«Φορολογήστε μας τώρα»: Οι εξαιρετικά πλούσιοι καλούν τις κυβερνήσεις να εισαγάγουν φόρους περιουσίας

Σχόλιο

Η κληρονόμος και ηθοποιός της Disney Mark Ruffalo μεταξύ των «πατριωτών εκατομμυριούχων» που μίλησαν στην παγκόσμια ελίτ στο Νταβός

Περισσότερα από 200 μέλη της υπερπλούσιας ελίτ καλούν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να «φορολογήσουν εμάς, τους εξαιρετικά πλούσιους, τώρα» προκειμένου να βοηθήσουν δισεκατομμύρια ανθρώπους που παλεύουν με την κρίση κόστους ζωής.

Η ομάδα των 205 εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων, συμπεριλαμβανομένης της κληρονόμου της Disney Abigail Disney και του ηθοποιού The Hulk, Mark Ruffalo, κάλεσε την Τετάρτη παγκόσμιους ηγέτες και στελέχη επιχειρήσεων που συναντώνται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) να εισαγάγουν επειγόντως φόρους περιουσίας για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ” ακραία ανισότητα».

«Η τρέχουσα έλλειψη δράσης είναι σοβαρά ανησυχητική. Μια συνάντηση της «παγκόσμιας ελίτ» στο Νταβός για να συζητηθεί η «συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο » είναι άσκοπη εάν δεν αμφισβητείτε τη βασική αιτία του διχασμού», ανέφεραν σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. «Η υπεράσπιση της δημοκρατίας και η οικοδόμηση συνεργασίας απαιτεί δράση για την οικοδόμηση δικαιότερων οικονομιών αυτή τη στιγμή – δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αφεθεί στα παιδιά μας να επιλύσουν.

«Τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε τον ακραίο πλούτο. τώρα είναι η ώρα να φορολογήσουμε τους εξαιρετικά πλούσιους».

Στην επιστολή με τίτλο « Το κόστος του ακραίου πλούτου », οι εκατομμυριούχοι, από 13 χώρες, ανέφεραν: «Η ιστορία των τελευταίων πέντε δεκαετιών είναι μια ιστορία πλούτου που δεν ρέει πουθενά παρά μόνο προς τα πάνω. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η τάση έχει επιταχυνθεί πολύ…Η λύση είναι ξεκάθαρη σε όλους. Εσείς, οι παγκόσμιοι εκπρόσωποί μας, πρέπει να φορολογήσετε εμάς, τους εξαιρετικά πλούσιους, και πρέπει να ξεκινήσετε τώρα».

Οι υπερπλούσιοι υπογράφοντες, που αυτοχαρακτηρίζονται ως «πατριώτες εκατομμυριούχοι» , προειδοποίησαν ότι η αδράνεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή. «Υπάρχει τόσο πολύ άγχος που μπορεί να υποστεί οποιαδήποτε κοινωνία, μόνο τόσες φορές που οι μητέρες και οι μπαμπάδες θα παρακολουθήσουν τα παιδιά τους να πεινούν ενώ οι εξαιρετικά πλούσιοι σκέφτονται τον αυξανόμενο πλούτο τους. Το κόστος της δράσης είναι πολύ φθηνότερο από το κόστος της αδράνειας – ήρθε η ώρα να συνεχίσετε τη δουλειά».

Έρχεται καθώς νέα έρευνα δείχνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του νέου πλούτου που συγκεντρώθηκε από την έναρξη της πανδημίας έχει πάει στο πλουσιότερο 1%. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα ανάπτυξης Oxfam διαπίστωσε ότι οι καλύτεροι είχαν κερδίσει 26 τρις ​​δολάρια (21 τρισεκατομμύρια λίρες) σε νέο πλούτο μέχρι το τέλος του 2021. Αυτό αντιπροσώπευε το 63% του συνολικού νέου πλούτου, με το υπόλοιπο να πηγαίνει στο υπόλοιπο 99% των ανθρώπων.

Η Oxfam δήλωσε ότι για πρώτη φορά σε ένα τέταρτο του αιώνα η αύξηση του ακραίου πλούτου συνοδεύεται από αύξηση της ακραίας φτώχειας και ζήτησε να επιβληθούν νέοι φόροι στους υπερπλούσιους.

Η Oxfam είπε ότι ένας φόρος έως και 5% στους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1,7 τρις ​​δολάρια ετησίως, αρκετά για να βγάλει 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και να χρηματοδοτήσει ένα παγκόσμιο σχέδιο για τον τερματισμό της πείνας.

Η Marlene Engelhorn, πολυεκατομμυριούχος κληρονόμος, συνιδρυτής της εκστρατείας taxmenow, και υπέγραψε την επιστολή, είπε: «Όλος ο κόσμος –οικονομολόγοι και εκατομμυριούχοι εξίσου– μπορεί να δει τη λύση που μας κοιτάζει όλους κατάματα: έχουμε να φορολογήσει τους υπερπλούσιους. Εάν νοιαζόμαστε για την ασφάλεια της δημοκρατίας, για τις κοινότητές μας και τον πλανήτη μας, πρέπει να το κάνουμε αυτό. Και όμως οι λήπτες των αποφάσεων μας είτε δεν έχουν το κότσι είτε δεν αισθάνονται την ανάγκη να ακούσουν όλες αυτές τις φωνές. Τίθεται το ερώτημα, «Τι ή ποιος τους εμποδίζει;».

Πηγή: https://www.theguardian.com

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post