν άλλοτε επιθετικά, άλλοτε λυτρωτικά και έτσι δίνει μια άλλη διάσταση στην αφήγηση”.

«Μουσική σπονδή στον Μακρυγιάννη και στο ΦΩΣ της Ελλάδας»

Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

Τρίτη 27 Ιουλίου ώρα 21.00

Θα ακουστούν τα έργα της «Μακρυγιάννης» σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού (το οποίο απέσπασε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό σύνθεσης που ανακήρυξε η Περιφέρεια Αττικής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση),
ο «Ματρόζος» σε ποίηση Γεωργίου Στρατήγη και απόσπασμα από το
«Χαρά σε εσέ χώρα λευκή» βασισμένο εξ’ ολοκλήρου  στο ποίημα του Κωστή Παλαμά“Ο Ύμνος στην Αθηνά”.

Συμμετέχουν η ”Oρχήστρα των στιγμών” υπό τη μουσική διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη.

Απαγγέλει ο Γρηγόρης Βαλτινός.
Ερμηνεύουν ο Σπύρος Κλείσσας και η Γεωργία Αγγέλου.
Και η Πηγή Λυκούδη στο πιάνο.

Είσοδος ελεύθερη θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

 

 

 

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post