Ο λογαριασμός για το Brexit: 100 δισεκατομμύρια λίρες χτύπησαν τις εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου

Σχόλιο

Οι επιχειρήσεις που κατασκευάζουν αθλητικά είδη, παιδικά παιχνίδια, κοσμήματα και ιατρικά είδη έχουν δυσκολευτεί περισσότερο με το κόστος στα σύνορα που επιβάλλει η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ

Το Brexit αφήνει μια τρύπα σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων λιρών στις ετήσιες εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου, καθιστώντας την οικονομία της Βρετανίας χειρότερη από ό,τι αν είχε παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με νέα ανάλυση.

Οι επιχειρήσεις που παράγουν μια σειρά προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων αθλητικών ειδών, παιδικών παιχνιδιών, κοσμημάτων και ιατρικού εξοπλισμού, έχουν δυσκολευτεί περισσότερο με το κόστος των συνόρων που επιβλήθηκε από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ, οδηγώντας σε 30% λιγότερο εμπόριο μεταξύ 2020 και 2023 από ό,τι αν η Βρετανία είχε παρέμεινε στο εμπορικό μπλοκ.

Από την αποχώρηση από την ενιαία αγορά, η ανάπτυξη των εξαγωγών της Βρετανίας ήταν υποτονική σε σχέση με άλλες προηγμένες οικονομίες, οδηγώντας σε χαμένη ανάπτυξη των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών περίπου 23 δισεκατομμυρίων λιρών ανά τρίμηνο, αποκαλύπτει η ανάλυση.

Ο Τζον Σπρίνγκφορντ, συνεργάτης στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση (CER), μια δεξαμενή σκέψης υπέρ της ΕΕ, είπε ότι η ανάλυσή του «δείχνει ότι το Brexit οδηγεί σε μόνιμη ύφεση στο εμπόριο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ».

«Αν δεν είχε συμβεί το Brexit και μπορούσαμε να επισκεφτούμε το σύμπαν όπου το Remain κέρδισε το δημοψήφισμα, τότε το εμπόριο και [η οικονομία] θα ήταν σημαντικά υψηλότερα», είπε.

Ο κ. Σπρίνγκφορντ απέρριψε τα επιχειρήματα των υπέρμαχων του Brexite ότι περαιτέρω εμπορικές συμφωνίες με χώρες εκτός της ΕΕ θα μπορούσαν να καλύψουν το οικονομικό έλλειμμα.

«Αυτό το επιχείρημα παραβιάζει μία από τις λίγες απόλυτες βεβαιότητες που έχουμε στη διεθνή οικονομία, ότι το εμπόριο με κοντινές μεγάλες οικονομίες θα είναι πάντα πολύ μεγαλύτερο από το εμπόριο με μακρινές μικρότερες οικονομίες», είπε.

Ο οικονομολόγος Τόμας Σάμπσον, αναπληρωτής καθηγητής στο London School of Economics (LSE), είπε ότι το Brexit ήταν «βαρύς στην οικονομία» και περιέγραψε τον κ. Σπρίνγκφορντ ως «σεβάσμιο αναλυτή». Ο κ. Sampson είπε ότι ενώ υπήρχε μια απόχρωση στον τρόπο ερμηνείας των αριθμών, «δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε την ποιότητα της δουλειάς του».

Τα ζοφερά στοιχεία υποστηρίζουν τα επιχειρήματα άλλων οικονομολόγων ότι η αποχώρηση από την ΕΕ έχει βλάψει την οικονομική υγεία του Ηνωμένου Βασιλείου και δεν απελευθέρωσε τα 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα για το NHS που υποσχέθηκαν ο Μπόρις Τζόνσον και η εκστρατεία Αποχώρησης.

Ωστόσο, οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις ότι το Brexit θα πυροδοτούσε τον οικονομικό αρμαγεδδώνα και θα άφηνε τους Βρετανούς να αγωνίζονται για τον εφοδιασμό τους σε τρόφιμα δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Με ένα άλλο κύμα γραφειοκρατίας μετά το Brexit να τίθεται σε ισχύ, ο The Independent κοίταξε πιο προσεκτικά τις μεγαλύτερες οικονομικές συνέπειες του Brexit και πόσο επιζήμιο αποδεικνύεται.

Οικονομική ανάπτυξη

Οι συντηρητικοί υπουργοί, είτε υποστηρικτές του Leave είτε του Remain, έχουν σε μεγάλο βαθμό αρνηθεί να αποδεχθούν ότι το Brexit έχει βλάψει την οικονομία της Βρετανίας. Ωστόσο, είχαμε μια σειρά μελετημένων, ανεξάρτητων εκτιμήσεων από ειδικούς σχετικά με το μεγάλο πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη από την έξοδο από την ΕΕ.

Η πιο πρόσφατη μελέτη είναι η πιο ζοφερή. Οικονομολόγοι της Cambridge Econometrics τον περασμένο μήνα διαπίστωσαν ότι το Brexit έχει ήδη κοστίσει στη βρετανική οικονομία 140 δισεκατομμύρια λίρες σε χαμένη ανάπτυξη από ό,τι θα είχε εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεγε να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά.

Εξετάζοντας την ανάπτυξη μέσα από το πρίσμα της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (GVA) – της συνολικής αξίας αγαθών και υπηρεσιών – υπολόγισαν επίσης ότι θα άφηνε το ΗΒ 311 δισεκατομμύρια £ σε χειρότερη κατάσταση έως το 2035.

Σύμφωνα με ανάλυση που έγινε πέρυσι από ειδικούς της Bloomberg Economics, το Brexit κοστίζει στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου 100 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως . Η ομάδα εκτίμησε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) είναι 4 τοις εκατό μικρότερο από ό,τι θα μπορούσε να ήταν.

Ο κ. Sampson λέει ότι το Brexit κοστίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 75 και 125 δισεκατομμυρίων στερλινών κάθε χρόνο – το ισοδύναμο του 3% έως 5% του ΑΕΠ.

«Είναι αρκετά σαφές ότι η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου επιβραδύνθηκε μετά το δημοψήφισμα», είπε στην Independent . «Το Brexit ήταν ένα αργό και συσσωρευμένο αντίκτυπο στην οικονομία».

Ο οικονομολόγος πρόσθεσε: «Ο Covid και ο πόλεμος στην Ουκρανία έκαναν πιο δύσκολη την αξιολόγηση του αντίκτυπου, αλλά αν κοιτάξετε τις μελέτες που συγκρίνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες οικονομίες, υπάρχει συνεχής αντίκτυπος. Το χάσμα ανάμεσα στο πού βρίσκεται η ανάπτυξή μας και σε αυτό που θα μπορούσε να είναι έχει αυξηθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου».

Χτυπήστε τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις

Το Brexit έχει αποδειχθεί επιζήμιο για τα ήδη υποτονικά επίπεδα διεθνών επενδύσεων στο Brexit, λένε οι ειδικοί.

Μια μελέτη του 2022 από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης (CER) διαπίστωσε ότι το Brexit είχε κοστίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο 33 δισεκατομμύρια λίρες σε χαμένες επενδύσεις, εμπόριο και φορολογικά έσοδα. Η δεξαμενή σκέψης βρήκε πλήγμα 13,7 τοις εκατό στις επενδύσεις, όταν συνέκρινε το Ηνωμένο Βασίλειο με μια ομάδα «doppelganger» παρόμοιων οικονομιών σε ένα μόνο οικονομικό τρίμηνο.

Η πρόσφατη μελέτη της Cambridge Econometrics υπολόγισε ότι η Βρετανία θα έχει 32% χαμηλότερες επενδύσεις μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας από ό,τι χωρίς το Brexit.

Το Brexit πλήττει επίσης θέσεις εργασίας και μισθούς, λένε οικονομολόγοι. Η μελέτη της Cambridge Econometrics ανέφερε ότι το Brexit η Βρετανία θα είχε τρία εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας έως το 2035 από ό,τι αν είχε παραμείνει εντός της ΕΕ.

Μια καταδικαστική έκθεση του 2022 από τη δεξαμενή σκέψης του Resolution Foundation και το LSE διαπίστωσε ότι η πραγματική αμοιβή ενός μέσου εργαζομένου ορίστηκε να είναι χαμηλότερη κατά 470 £ κάθε χρόνο από ό,τι αν η Βρετανία είχε παραμείνει εντός της ΕΕ .

Είπαν ότι η διαδικασία θα μειώσει τις αμοιβές για το υπόλοιπο της δεκαετίας – καθιστώντας τη χώρα «φτωχότερη» κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020.

Εμπορική τριβή

Μία από τις πιο προφανείς επιπτώσεις του Brexit ήταν το επιπλέον κόστος και η ταλαιπωρία για τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που προσπαθούν να εξάγουν αγαθά στην ΕΕ. Και οι νέοι έλεγχοι στις εισαγωγές από την ήπειρο –που έρχονται σε νέα κύματα τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο– αναμένεται να επιδεινώσουν τα πράγματα.

Οι έλεγχοι μετά το Brexit και η ακριβή γραφειοκρατία πρόσθεσαν την επανειλημμένη αναστάτωση στο λιμάνι του Ντόβερ, ενώ πέρυσι ορισμένα σούπερ μάρκετ επέβαλαν δελτίο σε ορισμένα προϊόντα φρούτων και λαχανικών για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις.

Η μελέτη του CER που συνέκρινε το Brexit της Βρετανίας με τις «doppelganger» οικονομίες διαπίστωσε ότι το συνολικό εμπόριο αγαθών ήταν 7 τοις εκατό χαμηλότερο ως αποτέλεσμα της εξόδου της χώρας από την ΕΕ .

Συμφωνεί σε γενικές γραμμές με τη μελέτη του Resolution Foundation του 2022, η οποία υπογράμμισε μια πτώση 8 τοις εκατό στο «εμπορικό άνοιγμα» του Ηνωμένου Βασιλείου – το εμπόριο ως μερίδιο της οικονομικής παραγωγής – μετά το Brexit.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων του Brexiter Kemi Badenoch δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Brexit «πήγαινε καλά» και ότι η κυβέρνηση «επεξεργαζόταν» τα προβλήματα.

Η κ. Badenoch επεσήμανε το γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι βρετανικές εξαγωγές στην ΕΕ αυξήθηκαν το 2022 . Ωστόσο, αυτό σηματοδοτεί μόνο μια ανάκαμψη μετά από μια ύφεση μετά το Brexit το 2020 και το 2021 .

Ο καθηγητής Τζόναθαν Πόρτες, ανώτερος συνεργάτης στο King’s College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια πρωτοβουλία για την Ευρώπη που αλλάζει, είπε στην Independent ότι το Brexit είχε «ένα σημαντικό κόστος για την οικονομία – αλλά όχι κατακλυσμικό».

Ο κορυφαίος οικονομολόγος είπε ότι δεν είναι σαφές εάν οι βρετανικές εταιρείες θα ανακάμψουν επιτυχώς από τη γραφειοκρατία με την πάροδο του χρόνου. «[Το Brexit] θα είναι μια συνεχής έλξη για την οικονομία», είπε. «Οι επιχειρήσεις μπορεί να προσαρμοστούν στο πρόσθετο κόστος, αλλά από την άλλη πλευρά, μπορεί να αποκοπούμε όλο και περισσότερο από ορισμένες αλυσίδες εφοδιασμού».

Αύξηση των τιμών των τροφίμων

Υπάρχουν ενδείξεις ότι όλη η γραφειοκρατία του Brexit έχει ωθήσει τις τιμές των τροφίμων. Τα βρετανικά νοικοκυριά έχουν πληρώσει σχεδόν 7 δισεκατομμύρια λίρες για να καλύψουν το κόστος της πρόσθετης γραφειοκρατίας, σύμφωνα με μελέτη του LSE του 2023.

Το κέντρο οικονομικών επιδόσεων του LSE ανέφερε ότι η αποχώρηση από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση αύξησε τον μέσο λογαριασμό για τα τρόφιμα των νοικοκυριών κατά 250 λίρες μετά το Brexit. Υπολόγισαν ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων είχε εκτοξευθεί κατά 25 τοις εκατό από το 2019, αλλά θα ήταν μόνο 17 τοις εκατό εάν η Βρετανία είχε παραμείνει στην ΕΕ.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το ενεργειακό σοκ που ακολούθησε την εισβολή στην Ουκρανία είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο από το Brexit, αλλά η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου είχε ωστόσο αντίκτυπο στις τιμές στα σούπερ μάρκετ.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Huw Pill, δήλωσε το 2022 ότι το Brexit ήταν ένας παράγοντας για τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο .

Βοηθά να εξηγηθεί γιατί ο Paul Johnson, επικεφαλής του σεβαστού Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών (IFS), δήλωσε την ίδια χρονιά ότι το Brexit ήταν «πολύ ξεκάθαρα ένας οικονομικός αυτογκόλ».

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ομάδες του κλάδου των τροφίμων κάλεσαν την κυβέρνηση να συμφωνήσει σε μια νέα κτηνιατρική συμφωνία με την ΕΕ για την ευθυγράμμιση των προτύπων υγείας και ασφάλειας σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει μέρος του βάρους της γραφειοκρατίας.

Ο καθηγητής Πόρτες είπε ότι η δημοσκόπηση έδειξε ότι η πλειονότητα των Βρετανών ήταν πεπεισμένοι ότι το Brexit δεν βελτίωσε την οικονομία, αλλά επίσης παραιτήθηκαν από αυτό. «Υπάρχει ισχυρή συναίνεση μεταξύ των ψηφοφόρων ότι το Brexit δεν λειτούργησε καλά – αλλά συμβαίνει επίσης ότι οι περισσότεροι δεν θέλουν να ξανανοίξουν το όλο θέμα», είπε.

Μελλοντικές ευκαιρίες για Brexit

Ο Matt Lesh, διευθυντής δημόσιας πολιτικής και επικοινωνίας στο Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων (IEA), μια δεξαμενή σκέψης για την ελεύθερη αγορά, υποστήριξε ότι παρά την αναστάτωση, το Brexit εξακολουθεί να είναι μια φανταστική ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Είπε: «Το Brexit θα μπορεί να κριθεί μόνο μακροπρόθεσμα, είτε το Ηνωμένο Βασίλειο εκμεταλλευτεί αυτές τις ευκαιρίες είτε όχι. Υπάρχει αναμφισβήτητα κάποια αναστάτωση που προέρχεται από την αποχώρηση από την ΕΕ, αλλά νομίζω ότι ορισμένα από αυτά είναι πολύ υπερβολικά».

Ο κ. Lesh πρόσθεσε ότι το κόστος του Brexit «ήταν πάντα υπερβολικό» και το τι θα κάνει επιτυχημένη την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα εξαρτηθεί από τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με άλλα μέρη του κόσμου.

Και η δεύτερη πτυχή, την οποία ο κ. Lesh είπε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει εκμεταλλευτεί πολύ μέχρι στιγμής», είναι να έχει ρυθμιστική απόκλιση από την ΕΕ σε συγκεκριμένους τομείς που θα μπορούσαν να είναι πλεονέκτημα για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Υπουργείο Επιχειρήσεων και Εμπορίου επεσήμανε τις επιτυχίες στο έγγραφο για την 4η επέτειο του Brexit ως απόδειξη ότι η κυβέρνηση πέτυχε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που συνδέονται με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η κ. Badenoch είπε: «Τα στατιστικά στοιχεία και οι επιτυχίες που περιλαμβάνονται στις σελίδες του «Brexit 4th Anniversary» λένε μια ισχυρή ιστορία – μιας παγκόσμιας Βρετανίας που ευδοκιμεί στην παγκόσμια σκηνή. Όταν φύγαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρχαν πολλές προβλέψεις για αναπόφευκτη πτώση. Αυτά έχουν αποδειχθεί ψευδή.

«Το τμήμα μου αξιοποιεί τις ελευθερίες μας μετά το Brexit για να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να ξεκινήσεις και να αναπτύξεις μια επιχείρηση. Και καταρρίπτουμε τα εμπόδια στο εμπόριο. αφαιρώντας περίπου 500 μέχρι σήμερα. Το 2023 αυτό ισοδυναμούσε με την άρση περίπου 1 εκατομμυρίου στερλινών εμπορικών φραγμών κάθε ώρα.

«Η πεποίθηση του βρετανικού λαού ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαπρέψει ως κύριος της μοίρας μας έχει αποδώσει μερίσματα. Η αποστολή μου – και του τμήματός μου – είναι να χτίσω τώρα πάνω σε αυτά τα επιτεύγματα. Να υπερασπιστούμε δυνατά και περήφανα τις ελεύθερες αγορές, το ελεύθερο εμπόριο και την ελεύθερη επιχείρηση ως τον πιο σίγουρο δρόμο για την οικονομική ευημερία».

Πηγή: https://www.independent.co.uk

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post