Καμπανάκι για τα ξενοδοχεία καραντίνας

Σχόλιο

Του Γιώργου Αλεξάκη

Ο αγώνας επιβίωσης που δίνουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πολλές τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και τα κενά που οδήγησαν στα μίνι απαγορευτικό στη Μύκονο έχουν οδηγήσει σε συναγερμό τόσο την κυβέρνηση όσο και τους παράγοντες του κλάδου ώστε να καταγραφούν κενά στο σχεδιασμό και να αποτραπεί μια περαιτέρω ζημία, ειδικά σε περιοχές με σημαίνουσα σημασία για τα τουριστικά έσοδα.

Στο φόντο αυτό στο μικροσκόπιο μπαίνουν λόγω και αύξησης κρουσμάτων το τι συμβαίνει σε ξενοδοχεία καραντίνας καθώς κι εκεί διαμορφώνεται μια κρίσιμη εικόνα για τον τουρισμό της χώρας. Ειδικά σε μια περίοδο όπου και η διαμόρφωση εντυπώσεων είναι μέρος του παιχνιδιού.

«Το παράδειγμα της Μυκόνου ξεκάθαρα δείχνει ότι είμαστε σε δεύτερη σεζόν Covid. Όπου δεν τηρούνται τα μέτρα κινδυνεύει η τοπική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται», τόνισε  σε δήλωσή του στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος.

Ο ίδιος υπογράμμισε: «Ανησυχία υπάρχει. Όπως έχω πει πριν από δύο μήνες, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν και την εξέλιξη της σεζόν».

Σε κάποια μέρη πάντως τα ξενοδοχεία καραντίνας “αντέχουν” Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Μανώλη Σταματάκη μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Χανίων που ανέφερε το πρωί της Δευτέρας στο Ρ/Σ “Γάυδος FM” ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα δυο σχετικά ξενοδοχεία στα Χανιά. Αντίθετα σε άλλες περιοχές προκύπτει ζήτημα πληρότητας με βάση όσα αναφέρει η Αντιπολίτευση.

Η χώρα κοκκινίζει, ο τουρισμός βυθίζεται και η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ακόμη σε τι χάλι έχει φέρει τον τουρισμό δήλωσε η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου σε συνέντευξή της στο Real Fm σηκώνοντας τους τόνους της κριτικής.

Η επιβολή περιοριστικών μέτρων στην Μύκονο στην καρδιά του καλοκαιριού, παρά τις μέχρι πριν λίγες ημέρες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί του αντιθέτου, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση άνοιξε τον τουρισμό χωρίς σχέδιο και χωρίς συναίσθηση της πραγματικότητας ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτοντας παράλληλα θέμα παραίτησης του Υπουργού Τουρισμού κ. Θεοχάρη.

«Είναι χαρακτηριστικό και ντροπιαστικό για την χώρα ότι δεν επαρκούν οι κλίνες στα ξενοδοχεία καραντίνας και οι τουρίστες με COVID δεν έχουν που να μείνουν» , αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα τουρίστα στη Μύκονο αλλά και σε άλλα νησιά. Η  έλλειψη τεστ οδηγεί ήδη σε ουρές στις δομές υγείας και σε φαινόμενα αισχροκέρδειας» υπογράμμισε.

Σταδιακά λόγω των επιδημιολογικών φορτίων το ζήτημα με τα ξενοδοχεία καραντίνας κορυφώνεται καθώς σε πολλές περιοχές καταγράφεται «συνωστισμός».

«Μόνο ντροπή προκαλούν τα όσα εκτυλίσσονται από χθες στην Αλόννησο με οικογένεια πολιτών από το Βόλο με μικρό παιδί να περιφέρεται στην Αλόννησο χωρίς να έχει πού να μείνει, έπειτα από τεστ που έδειξε τη μητέρα θετική πριν την αναχώρηση από το νησί» ανέφερε σε κοινή δήλωσή της με το Βουλευτή Μαγνησίας, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, για την οικογένεια στην Αλόννησο που βρίσκεται σε απόγνωση ελλείψει ξενοδοχείου καραντίνας. Οι δυο βουλευτές προσθέτουν:

«Μετά τα περιστατικά ντροπής στη Μύκονο που έκαναν το γύρο του κόσμου, η ανασφάλεια σε τουρίστες και κατοίκους στην Αλόννησο κυριαρχεί. Δεν υπάρχει ξενοδοχείο καραντίνας στην Αλόννησο, καθώς μόνο 40 ξενοδοχεία υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, πολύ λιγότερα από τις πραγματικές ανάγκες όπως ήδη αποδείχθηκε. Ο αρμόδιος Υπουργός Τουρισμού αυτοθαυμαζόταν γιατί έκανε έναν φωτογραφικό διαγωνισμό για ξενοδοχεία καραντίνας ενώ το μόνο που εξασφάλισε ήταν η επανάληψη της περσινής αποτυχίας. Η δε Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Υγείας άφησαν την πρόσκληση ενδιαφέροντος για ορισμό ξενοδοχείων καραντίνας στη μέση.

Η Πολιτική Προστασία ισχυρίζεται ότι δεν έχει υπάρξει μέριμνα για τα μικρά νησιά, γιατί ο στόχος είναι τα κρούσματα να μεταφέρονται στα μεγάλα, δηλαδή στην προκείμενη περίπτωση στη Σκιάθο.

Από τον «άριστο» σχεδιασμό τους, όμως, φαίνεται ότι διέφυγε το πώς θα διακομίζονται τα κρούσματα και οι κοντινές επαφές στα μεγαλύτερα νησιά. Ο ΕΟΔΥ δεν επιτρέπει μετακίνηση με το πλοίο της γραμμής, ούτε υπάρχει πρόβλεψη για μίσθωση σκάφους ή συνδρομή του Λιμενικού Σώματος.

Υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά η οικογένεια, μάλιστα, τους προέτρεψε να τηλεφωνήσουν Σάββατο βράδυ στο Υπουργείο Τουρισμού για να τους κλείσει δωμάτιο!

Αυτή τη στιγμή η οικογένεια βρίσκεται κυριολεκτικά στους δρόμους, αφού κανένα ξενοδοχείο δε δέχεται να τους φιλοξενήσει, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τους ασκηθεί ποινική δίωξη και να τους επιβληθεί πρόστιμο για την παραβίαση περιοριστικών μέτρων. Μεταξύ σφύρας και άκμονος παραμένουν «παρατημένοι» και παγιδευμένοι σε ένα ατελείωτο πινγκ – πονγκ αρμοδιοτήτων και ευθυνών που δεν αναλαμβάνει μέχρι στιγμής ούτε ο ΕΟΔΥ ούτε η Πολιτική Προστασία.

Η Κυβέρνηση είναι άφαντη και επιδεικνύει για άλλη μια φορά πρωτοφανή αδιαφορία τόσο για την ασφάλεια της οικογένειας όσο και για τους υπόλοιπους πολίτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αλόννησο.

Ανεπανόρθωτη η ζημία για την κοινωνία και την οικονομία της Αλοννήσου και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη σφυρίζει αδιάφορα.

Αυτή είναι η θωράκιση της χώρας απέναντι στην πανδημία; Αυτή είναι η στρατηγική της Κυβέρνησης για ασφαλή και καθαρό τουρισμό; Αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού;»

 

 

 

 

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post