Ο οικοτουρισμός ως παγκόσμια τάση και η συμμαχία των χωρών της Μαύρης Θάλασσας

Σχόλιο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στην πλέον ταχύτατα αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού παγκόσμια έχει αναδειχτεί – και λόγω της πανδημίας – ο οικοτουρισμός, καθώς εκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο αναζητούν βιωματικές εμπειρίες κοντά στη φύση, συμβατές με το περιβάλλον, μακριά από το μαζικό τουρισμό και όλα όσα αυτός πρεσβεύει.

Η βιομηχανία του οικοτουρισμού εκτιμήθηκε παγκοσμίως στα 181 δισ. δολάρια το 2019, ενώ η εκτίμηση είναι ότι θα φτάσει στα 334 δισ. δολάρια έως το 2027. Πρόκειται για ένα momentum πολύ ισχυρό που δείχνει τις ραγδαίες τάσεις αλλαγής στο status quo στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Μάλιστα, ανεπίσημες μελέτες δείχνουν ότι η τάση ανάκαμψης αυτής της μορφής του τουρισμού είναι μεγαλύτερη – αναλογικά – με τις κλασικές μορφές του τουρισμού μετά το πέρας της πανδημίας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και αυτό διότι η πανδημία επίσπευσε μια τάση που κυριαρχεί εδώ και αρκετά χρόνια, συνδυαστικά με την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης, στο πλαίσιο της ευζωίας αλλά και της ανάγκης αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου (και στον τουρισμό) λόγω της ταχύτατης κλιματικής αλλαγής που εξελίσσεται σε κλιματική κρίση.

Το διακρατικό συνέδριο οικοτουρισμού της Ξάνθης

Πρόσφατα λοιπόν, στην Ξάνθη έλαβε χώρα το πρώτο διακρατικό συνέδριο Οικοτουρισμού στη χώρα μας, με τη συμμετοχή οκτώ χωρών που βρέχονται ή συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα. Πιο αναλυτικά, ο Δήμος Ξάνθης διοργάνωσε το διήμερο 23-24 Σεπτεμβρίου διακρατικό συνέδριο με θέμα «Οικοτουρισµός και Τουριστική Ανάπτυξη των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας», με ακρωνύμιο ECOTOUR-NET.

Πρόκειται για ένα κοινό επιχειρησιακό πρόγραμμα της Λεκάνης Μαύρης Θάλασσας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας από τις ανωτέρω αναφερόμενες χώρες.

Έτσι λοιπόν, από πεδίο αντιπαραθέσεων και πολεμικών συγκρούσεων στο (όχι μακρινό) παρελθόν, η Μαύρη Θάλασσα στοχεύει να γίνει κοινός τόπος συνάντησης, αλλαγής ιδεών, αλλά και διαμόρφωσης κοινών τουριστικών πακέτων και «διαδρομών» οικοτουρισμού. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Αρμενία, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Δημοκρατίας της Μολδαβίας, τη Ρουμανίας, την Τουρκίας και την Ουκρανία.

Ο Νομός Ξάνθης με οδηγό τον Δήμαρχο της Ξάνθης κ. Τσέπελη Εμμανουήλ, τους συνεργάτες τους και όλους τους αρμόδιους φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στοχεύει να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες που δίνει το πρόγραμμα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να καταστήσει την Ξάνθη έναν σημαντικό προορισμό για οικοτουρισμό στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Γενικός στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη και διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του τουρισμού και τη βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, όπως εξηγεί ο Δήμαρχος της πόλης.

Παράλληλα, το έργο στοχεύει να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές για την ανάπτυξη του πεζοπορικού και ποδηλατικού τουρισμού, την ανάδειξη της περιοχής των πέντε περιφερειών που συμμετέχουν και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας στο πλαίσιο ανάδειξης του οικοτουρισμού. Η περιοχή μελέτης του Δήμου Ξάνθης εκτείνεται από τη Σταυρούπολη μέχρι τον Λειβαδίτη και το Δασικό Χωριό του Ερυμάνθου.

Η ολιστική προσέγγιση της Ξάνθης και το «πάντρεμα» των περιοχών

Μιλώντας στο συνέδριο, ο κ. Τσέπελης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η περιοχή μας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα οικοτουριστικής δραστηριότητας. Τα πλεονεκτήματα της είναι τόσα πολλά που θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ξάνθη έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα ολιστικό παράδειγμα οικοτουριστικής Ανάπτυξης.»

Πραγματοποιήθηκαν πολύ σημαντικές ομιλίες όπως η παρέμβαση της Υφυπουργού Τουρισμού κας Σοφίας Ζαχαράκη που έθεσε τους άξονες της πολιτικής της χώρας για τον Οικοτουρισμό γενικά αλλά και για τα πλεονεκτήματα της περιοχής της Ξάνθης, της Διευθύντριας του Υπουργείου Τουρισμού Δρ. Παναγιώτας Διονυσοπούλου, που τοποθετήθηκε σχετικά με τις τεχνικές ανάπτυξής του τουρισμού, της Γενικής Δντριας του ΣΕΤΕ Μαρίας Γάτσου που ανέλυσε τη στρατηγική που ακολουθεί ο Σύνδεσμος και ποια πρέπει να είναι η φιλοσοφία των τουριστικών επιχειρήσεων κ.α.

Η πρώτη μέρα έκλεισε με παρουσιάσεις των εταίρων του προγράμματος από την Διοικητική Περιφέρεια Sile (Τουρκία), το Περιφερειακό Ταμείο για την υποστήριξη της καινοτομίας, Περιφέρεια Zaporizhzhia (Ουκρανία), τον Δήμος Ξάνθης (Ελλάδα), τον Περιβαλλοντικό Οργανισμό Καυκάσου  (Γεωργία) και τον Δήμο Byala (Βουλγαρία).

Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν από τους εταίρους οι διαδρομές που χαράχτηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος σε όλες τις χώρες και έπειτα σε στρογγυλά τραπέζια Έλληνες και ξένοι συνδιαμόρφωσαν πέντε τουριστικά πακέτα τα οποία και θα προωθηθούν διεθνώς για προσέλκυση επισκεπτών οικολογικού τουρισμού. Στο τέλος της δεύτερης μέρας οι εκπρόσωποι των εταίρων, με τη συνοδεία εκπροσώπων του Δήμου Ξάνθης, μετέβησαν στη περιοχή της Σταυρούπολης όπου επισκέφθηκαν δύο πεζοπορικές και δύο ποδηλατικές διαδρομές.

Οι διαδρομές που σχεδιάστηκαν – Σημεία ενδιαφέροντος

Για τις ανάγκες του έργου σχεδιάστηκαν δύο πεζοπορικές διαδρομές και δύο ποδηλατικές χαμηλής δυσκολίας στην περιοχή της Χαϊντούς και της Σταυρούπολης. Και οι τέσσερις διαδρομές απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

Ειδικότερα, οι δύο πεζοπορικές διαδρομές είναι αυτή της Σταυρούπολης – Καλλιθέας (8,7 χλιμ) και ΔΧ Ερυμάνθου, – Γέφυρα Λεωνίδα- Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης -ΔΧ Ερυθμάνθου (20,3 χλμ). Οι ποδηλατικές διαδρομές είναι οι: Σταυρούπολη – Νέστος – Ιερά Μονή Κομνηνών – Κομνηνά – Σταυρούπολη (13,7 χλμ), ΔΧ Ερυμάνθου – Καταρράκτης Λειβαδίτη- ΔΧ Ερυμάνθου (13,3χλμ).

Σημεία ενδιαφέροντος μεταξύ των διαδρομών είναι, μεταξύ άλλων, το Λαογραφικό Μουσείο Σταυρούπολης Νομού Ξάνθης το οποίο ιδρύθηκε το 1944. Ο Μακεδονικός Τάφος στην Σταυρούπολη, είναι ο μεγαλύτερος και πιο καλοδιατηρημένος μακεδονικός τάφος της Θράκης, νοτίως της πόλης, με ευρήματα που υπήρχαν στο εσωτερικό του και χρονολογούνται από το πρώτο μισό του 2ου αιώνα.

Ο καταρράκτης Λειβαδίτη, που έχει ύψος περίπου 60 μέτρα και συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους καταρράκτες των Βαλκανίων. Βρίσκεται στα σύνορα της Ξάνθης και Δράμας και στους πρόποδες του όρους Κούλα.

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε, η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης κατέχει τις περισσότερες οικοτουριστικές και αγροτουριστικές υποδομές από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Φυσικά, μέσα σ’ αυτή την ολιστική προσέγγιση του οικοτουρισμού και της γνωριμίες με το… DNA της κάθε περιοχής, είναι και η όμορφη περιπέτεια της εξερεύνησης της γαστρονομίας της εκάστοτε περιοχής, με την Ξάνθη να έχει την τιμητική της, λόγω της εξαιρετικής παράδοσης που έχει στη γαστρονομία.

Πρόσβαση

Διευκόλυνση στην ανάπτυξη του πεδίου του οικοτουρισμού αποτελεί η πρόσβαση. Επί της παρούσης: Το αεροδρόμιο της Καβάλας βρίσκεται σε απόσταση 42 χλμ, της Αλεξανδρούπολης σε απόσταση 120 χλμ, και της Θεσσαλονίκης 224 χλμ. Το οδικό δίκτυο της Ξάνθης συνδέεται με τον άξονα Εγνατίας Οδού. Καβάλα – Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη – Θεσσαλονίκη.

 

 

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post