Για την παράσταση ”Μετά τη βροχή”

Σχόλιο

Γράφει ο Γιάννης Γαβρίλης

Η παράσταση ”Μετά τη βροχή” έχει ανέβει στο Θέατρο ”Κάτω από την Γέφυρα” σε μετάφραση Χρύσας Καραβά, σκηνοθεσία-κινησιολογία Νίκου Σταματόπουλου και την επεξεργασία κειμένου – σκηνοθετική πρόταση του δημιουργού του Θεάτρου, σκηνοθέτη και ηθοποιού Νίκου Δαφνή.

Θα σταθώ στην ”σκηνοθετική πρόταση”. Το Θέατρο και οι παραστάσεις του, αναμφίβολα είναι δημιουργία, έμπνευση, εφευρετικότητα, ευρηματικότητα, φαντασία, επιβάλλεται δε, να απέχουν από την αυθαιρεσία και την αποδόμηση.

Στην συγκεκριμένη παράσταση του έργου αυτού, του Σέρτζι Μπελμπέλ, όλα αποδίδονται με έναν ευφάνταστο σκηνικό τρόπο. Με υπευθυνότητα και σεβασμό, με θεατρική γνώση και εκτός κάθε προχειρότητας.

Η ιδέα του κ. Δαφνή να δημιουργηθεί ως σκηνικό, το παιχνίδι ”Φιδάκι” είναι από τα σημαντικότερα δομικά στοιχειά της παράστασης. Πως να εκφραστεί καλύτερα η σχέση που επιβάλλεται στα στελέχη μιας πολυεθνικής εταιρίας, από την Διοίκηση, από αυτή την μεταβολή τους σε” πιόνια” που μετακινούνται και ορίζεται η πορεία τους από μια, στη τύχη ζαριά, και αυτή η πορεία τους αθέμιτα θα είναι ανοδική η καθοδική. Αν θα τους κατασπαράξουν τα ”φιδάκια” η αν θα καταφέρουν να ανέβουν τις ”σκάλες” που θα τους φέρουν στο ανώτερο επίπεδο. Αυτό το συμβολικό στοιχείο είναι που δίνει ουσία και ιδιαίτερη σημασία στην παράσταση.

Η σκηνοθεσία, όπως και η κινησιολογία του κ. Σταματόπουλου (που επηρεάστηκε από την ιδέα του κ. Δαφνή) ενδιαφέρουσα, αρκετά προχωρημένη θα την έλεγα, λαμβάνοντας υπόψη και τα κοστούμια των ηθοποιών που παραπέμπουν σε πιόνια και η κίνηση τους σε ρομπότ.(Σκηνικό- κοστούμια: Ελένη Σουμή) φωτιζόμενα όλα, όλοι/ες από τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς του Νίκου Μαυρόπουλου.  Σημαντική δε η ερμηνεία των επτά  ηθοποιών όσο και η πειστικότητα τους. Νίκος Καραστέργιος, Στέλιος Πετράκης, Σίσσυ Μαράθου, Δάφνη Ατία, Σοφία Αγγελικοπούλου, Νίκος Σταματόπουλος, Ευαγγελία Μπέγα. Δεν είναι απλό να ερμηνεύεις ένα ”πιόνι-ρομποτ” αν δεν ταυτιστείς με τον άχαρο ρόλο που έχει σε ένα παιχνίδι όπως το Φιδάκι που η τύχη και μια ζαριά διαγράφουν  την πορεία του.

Καθοριστικό στοιχείο επίσης. Η Μουσική επιμέλεια της (και ηθοποιού και βασικού στελέχους του θεάτρου) Κωνσταντίνας Σαραντοπούλου που  επενδύει με μουσικά κομμάτια με ένταση και δημιουργεί μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα καθ’ όλη την διάρκεια της δράσης και με καθοριστικότατο στοιχείο,  το τραγούδι του συγκροτήματος Mechanimal  ”Θόρυβος” που επέλεξε και με αυτό ξεκινάει η παράσταση. Και το απόσπασμα από τους στίχους του μέλους τους, Γιάννη Παπαϊωάννου ”… Δυσκίνητα Ανδρείκελα που ρητορεύουν…” είναι  αυτό που έδωσε την ιδέα στον κ. Σταματόπουλο, να μετατρέψει τους ήρωες του έργου σε πιόνια-ρομπότ που ούτε προσωπική άποψη μπορούν να εκφράσουν (και ούτε θέλουν, τελικά;), έχουν ιδρυματοποιηθεί, ούτε καν έχουν όνομα, μόνο με την ιδιότητα τους αναφέρονται και για να καπνίσουν ένα τσιγάρο πρέπει να ανέβουν στην ταράτσα του πανύψηλου κτιρίου όπου στεγάζεται η εταιρία τους και εκεί να διαφανεί περίτρανα η ανικανότητα τους να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, (μάλλον να κατασπαραχτούν επιθυμούν) στον αδιάφορο χρόνο για αυτά τα στελέχη που κυλά και στην δυστοπία μιας πραγματικότητας τραγικής, φοβίστικης, βίαιης και απάνθρωπης που ωθεί την ύπαρξη , στην ανυπαρξία, στην ”βουτιά” στο κενό και το ”σκάσιμο” στο έδαφος και το μόνο που αναρωτιούνται..κομπάρσοι όντας σε έναν εφιάλτη,  ”ποσό γρήγορα κάνει ένα ανθρώπινο σώμα από το ύψος των 50 ορόφων να σκάσει στη γη. Απορία… όσο μια γόπα τσιγάρου, άραγε! Σε μια άνομβρη μακρά χρονική περίοδο, ποσό αγωνιώδες είναι να περιμένεις την βροχή που έρχεται με την μορφή της καταιγίδας όμως και θα σαρώσει (ή θα ξεπλύνει) τα πάντα. Και… ”Μετά τη βροχή”, ΤΙ!

Θα έλεγα ότι όλη η παράσταση είναι ένα ” ξάφνιασμα” θεατρικό. Με διακριτή την αλληγορία που εμπεριέχεται στο κείμενο του Καταλανού Σέρτζι Μπελμπέλ όπως και την έντονη καταγγελτικότητα για τις σύγχρονες κοινωνίες μας.

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ

Πλατεία ηλεκτρικού σταθμού Ν. Φαλήρου

Πληροφορίες στο 210.4816200

Site: katoapotigefyra.gr

Mail: info@katoapotigefyra.gr

Παραστάσεις: Σάββατο στις 21:15& Κυριακή στις 18:30

Διάρκεια: 90΄ χωρίς διάλειμμα

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/meta-ti-broxi/

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post