Ενεργειακές τιμές και πράσινες δεσμεύσεις της Ευρώπης

Σχόλιο

Του Νίκου Χρυσόγελου

Καθώς οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη αυξάνονται, οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέχουν όχι μόνο βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση, αλλά να αναλάβουν ουσιαστικές δεσμεύσεις για απαλλαγή από τον άνθρακα .

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Τις τελευταίες ημέρες, οι τιμές σημείωσαν σχεδόν κάθετη άνοδο στα ιστορικά υψηλά, με κίνητρο την τέλεια καταιγίδα ενός πολύ κρύου χειμώνα πέρυσι, μεγαλύτερη ζήτηση για οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία Covid-19 και κορυφή στην τιμή του άνθρακα στην ΕΕ. Το τελευταίο έχει τις ρίζες του στη μεταρρύθμιση της ΕΕ για την αγορά άνθρακα το 2018, η οποία στη συνέχεια προκάλεσε κερδοσκοπία στην αγορά . Σαν να μην ήταν αρκετά κακό, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη επιβραδύνθηκαν πρόσφατα – ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον εφοδιασμό.

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου επηρεάζει επίσης την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Το οριακό σύστημα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σημαίνει ότι, όπως εξηγεί το Politico , «η τελική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για την επόμενη ημέρα συνδέεται με την τιμή του ακριβότερου καυσίμου που απαιτείται για την κάλυψη της προβλεπόμενης ζήτησης».

Αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της πράσινης μετάβασης. Τον Αύγουστο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ενθάρρυνε ήδη τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου για να αποτρέψει την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι θα επηρεάσει επίσης τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και την ευημερία των πολιτών σε όλη την Ευρώπη κατά τον ερχόμενο χειμώνα.

Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς , ο οποίος παρατήρησε τη σημασία της «διασφάλισης [ότι] η επίδραση της τιμής δεν επηρεάζει τους πιο ευάλωτους» και «ότι χρησιμοποιούμε το παλιό πολιτικό μέσο της αναδιανομής ».

Ισπανικός τρόπος

Εδώ, η κυβέρνηση της Ισπανίας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ δείχνει το δρόμο προς τα εμπρός. Χάρη σε μεγάλο βαθμό στις λαϊκές πιέσεις, έχει γίνει αποδεκτή μια αρχική πολιτική αποφασιστικότητα να πραγματοποιηθούν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση των εξαιρετικών κερδών των ενεργειακών εταιρειών, οι οποίες βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται καθώς αυξάνεται η τιμή του φυσικού αερίου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Sánchez ξεκίνησε ένα νέο σχέδιο που περιλαμβάνει μια «διαρθρωτική μεταρρύθμιση για την προώθηση καθαρότερης και φθηνότερης ενέργειας» και «μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών». Ο Sánchez έχει επίσης εφαρμόσει μια σημαντική μείωση του ΦΠΑ (από 21 % σε 10 %) και σχεδιάζει να μειώσει περισσότερους φόρους ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η μείωση είναι προσωρινή και προορίζεται να διαρκέσει έως το τέλος του έτους. Ο στόχος όλων αυτών των μέτρων είναι ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν το 2021 μια παρόμοια τιμή όπως το 2018 .

Είναι ακόμα δυνατό για τους Ευρωπαίους να επιτύχουν μια πράσινη μετάβαση που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τον κόσμο.

Οι επικριτές της κυβέρνησης κατηγόρησαν τον Πέδρο Σάντσεθ ότι δεν έχει δεσμευτεί αρκετά στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Για παράδειγμα, οι Financial Times προειδοποίησαν ότι “θα μπορούσε να περιορίσει το κίνητρο για τις εταιρείες κοινής ωφέλειας να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια”. Αλλά αυτό το συμπέρασμα βασίζεται σε ένα ψευδές δίλημμα: είναι απολύτως δυνατό να περιορίσουμε τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών για να προστατεύσουμε το ευρύ κοινό και να επιταχύνουμε τη δυναμική της πράσινης μετάβασης.

Η σημασία των δημόσιων επενδύσεων

Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων. Όπως επισημάνθηκε από την ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης Bruegel , «υπάρχουν πιο θεμελιώδεις λόγοι» για «υπερβολικές αυξήσεις των τιμών» επειδή «οι κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί αρκετά σαφώς σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Συνεπώς, το ισοζύγιο ενεργειακής προσφοράς-ζήτησης στην ΕΕ θα είναι ασταθές ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα εξαλειφθούν τα ορυκτά καύσιμα και θα περάσουμε σταδιακά στην πράσινη ενέργεια ». Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι μόνο η προσφορά και η ζήτηση, η αστάθεια της αγοράς και η γεωπολιτική. Είναι και η δέσμευση και ταχύτητα της πράσινης μετάβασης.

Είναι ακόμα δυνατό για τους Ευρωπαίους να επιτύχουν μια πράσινη μετάβαση που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τον κόσμο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα στο οποίο αναφέρεται ότι «εάν οι Ευρωπαίοι μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα στο μηδέν έως το 2050 με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια πλατφόρμα για την ΕΕ να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στις κλιματικές προδιαγραφές και την πράσινη τεχνολογία». Το Η ΕΕ δεν θα μπορούσε μόνο να πρωτοστατήσει ανάμεσα στις πλούσιες χώρες, αλλά να συνεργαστεί και να βοηθήσει τις φτωχότερες ή τις πιο ευάλωτες χώρες να επιτύχουν μια πράσινη μετάβαση. Εκτός από ηθική εντολή, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Ωστόσο, οι νέες επενδύσεις θα πρέπει να αναζητούν το συμφέρον του κοινού και οι κυβερνήσεις να ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό και να λαμβάνουν αντιμονοπωλιακά μέτρα για τη δημιουργία μικτής οικονομίας, στην οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επιτυχώς εναλλακτικές λύσεις, όπως περισσότερες μεσαίες επιχειρήσεις, αυτοκατανάλωση ή ακόμη και νέες οντότητες.

Πρόσφατα, οι μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας εξέδωσαν  μια ανακοίνωση με απειλές για κλείσιμο πυρηνικών σταθμών στην Ισπανία.

Η Ισπανία, για παράδειγμα, αναπτύσσει ταχύτατα ηλιακή ενέργεια για αυτοκατανάλωση. Εξετάζει επίσης τη σύσταση μιας δημόσιας εταιρείας ενέργειας, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την οικοδόμηση περισσότερης πράσινης ενεργειακής ικανότητας. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ιδιωτικοποιήσει τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος αναμφισβήτητα έχει προκαλέσει πολλά από τα τρέχοντα προβλήματα της Ισπανίας στον τομέα της παροχής ενέργειας.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι φιλόδοξη

Μένει να δούμε αν η ισπανική κυβέρνηση έχει επαρκή πολιτική αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει τις δυσάρεστες πρακτικές του ενεργειακού λόμπι. Το τελευταίο χρησιμοποιεί μια στρατηγική εκφοβισμού για να παραλύσει φιλόδοξα μέτρα. Πρόσφατα, οι μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας εξέδωσαν απειλές για κλείσιμο πυρηνικών σταθμών στην Ισπανία. Σε απάντηση αυτής της πρόκλησης, η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Τερέζα Ριμπέρα, απάντησε διφορούμενα για να καθησυχάσει τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι χώρες έχουν επίσης αρχίσει να κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος, προσφέροντας βοήθεια στα νοικοκυριά και σκέφτονται τη μεταρρύθμιση των αγορών ενέργειας. Η αγορά άνθρακα της ΕΕ σχεδιάστηκε ως «βασικό κόστος για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ». Αυτό είναι σίγουρα ένα απαραίτητο εργαλείο, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί μια βιώσιμη μετάβαση εάν το κράτος δεν διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο. Φυσικά, όλα αυτά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι σημαντικά, αλλά η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι εάν θέλει να αντιμετωπίσει σοβαρά το πρόβλημα, ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αυξήσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- δείχνοντας φιλοδοξία και χτίζοντας εμπιστοσύνη στην ταχεία απορρόφηση άνθρακα.

Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Σύμφωνα με τα λόγια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες , η τελευταία έκθεση που δημοσιεύτηκε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ήταν «κόκκινος κώδικας για την ανθρωπότητα». Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα καθώς «οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων και την αποψίλωση των δασών θέτουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο». ;Hρθε η ώρα οι κυβερνήσεις να απαντήσουν στα αποκαλυπτικά μηνύματα του Γκουτέρες με μια ουσιαστική δέσμευση για την κοινωνικά δίκαιη πράσινη μετάβαση.

 

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post