Η TotalEnergies προσθέτει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην επέκταση φυσικού αερίου του Κατάρ

Σχόλιο

Η γαλλική TotalEnergies υπέγραψε το Σάββατο μια επιπλέον επένδυση 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην επέκταση της παραγωγής φυσικού αερίου του Κατάρ, η οποία έρχεται καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να βρει νέες πηγές ενέργειας για να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες.

Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός θα έχει μερίδιο 9,3% στο έργο φυσικού αερίου North Field South, ο πρώτος ξένος εταίρος σε αυτό το τμήμα του τεράστιου πεδίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Saad Sherida Al-Kaabi, σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της TotalEnergies Patrick Pouyanne.

«Η Qatar Energy ανακοινώνει την επιλογή της TotalEnergies ως εταίρου για την ανάπτυξη του Βόρειου Πεδίου του Νότου», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ QNA. «Οι νέοι εταίροι θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο».

Ο Kaabi είπε ότι η TotalEnergies θα βοηθήσει επίσης στη χρηματοδότηση της εξόρυξης φυσικού αερίου από το North Field South, για το οποίο το 25% θα προορίζεται για ξένες ενεργειακές εταιρείες.

Η γαλλική εταιρεία θα αναλάβει «ενισχυμένο στρατηγικό» ρόλο στην επέκταση του φυσικού αερίου του Κατάρ, πρόσθεσε.

Τον Ιούνιο, η TotalEnergies συμφώνησε σε μια συμφωνία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να συμμετάσχει στο γιγαντιαίο έργο North Field East, που θα βοηθήσει το Κατάρ να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατά περισσότερο από 60 τοις εκατό έως το 2027.

Ο Pouyanne, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο ότι η τελευταία συμφωνία θα απαιτούσε άλλα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ότι η εταιρεία του θα είχε πάρει ένα ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής εάν ήταν δυνατό.

«Χρειαζόμαστε σίγουρα νέα χωρητικότητα και αυτό θα έρθει με την τέλεια χρονική στιγμή», είπε στους δημοσιογράφους.

“Οι περισσότεροι από τους ηγέτες του κόσμου έχουν ανακαλύψει τις λέξεις LNG”, είπε, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έπρεπε να είναι προετοιμασμένες να επιτύχουν πιο μακροπρόθεσμες συμφωνίες — και ενδεχομένως να πληρώσουν υψηλότερο τίμημα για να εγγυηθούν την ενέργεια.

“Για την ασφάλεια του εφοδιασμού, υπάρχει ένα τίμημα”, δήλωσε ο Pouyanne.

Κόστος ασφάλειας

Ο Κάαμπι, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς την Κυριακή κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, αρνήθηκε να συζητήσει διαπραγματεύσεις με ευρωπαϊκές χώρες, αλλά είπε ότι ορισμένες είναι «πιο προηγμένες» από άλλες.

Επιβεβαίωσε ότι το Κατάρ βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με τη Βρετανία.

Η Shell της Βρετανίας, η Eni της Ιταλίας και οι γίγαντες των Ηνωμένων Πολιτειών ConocoPhillips και ExxonMobil έχουν επίσης υπογράψει να συμμετάσχουν στο έργο North Field East.

Περισσότερες εταιρείες θα ανακοινωθούν για το North Field South τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσαν αξιωματούχοι, αλλά η TotalEnergies θα έχει το μεγαλύτερο ξένο κομμάτι.

Το Κατάρ είναι ήδη ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς LNG στον κόσμο, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, και το LNG από το North Field αναμένεται να αρχίσει να έρχεται σε απευθείας σύνδεση το 2026.

Η κρατική Qatar Energy εκτιμά ότι η North Field κατέχει περίπου το 10 τοις εκατό των γνωστών αποθεμάτων φυσικού αερίου στον κόσμο.

Τα αποθέματα εκτείνονται κάτω από τη θάλασσα στο ιρανικό έδαφος, όπου οι προσπάθειες της Τεχεράνης να εκμεταλλευτεί το κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars έχουν παρεμποδιστεί από τις διεθνείς κυρώσεις.

Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Κίνα ήταν οι κύριες αγορές για το LNG του Κατάρ.

Αλλά από τότε που μια ενεργειακή κρίση έπληξε την Ευρώπη πέρυσι, το κράτος του Κόλπου βοήθησε τη Βρετανία με επιπλέον προμήθειες και ανακοίνωσε επίσης μια συμφωνία συνεργασίας με τη Γερμανία.

Η Ευρώπη έχει απορρίψει στο παρελθόν τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες που επιδιώκει το Κατάρ για την ενέργειά του, αλλά έχει επιβληθεί αλλαγή στάσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Το φυσικό αέριο του Κατάρ είναι από τα φθηνότερα στην παραγωγή και έχει τροφοδοτήσει μια οικονομική άνθηση στο μικροσκοπικό κράτος, το οποίο έχει γίνει μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

 

Πηγή: afp.com

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post