Η αμερικανική οικονομία συρρικνώνεται ξανά πυροδοτώντας φόβους ύφεσης

Σχόλιο

Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ένα ορόσημο που σε πολλές χώρες θα μπορούσε να θεωρηθεί οικονομική ύφεση.

Αυτό δεν συμβαίνει στις ΗΠΑ, οι οποίες χρησιμοποιούν πρόσθετα δεδομένα για να πραγματοποιήσουν αυτήν την κλήση.

Ωστόσο, η συρρίκνωση, με ετήσιο ρυθμό 0,9% το τρίμηνο έως τον Ιούλιο, έχει τραβήξει την προσοχή καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την οικονομία.

Οι τιμές για τα είδη παντοπωλείου, τη βενζίνη και άλλα βασικά προϊόντα αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1981.

Καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει γρήγορα το κόστος δανεισμού για να προσπαθήσει να δροσίσει την οικονομία και να αμβλύνει τις πιέσεις στις τιμές, αυξάνονται οι φόβοι ότι έρχεται ύφεση – εάν δεν έχει ήδη ξεκινήσει επίσημα.

Αντιμέτωπος με τη βύθιση της εμπιστοσύνης του κοινού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να υποστηρίξει ότι η οικονομία παραμένει υγιής, σημειώνοντας ότι το ποσοστό ανεργίας παραμένει στο χαμηλό 3,6% και οι προσλήψεις παρέμειναν ισχυρές.

Αυτή την εβδομάδα, εν όψει των στοιχείων από το Υπουργείο Εμπορίου, είπε στους δημοσιογράφους ότι η οικονομία «δεν πρόκειται να βρεθεί σε ύφεση». Αυτό ώθησε τους αντιπάλους του στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα να κατηγορήσουν τον Λευκό Οίκο ότι προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τον όρο.

«Το «rebrand» της ύφεσης του Λευκού Οίκου δεν θα μειώσει τον πόνο των Αμερικανών», είπαν.

  • Τεράστια αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών
  • Γιατί αυξάνονται οι τιμές και ποιος είναι ο ρυθμός πληθωρισμού στις ΗΠΑ;

Τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6%. Εκείνη την εποχή, οι οικονομολόγοι απέδωσαν τη μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) σε ιδιορρυθμίες στα εμπορικά δεδομένα.

Ωστόσο, η έκθεση της Πέμπτης έδειξε πιο έντονη επιβράδυνση, με την ανάπτυξη να επιβαρύνεται από τις μειώσεις στην αγορά κατοικίας, τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τις κρατικές δαπάνες. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν με βραδύτερο ετήσιο ρυθμό 1%, καθώς οι άνθρωποι ξόδευαν περισσότερα για υγειονομική περίθαλψη, διαμονή και φαγητό έξω, αλλά μείωσαν σε αγαθά και παντοπωλεία.

«Από την ιστορική οικονομική ανάπτυξη του περασμένου έτους – και ανακτώντας όλες τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης – δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η οικονομία επιβραδύνεται καθώς η Federal Reserve ενεργεί για να μειώσει τον πληθωρισμό», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν την Πέμπτη.

«Αλλά, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουμε ιστορικές παγκόσμιες προκλήσεις, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και θα περάσουμε από αυτή τη μετάβαση πιο δυνατοί και πιο ασφαλείς».

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Τζέφρι Φράνκελ υπηρέτησε στο παρελθόν στην επιτροπή του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών, την ομάδα ακαδημαϊκών που είναι επιφορτισμένη με την επίσημη κήρυξη της ύφεσης. Είπε ότι δεν πιστεύει ότι η ύφεση ξεκίνησε στις αρχές του έτους, σημειώνοντας την έντονη αύξηση των θέσεων εργασίας. Αλλά μετά από αυτό ήταν λιγότερο σίγουρος.

«Τα πράγματα έχουν ήδη επιβραδυνθεί, οπότε δεν λέω ότι όλα είναι υπέροχα», είπε. «Οι πιθανότητες ύφεσης στο μέλλον είναι σημαντικά υψηλότερες από ό,τι για μια τυχαία χρονιά».

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε στο 9,1% τον Ιούνιο, ο ταχύτερος ρυθμός ανατίμησης των τιμών σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Την Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ απάντησε στο πρόβλημα με μια άλλη ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση στο βασικό της επιτόκιο, τη δεύτερη άνοδο κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες από τότε που άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο.

Κάνοντας το κόστος δανεισμού πιο ακριβό, η Federal Reserve ελπίζει να μειώσει τις δαπάνες για είδη όπως σπίτια και αυτοκίνητα, θεωρητικά αμβλύνοντας ορισμένες από τις πιέσεις που αυξάνουν τις τιμές. Ωστόσο, η χαμηλότερη ζήτηση σημαίνει επίσης μείωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Πρόσφατες αναφορές έδειξαν πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, επιβράδυνση της αγοράς κατοικίας και την πρώτη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από το 2020. Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ έχει βυθιστεί από την αρχή του έτους και εταιρείες από τον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta, ιδιοκτήτη του Facebook και του Instagram , στην αυτοκινητοβιομηχανία General Motors είπαν ότι σχεδιάζουν να επιβραδύνουν τις προσλήψεις. Ορισμένες άλλες εταιρείες, ειδικά στον τομέα των ακινήτων, έχουν ανακοινώσει περικοπές θέσεων εργασίας.

 

Πηγή: https://www.bbc.com

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post