Γαλλία και Γερμανία σχεδιάζουν τον «εσωτερικό κύκλο» της ΕΕ – αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για τη Βρετανία

Σχόλιο

Οι χώρες έχουν καταθέσει ένα σχέδιο για στενότερη ολοκλήρωση μεταξύ των πρόθυμων κρατών μελών, το οποίο περιλαμβάνει μια νέα ένταξη «ακόμη και για το ΗΒ»

Η Γαλλία και η Γερμανία προωθούν σχέδια να προσφέρουν στη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες «συνδεδεμένη ένταξη» στην ΕΕ , σε μια κίνηση που θα μπορούσε να ανοικοδομήσει τους δεσμούς της Βρετανίας με το μπλοκ.

Οι δύο χώρες έχουν καταθέσει ένα σχέδιο για την αναθεώρηση της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τέσσερα επίπεδα, με τα πιο στενά ευθυγραμμισμένα κράτη να σχηματίζουν έναν «εσωτερικό κύκλο».

Άλλα επίπεδα θα περιλαμβάνουν τα σημερινά και μελλοντικά κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και τα συνδεδεμένα μέλη και τα μέλη της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC), η οποία θα είναι ανοιχτή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Λόρδος Heseltine είπε στον Independent ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει επειγόντως να διερευνήσει την ιδέα καθώς «η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στη Βρετανία βλέπει το Brexit ως λάθος».

Ωστόσο, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ενταχθεί σε μια νέα εξωτερική βαθμίδα της ΕΕ, ο πρώην γραμματέας επιχειρήσεων των Τόρις και αρχι-Brexite Sir Jacob Rees-Mogg είπε: «Μου αρέσει το εξωτερικό επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή».

Και ο πρώην υπουργός Brexit, Λόρδος Φροστ, είπε στην Ανεξάρτητη Βρετανία ότι «σίγουρα δεν πρέπει» να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει μέλος της συνδεδεμένης χώρας.

Η συνδεδεμένη ιδιότητα μέλους θα αποτελούσε την πρώτη «εξωτερική βαθμίδα» του μπλοκ και θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέλη της ενιαίας αγοράς της Ευρώπης που δεν βρίσκονται στην ΕΕ, όπως η Ελβετία ή «ακόμα και το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε ένα έγγραφο που προτάθηκε από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Τα συνδεδεμένα μέλη δεν θα είναι δεσμευμένα σε «ολοένα στενότερη ένωση» και περαιτέρω ενσωμάτωση, ανέφερε. Επίσης, δεν θα συμμετείχαν σε βαθύτερη ολοκλήρωση σε τομείς πολιτικής όπως η δικαιοσύνη, οι εσωτερικές υποθέσεις και η ιθαγένεια.

Αλλά θα έπρεπε να δεσμευτούν στις «κοινές αρχές και αξίες» της ΕΕ, αναφέρουν τα σχέδια.

Τα συνδεδεμένα μέλη θα πληρώνουν επίσης στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά με χαμηλότερο κόστος.

Μια δεύτερη βαθμίδα για τα εξωτερικά μέλη δεν θα περιελάμβανε καμία ενσωμάτωση με το δίκαιο της ΕΕ, αλλά θα αναβάθμισε το υπόβαθρο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC), της οποίας η Βρετανία είναι μέρος. Θα έβλεπε συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών σε ορισμένους τομείς όπως η ενέργεια ή η άμυνα και θα επικεντρωνόταν στη συνεργασία σε σημαντικά ζητήματα όπως το κλίμα και η ασφάλεια.

Οι ειδήσεις για το σχέδιο έρχονται αφού ο Sir Keir Starmer είχε «πολύ εποικοδομητικές και θετικές» συνομιλίες στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron .

Ο ηγέτης των Εργατικών είπε ότι η συνάντηση ξεκίνησε με μια «ανταλλαγή δώρων» και κάλυψε θέματα όπως «η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας» και η μελλοντική «ευημερία και ασφάλεια».

Ο Sir Keir τόνισε τα σχέδια για «οικοδόμηση» στη σχέση μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας εάν οι Εργατικοί κερδίσουν την εξουσία.

Αλλά το Εργατικό Κόμμα απέκλεισε «οποιαδήποτε μορφή ένταξης» εάν ξεκινήσει συνομιλίες με τις Βρυξέλλες. Ένας εκπρόσωπος του κόμματος είπε: «Το Εργατικό Κόμμα θα επιδιώξει μια καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία. Αυτό δεν συνεπάγεται καμία μορφή ιδιότητας μέλους».

Και ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ερωτηθείς εάν ο Ρίσι Σουνάκ θα υποστήριζε τη Βρετανία να γίνει συνδεδεμένο μέλος της ΕΕ, είπε: «Όχι».

Μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή είπε στους Times ότι το σχέδιο σχεδιάστηκε με γνώμονα τους Εργατικούς, παρά το γεγονός ότι ο Sir Keir είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο επανένταξης στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

«Είναι προσεκτικά ισορροπημένο πολιτικά το να είναι ένα πιθανό μέρος για τη Βρετανία χωρίς να χρειάζεται ποτέ να επανέλθει στην ΕΕ ή να διεξαχθεί δημοψήφισμα», είπε η πηγή.

Η συνδεδεμένη ιδιότητα μέλους δεν θα περιλαμβάνει μια τελωνειακή ένωση, επιτρέποντας στη Βρετανία να διατηρήσει μια ανεξάρτητη εμπορική πολιτική.

Ο Λόρδος Heseltine είπε στην Ανεξάρτητη Βρετανία «πρέπει επειγόντως να εξερευνήσει» το σχέδιο της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Τόρις είπε: «Η αμείλικτη πίεση της κοινής γνώμης αλλάζει τη δυναμική της πολιτικής.

«Το φράγμα σπάει και υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη κίνηση προς την ενσωμάτωση στην Ευρώπη. Αυτή είναι μια ευκαιρία που προσφέρουν η Γαλλία και η Γερμανία και πρέπει να αξιοποιηθεί.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στη Βρετανία βλέπει το Brexit ως λάθος, ακόμη και εκείνοι που εξακολουθούν να πιστεύουν σε αυτό συμφωνούν ότι δεν ήταν ποτέ δυνατό να εφαρμοστεί.

«Οι Τόρις έχουν τουλάχιστον αναγνωρίσει ότι χρειάζονται αλλαγές, πρώτα με τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Συμφωνία του Ουίνδσορ και μετά με το Horizon, επιτρέποντας τη συνεργασία στις επιστήμες και την τεχνολογία.

«Ενώ ο κόκκινος τοίχος μπορεί να είναι ανυπέρβλητος σε αυτήν την πλευρά των γενικών εκλογών, η πίεση των γεγονότων θα ωθήσει τους ανθρώπους και των δύο κύριων κομμάτων να τολμήσουν να αλλάξουν και να δημιουργήσουν μόνιμους δεσμούς με την Ευρώπη.

«Αυτό το νέο σχέδιο μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας πρέπει να διερευνηθεί επειγόντως».

Ωστόσο, ο σερ Τζον Ρέντγουντ είπε ότι η Βρετανία «σίγουρα δεν πρέπει» να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει συνδεδεμένο μέλος της ΕΕ.

Ο πρώην υπουργός Εμπορίου των Τόρις είπε στον Independent ότι η αποχώρηση από την ενιαία αγορά ήταν «ένα κρίσιμο μέρος της υπόθεσης του Brexit» και η επανένταξη θα έκανε «τεράστια ζημιά» στη βρετανική βιομηχανία.

«Και σίγουρα δεν θέλουμε να επανέλθουμε στις οικονομικές αγκυλώσεις», προειδοποίησε ο Sir John.

Είπε ότι μια «μεγάλη νίκη» του Brexit δεν χρειάζεται πλέον να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό του μπλοκ και δεν είναι υπεύθυνος για το τεράστιο σωρό χρέους του.

Αντιδρώντας στα ανακοινωθέντα σχέδια του Sir Keir να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία της Βρετανίας με την ΕΕ, ο Sir John προειδοποίησε τον ηγέτη των Εργατικών να «προσέχει» νομίζοντας ότι οι βελτιώσεις θα είναι εύκολο να εξασφαλιστούν.

«Γιατί δεν καθορίζει ποιες βελτιώσεις πιστεύει ότι θέλει, τότε μπορεί να μάθει ποια θα είναι η πραγματική τιμή για αυτό;», είπε ο Sir John.

Και πρόσθεσε: «Ο Sir Keir είναι πολύ αφελής στο να πιστεύει ότι η ΕΕ θα είναι καλή μαζί του.

«Είμαι βέβαιος ότι η ΕΕ θα ήθελε πολύ να δει το εργατικό δυναμικό να κερδίζει, γιατί πιστεύουν ότι θα είναι περισσότερο ωθούμενος από την τρέχουσα κυβέρνηση.

«Αλλά νομίζω, προσέξτε, δεν θα υπάρξουν πραγματικά δώρα αν συνεχίσει να κερδίσει τις εκλογές».

Ενώ ο βουλευτής των Τόρις Κρεγκ Μάκινλεϊ είπε ότι η ιδέα «μυρίζει απόγνωση» σε μια εποχή που πολλά κράτη μέλη αναρωτιούνται «για ποιο σκοπό είναι αυτό το θηρίο που καταβροχθίζει τη δημοκρατία».

«Αναμφίβολα ο Sir Keir Starmer θα είναι πλήρως υπέρ της εκπλήρωσης του ονείρου του, όπως κατέστησε σαφές όλα τα χρόνια του κοινοβουλευτικού πολέμου χαρακωμάτων κατά του Brexit μεταξύ 2016 και 2019, για να επανέλθει το Ηνωμένο Βασίλειο στην πλήρη ένταξη», είπε ο κ. Mackinlay.

Είπε στην The Independent : «Η ένταξη στην ενιαία αγορά και η λήψη κανόνων, που αναμφίβολα θα ήταν το κόστος της νέας ιδιότητας του συνεργάτη, φαίνεται όλο και πιο άσχετη καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο υπογράφει νέες διεθνείς εμπορικές συμφωνίες.

«Η χώρα το απέρριψε μια φορά και θα το έκανε ξανά».

Η Τζίνα Μίλερ, η ακτιβίστρια κατά του Brexit, είπε στον Independent ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να «βλέπει αυτή την κίνηση ως ευκαιρία για να ξεκινήσει» η διαδικασία για την επανένταξη στην ΕΕ.

«Αυτή η επιλογή «κρεμμυδιού», που αποτελεί μέρος ενός εξωτερικού στρώματος της ΕΕ, είναι ένα κλαδί ελιάς από τους ευρωπαίους γείτονές μας, αλλά πρέπει να διαπραγματευτούμε προσεκτικά για να διασφαλίσουμε ότι θα ανακτήσουμε τουλάχιστον ένα μέρος της επιρροής που χάσαμε υπό τον εξτρεμισμό των Brexiteer». είπε.

Και η Best for Britain, η οποία κάνει εκστρατεία για στενότερους δεσμούς με την ΕΕ, είπε ότι οι προτάσεις ήταν «ενθαρρυντικές», αλλά η συνδεδεμένη ένταξη παραμένει «κάπως μακριά».

Η διευθύνουσα σύμβουλος Naomi Smith δήλωσε: «Τα πρώτα βήματα για την επίτευξή της πρέπει να είναι η βελτίωση της τρέχουσας συμφωνίας με τη συμφωνία επωφελούς ρυθμιστικής ευθυγράμμισης και ενός αμοιβαίου προγράμματος κινητικότητας των νέων με την ΕΕ, όπως συνέστησε η Επιτροπή Εμπορίου και Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στην έκθεσή της τον Μάιο».

Πηγή: https://www.independent.co.uk

 

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post