Μαρί Skłodowska Κιουρί

Σχόλιο

Θέμη Μουμουλίδη – Παναγιώτας Πανταζή

Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ

Έως την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου θα παρουσιάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο η παράσταση «Μαρί Skłodowska Κιουρί» της Παναγιώτας Πανταζή και του Θέμη Μουμουλίδη που υπογράφει και τη σκηνοθεσία, εμπνευσμένη από τη συγκλονιστική ζωή μιας από τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές του σύγχρονου κόσμου.

Το έργο είναι βασισμένο σε βιογραφικό υλικό, ντοκουμέντα και μαρτυρίες, και παρακολουθεί την συναρπαστική περιπέτεια μιας ζωής που αγγίζει το μυθιστόρημα: τα δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια στην υπό τσαρική κατοχή Βαρσοβία, οι σπουδές στη Σορβόννη, ο αγώνας να αναγνωριστεί ως ισότιμο μέλος μιας ανδροκρατούμενης επιστημονικής κοινότητας, ο «απαράμιλλος σύντροφος» στη ζωή και στην επιστήμη Πιερ Κιουρί, οι πολλαπλοί ρόλοι, τα χημικά στοιχεία που την «στοίχειωσαν», η ραδιενέργεια, η «Κιουριθεραπεία» ενάντια στον καρκίνο, τα δύο Νόμπελ, η απώλεια, η δόξα και η κατακραυγή, οι ασυμβίβαστοι αγώνες για μια επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου. Η τραγικότητα αλλά και η ειρωνεία που της επιφύλαξε η Ιστορία με την μετέπειτα ολέθρια χρήση των ανακαλύψεών της.

Γεννημένη στη ρωσοκρατούμενη Βαρσοβία, η Μαρία Σκλοντόφσκα, η γυναίκα που έγινε αργότερα γνωστή ως Μαρί Κιουρί, χάραξε με ακατάβλητη θέληση την πορεία της, ανατρέποντας κάθε στερεότυπο. Η Μαρί Κιουρί φλέγεται από «την ποίηση της επιστήμης»· το πάθος της και το ανυπέρβλητο ερευνητικό της πνεύμα έγιναν τα όπλα για να αναμετρηθεί με τον ρατσισμό και την προκατάληψη που αντιμετώπισε ως γυναίκα και ως μετανάστρια. Σημάδεψε την εποχή της, στο γύρισμα του σύντομου 20ου αιώνα αναπροσδιορίζοντας τα όρια της επιστήμης.

Ο Θέμης Μουμουλίδης επιχειρεί να δημιουργήσει ένα τοπίο μνήμης, εικόνων και ήχων με κινηματογραφικούς όρους, θέλοντας να αναδείξει την ποίηση, τον παλμό, τη συγκίνηση και τον αδιάκοπο αγώνα μιας θρυλικής ζωής· μιας ζωής που χάρισε πολλά στην επιστήμη και στην ανθρωπότητα καθώς και στον αγώνα των γυναικών για δικαιοσύνη και ισότιμη μεταχείριση. Μια παράσταση που μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της εποχής της Μαρί Κιουρί, συνομιλώντας με κλασικά συμφωνικά έργα αλλά και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις και ηχοτοπία της Αλεξάνδρας Μικρούτσικου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΝΤΑΖΗ

Σκηνοθεσία, Μουσική επιμέλεια   ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Σκηνικό – κοστούμια  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΚΚΟΡΟΥ

Μουσική  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ

Video| Art Work   ΘΩΜΑΣ ΠΑΛΥΒΟΣ

Σχεδιασμός ήχου   ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτισμοί  ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Βοηθός σκηνοθέτη   ΑΝΟΙΞΙΑ ΜΠΟΥΝΤΖΙΟΥΚΑ

Φωτογραφίες  ΕΛΙΝΑ ΓΙΟΥΝΑΝΛΗ

Επικοινωνία  ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ

Δ/νση Παραγωγής  ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Οργάνωση Παραγωγής  ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΑΛΛΑ

Ερμηνεύουν

Μαρί Κιουρί  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΑΚΑΛΟΥ

Ιρέν Κιουρί  ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ  ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ

Μπρόνια Σκλοντόφσκα  ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΠΗΡΙΔΟΥ

Πιερ Κιουρί   ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Παραγωγή

Ars Aeterna

ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ | ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

5η Εποχή Τέχνης

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού

Τιμές εισιτηρίων:

18 € | ΜΕΙΩΜΕΝΟ 14 € [ φοιτητικό, άνω των 65 ] |  ΑΝΕΡΓΩΝ  12 € | ΑΤΕΛΕΙΕΣ  7 €

Ειδικές τιμές για ΟΜΑΔΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Παραστάσεις:

Τετάρτη 19:00 | Παρασκευή 21.00 | Σάββατο 21.00 |Κυριακή  21.00

Προπώληση: viva.gr

Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Τηλέφωνο: 210 3464380

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post