Ηλίας Μόσιαλος: Στις ΗΠΑ, 99% των πρόσφατων θανάτων και το 97% των νοσηλειών αντιστοιχούν σε μη εμβολιασμένους.

Σχόλιο

Μετά από μήνες μαζικού εμβολιασμού, με τη μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει στις ΗΠΑ, τα ποσοστά των θανάτων από τον κορωνοϊό αυξάνονται, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση που είχε παρατηρηθεί.

Τα νούμερα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες ακούγονται ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων (7 ημερών) έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 70% και οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 36%. Δυστυχώς όμως αυξήθηκαν και οι θάνατοι κατά 26%.

Πολλοί θα αναρωτηθούν εδώ για τα επίπεδα της ανοσίας στην κοινότητα στις ΗΠΑ.

Περίπου το 59% του πληθυσμού άνω των 18 ετών στις ΗΠΑ (και το 48.4% του συνόλου του πληθυσμού) έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά σε πολλές περιοχές – ειδικά εκτός των μεγάλων πόλεων- ο αριθμός αυτός είναι κάτω του 20% παρά την ευρεία διαθεσιμότητα του εμβολίου.

Η ανοδική τάση των εθνικών στατιστικών παρατηρείται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε εστίες σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως η Φλόριντα, ενώ στο Μιζούρι και το Αρκάνσας, καταγράφονται περισσότερες περιπτώσεις τώρα από τον χειμώνα που μας πέρασε.

Δυστυχώς η παραπληροφόρηση και η άρνηση του εμβολιασμού μαστίζουν τις ΗΠΑ περισσότερο ίσως και από την μετάλλαξη Δέλτα. Η επικεφαλής των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) την Παρασκευή, Δρ. Rochelle Walensky, μίλησε για την ‘πανδημία των μη εμβολιασμένων’.

Γιατί;

Γιατί, μέχρι στιγμής, περισσότερο από το 99% των πρόσφατων θανάτων ήταν μεταξύ των μη εμβολιασμένων, ενώ οι μη εμβολιασμένοι αντιπροσωπεύονται σε ποσοστό πάνω από το 97% των νοσηλευόμενων.

Ένα αντεπιχείρημα κάποιων που δεν κατανοούν καλά την κατάσταση, αλλά ίσως πρέπει να ξαναπούμε εδώ, είναι πως κάποιοι ίσως να μην προστατευτούν από το εμβόλιο. Για αυτό αυτά τα ποσοστά θανάτων και νοσηλειών δεν αντιστοιχούν αποκλειστικά σε μη εμβολιασμένους.

Κάθε θάνατος είναι τραγικός. Δυστυχώς όμως σε κάθε χώρα όπως οι ΗΠΑ που έχει περίσσεια εμβολίων, ίσως κάθε θάνατος από κορωνοϊό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί το τελευταίο διάστημα.

Στις ΗΠΑ προσανατολίζονται στην καταστολή της παραπληροφόρησης. Το βλέπουμε και εκτός ΗΠΑ βέβαια. Οι θεωρίες συνωμοσίας και τα ψέματα σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έχουν πολλαπλασιαστεί και μεταξύ των ακροδεξιών μέσων ενημέρωσης και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook.

Δεν είναι σωστό θα πουν κάποιοι να συγκρίνουμε την παραπληροφόρηση και το ΄κακό΄ που κάνουν τα μέσα δικτύωσης, με την καταιγιστική διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Όμως η πανδημία δεν έχει τελειώσει.  Ίσως μια νέα μετάλλαξη να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουμε. Και η παραπληροφόρηση όπως και η ανεπαρκής ενημέρωση κοστίζουν ζωές.

Εγώ προτιμώ να εστιάζω στο να εξηγούμε τα οφέλη του εμβολιασμού.

Κι ας έχει περάσει τόσος καιρός.

Κάθε δόση του εμβολίου είναι μια τεράστια επιτυχία. Κάθε εμβόλιο δεν προστατεύει μόνο μια ζωή: όλοι μαζί προστατεύουμε αυτούς που ίσως δεν προστατεύουν 100% τα εμβόλια, και τα παιδιά που είναι ακόμα ανεμβολίαστα.

Αυτά τα υψηλά ποσοστά προστασίας των εμβολίων στα οποία αναφερόμαστε, δεν είναι απλά νούμερα: είμαστε εμείς που δεν νοσηλευόμαστε και δεν απειλούμαστε από τον ιό.

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post