The Banker Editorial 03/01/2023
Τα βραβεία του Υπουργού Οικονομικών της Χρονιάς Banker’s για το 2023 γιορτάζουν τους αξιωματούχους που κατάφεραν καλύτερα να τονώσουν την ανάπτυξη και να σταθεροποιήσουν την οικονομία τους.
Ευρώπη
Χρήστος Σταϊκούρας
Από τότε που διορίστηκε υπουργός Οικονομικών το 2019, ο Χρήστος Σταϊκούρας διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έφεραν τα δημόσια οικονομικά και την οικονομία της Ελλάδας σε τροχιά. Μετά την ευρωπαϊκή κρίση δημόσιου χρέους του 2008, η ελληνική οικονομία τέθηκε σε υποστήριξη ζωής και χρειάστηκε να διασωθεί από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο προς την ανάκαμψη — τον Αύγουστο του 2022, ο ενισχυμένος έλεγχος από τους πιστωτές της Ελλάδας στην ΕΕ έληξε αφού αποπλήρωσε όλες τις εκκρεμείς πιστώσεις του ΔΝΤ νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το ελληνικό κυρίαρχο είχε αναβαθμιστεί τέσσερις φορές μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και 11 φορές συνολικά από το 2019 και λέει ότι είναι πολύ κοντά στον στόχο του να επιτύχει καθεστώς επενδυτικού επιπέδου το 2023.
Αν και το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό, βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, με τη Fitch Ratings να προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους θα πέσει στο 175,4% μέχρι το τέλος του 2022, κάτω από το προ πανδημίας επίπεδό του και από 193,3% στο τέλος του 2021. Η χώρα έχει δει τη μεγαλύτερη μείωση του λόγου του χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ από το 2019, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα. «Θα συνεχίσουμε σε αυτή την τροχιά και θα επιστρέψουμε στο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα από το 2023 και μετά», λέει.
Υπό την επιτήρηση του κ. Σταϊκούρα, η Ελλάδα έχει επίσης εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς, όπως η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η βελτίωση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η απλούστευση του πλαισίου για την αδειοδότηση επενδύσεων και η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων και την τόνωση της έρευνας και της καινοτομίας.
«Πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο Εθνικό μας Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Greece 2.0», το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», λέει. Κατάφερε να βαδίσει σε ένα λεπτό τεντωμένο σκοινί, εξισορροπώντας προσεκτικά τη δημοσιονομική σύνεση με τη δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ εφαρμόζει ένα συνεκτικό οικονομικό πακέτο στοχευμένων μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.
«Είναι τιμή να λαμβάνω το βραβείο του The Banker ως Υπουργού Οικονομικών της Χρονιάς στην Ευρώπη», λέει ο κ. Σταϊκούρας. «Αυτό το βραβείο αποτελεί απόδειξη των θυσιών του ελληνικού λαού και των σκληρών προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης, όχι μόνο τον περασμένο χρόνο, αλλά από τον Ιούλιο του 2019, να ενισχύσει την οικονομία μας με βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο και να προωθήσει την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητά της, μέσω εφαρμογή αποτελεσματικών και διορατικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παρά τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες.
Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με την βράβευσή του ως «Υπουργός Οικονομικών της Χρονιάς 2023 για την Ευρώπη», από το περιοδικό “The Banker” του ομίλου των “Financial Times”
«Η σημερινή βράβευσή μου ως Υπουργός Οικονομικών της Χρονιάς 2023 για την Ευρώπη, από το περιοδικό “The Banker” του ομίλου των “Financial Times”, αποτελεί ξεχωριστή τιμή.
Είναι μια διάκριση της Ελλάδας, που αντικατοπτρίζει την αναγνώριση και την επιδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας για την πρόοδο και τις επιδόσεις της χώρας μας στο – κρίσιμο και πολλαπλώς δοκιμαζόμενο τα τελευταία χρόνια – πεδίο της οικονομίας.
Το βραβείο αυτό αποτελεί επιβράβευση των θυσιών του ελληνικού λαού, της προσαρμοστικότητας και της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων της χώρας, αλλά και της σκληρής προσπάθειας της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Προσπάθεια όχι μόνο το 2022 αλλά αδιάκοπα από τον Ιούλιο του 2019, για ισχυροποίηση της οικονομίας μας με οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά συμπεριληπτικό τρόπο, βελτίωση της ζωής των πολιτών και αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, μέσα από αποτελεσματικές, διορατικές και μεταρρυθμιστικές πολιτικές.
Μια σοβαρή, συστηματική προσπάθεια που διαπνέεται από βαθιά ευθύνη απέναντι στο σήμερα και το αύριο της χώρας και αξιοσημείωτη συνέπεια λόγων και πράξεων, παρά την πρωτόγνωρη αβεβαιότητα των καιρών και τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες.
Ως εκ τούτου, είναι ένα βραβείο που ανήκει σε όλους: Κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις.
Μέσα σε μια ιστορική περίοδο επάλληλων κρίσεων, η Ελλάδα ξεχωρίζει.
Ξεχωρίζει γιατί κατάφερε όχι μόνο να γυρίσει οριστικά σελίδα, κλείνοντας τον πολυετή, επώδυνο κύκλο της οικονομικής κρίσης, αλλά και να καταστήσει την οικονομία της πρότυπο αντοχής και δυναμικής.
Μια οικονομία που αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, και προβλέπεται να διατηρήσει την αναπτυξιακή της πορεία και το δύσκολο – διεθνώς – έτος 2023.
Μια οικονομία που μετασχηματίζεται, παράγει και εξάγει καλύτερα και περισσότερο, προσελκύει επενδύσεις ρεκόρ και δημιουργεί θέσεις εργασίας, ευκαιρίες και νέες προοπτικές.
Μια οικονομία με χαμηλότερους φόρους, που εξ αυτού υπερ-αποδίδει και μπορεί να στηρίξει γενναία και αποτελεσματικά τους πολίτες στις κρίσεις.
Μια οικονομία που, παρά την πρωτοφανή στήριξη της κοινωνίας κατά την πανδημική και ενεργειακή κρίση, κινείται στον δρόμο της δημοσιονομικής ευστάθειας, καταγράφοντας την μεγαλύτερη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρώπη και στοχεύοντας σε επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από φέτος.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία κερδίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον, την οικονομική εμπιστοσύνη και την θεσμική αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας.
Για όλους αυτούς τους λόγους, προβάλλει, πλέον, ως υπόδειγμα προόδου.
Ως Κυβέρνηση, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά, κεφαλαιοποιώντας ήδη τα επιτεύγματα αυτά, να εξαλείψουμε παλιές και να ξεπεράσουμε νέες προκλήσεις ώστε να διασφαλίσουμε ένα ακόμα καλύτερο αύριο για όλους τους πολίτες, και κυρίως για τη νέα γενιά!
Έτσι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ξεχωρίζει για τους σωστούς λόγους.
Κλείνοντας, θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντάς μου από το 2019 την ευθύνη του Υπουργού Οικονομικών, τους συναδέλφους μου Υπουργούς, καθώς βέβαια και τους συνεργάτες μου, στην πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, για τη δημιουργική και αποτελεσματική συνεργασία, επ’ ωφελεία της χώρας».



Συζήτηση σχετικά με post