Moody’s: Αναβάθμιση σε Ca του αξιόχρεου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

Σχόλιο

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε σε Ca (από C) το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων ομολόγων υψηλής εξασφάλισης τεσσάρων ελληνικών τραπεζών – Alpha, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς – διατηρώντας ταυτόχρονα την αξιολόγηση Caa3 για τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις στις τράπεζες αυτές, καθώς και στην Attica Bank, ενώ παράλληλα αναβάθμισε σε Caa3 (από Ca) τη βασική πιστωτική αξιολόγηση των πέντε τραπεζών.

Οι προοπτικές για τα μακροπρόθεσμα ομόλογα και τις καταθέσεις είναι σταθερές, διευκρίνισε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης Caa3 για τις καταθέσεις των τραπεζών αντανακλά κυρίως τη διατήρηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) στην Ελλάδα και τις ζημίες για τους καταθέτες που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο σύνολο των καταθέσεών τους, αναφέρει ακόμη ο οίκος.

«Αν και ο Moody’s αναμένει σταδιακή μόνο χαλάρωση των capital controls τους επόμενους 12-18 μήνες, η αλλαγή των προοπτικών στις αξιολογήσεις των καταθέσεων σε σταθερές από αρνητικές αντανακλά την άποψη του οίκου ότι ο κίνδυνος για “κούρεμα” των ανασφάλιστων καταθέσεων (σ.σ.: των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ) έχει υποχωρήσει κάπως μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση», σημειώνεται.

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post