Έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Σχόλιο

Η πρώτη ημέρα της 17ης διοργάνωσης αγκαλιάστηκε από το κοινό με μία full house πρεμιέρα

Για άλλη μία χρονιά, για οκτώ ολόκληρες ημέρες, μέχρι και τη Δευτέρα 8 Αυγούστου η Λεμεσός θα παρακολουθήσει σπουδαία ντοκιμαντέρ από ολόκληρο τον κόσμο σε ένα μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ στην Κύπρο.

Η 17η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας και αυστηρών πρωτοκόλλων ,παίρνει μια βαθιά ανάσα ανακούφισης, όπως όλοι μας και απαλλάσσεται λιγάκι από τις μάσκες-τουλάχιστον στον εξωτερικό χώρο-με τα πλατιά μας χαμόγελα πια εμφανή και απροκάλυπτα. Το Φεστιβάλ έχει καθιερωθεί όλα αυτά τα χρόνια για το εξαιρετικό και προσεγμένο του πρόγραμμα προβολών που φέρνει στην Κύπρο σπουδαία διεθνή και βραβευμένα ντοκιμαντέρ που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της φεστιβαλικής χρονιάς, από την παγκόσμια κινηματογραφική παραγωγή.

Γινόμαστε ένα με το κοινό που περιπλανιέται στον χώρο μέχρι να φτάσει η στιγμή της εισόδου στην μεγάλη αίθουσα προβολών. Ξεφυλλίζουμε το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα προβολών, συζητάμε τα ντοκιμαντέρ που ξεχωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια και εντοπίζουμε αυτά που θέλουμε να δούμε οπωσδήποτε φέτος.

Λίγο πριν την έναρξη της πρώτης προβολής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού Γιάγκος Χατζηγιάννης, παίρνει τον λόγο. Με ένα μεγάλο χαμόγελο ανακούφισης και ενθουσιασμού, απευθύνεται σε μία γεμάτη αίσθουσα, καλωσορίζοντάς μας στην πρεμιέρα της 17η διοργάνωσης. Όπως είπε και στη συνέντευξή του στην Avant Gard: «Νιώθουμε πολύ τυχεροί που χρόνο με τον χρόνο έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στο κοινό μας μερικές από τις καλύτερες και πιο πολυσυζητημένες ταινίες της τρέχουσας χρονιάς. Πέραν από αυτό, φέτος είναι η τρίτη χρονιά που το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνθήκες πανδημίας. Αυτό φέρνει ένα πρόσθετο βάρος και δυσκολία στην παραγωγή, είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά, με την δέουσα προσοχή φυσικά στα υγειονομικά μέτρα και στην ασφάλεια του κοινού».

Λίγο μετά τις 20:30, το επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ αρχίζει με την προβολή ενός πολύ ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ. Το ντοκιμαντέρ «A Marble Travelogue», σε σκηνοθεσία Sean Wang, είναι μια συμπαραγωγή Ολλανδίας, Χονγκ Κονγκ, Γαλλίας, και Ελλάδας. Το ντοκιμαντέρ έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ και την προβολή στήριξε η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Κύπρο.

Μερικοί, μάλιστα, από τους συντελεστές της συγκεκριμένης παραγωγή ήταν παρόντες στην έναρξη του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους είδαμε και τις κυπριακής καταγωγής δίδυμες αδελφές Μαριάννα και Σοφία Ερωτοκρίτου που συμμετέχουν στο καστ των συμπρωταγωνιστών του ντοκιμαντέρ.

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ ασχολήθηκε με ένα πολύ πρωτότυπο θέμα που στην τελική μοιάζει με αστείο. Μία παραγωγή που μας παρουσίασε με φρεσκάδα, αίσθηση του χιούμορ και ένα οπτικά εντυπωσιακό ύφος, το οδοιπορικό που πραγματοποιούν τα ελληνικά μάρμαρα από την Ελλάδα μέχρι και την μακρινή Κίνα, όπου γλύπτες τα μετατρέπουν σε αγάλματα και κολώνες ελληνιστικού τύπου, μαγνητάκια ψυγείου και άλλα τουριστικά σουβενίρ, τα οποία επιστρέφουν στην αγορά της Ευρώπης και πωλούνται στους Κινέζους τουρίστες.

Μετά το τέλος της προβολής, η ατμόσφαιρα στον εξωτερικό χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ ήταν ακόμα πιο γιορτινή. Ομάδες σε πηγαδάκια συζητούσαν το ντοκιμαντέρ, απολάμβαναν τα δροσερά κοκτέιλ και τις παγωμένες μπίρες από το μπαρ του φεστιβάλ και χαρήκαμε ένα DJ set απο την Αριάδνη Παπαντωνίου.

Η πρώτη μέρα ήταν συγκινητική, που μέσα από τις αντιξοότητες των ημερών, της πανδημίας η τέχνη και ο πολιτισμός γίνονται το αντίδοτο στην κρίση και στον ζόφο που μας σκέπασε το τελευταίο διάστημα. Αυτή γιορτή μας γέμισε αισιοδοξία και φεύγοντας ήδη συζητούσαμε για την επόμενη προβολή που θα παρακολουθήσουμε.

 

Πηγή: https://avant-garde.com.cy

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post