Ο πιο ισχυρός υπερυπολογιστής του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εκκινήσει και κάνει επιστήμη

Σχόλιο

Το ARCHER2, ένα μηχάνημα 79 εκατομμυρίων λιρών που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστική περίοδο, αλλά ήδη εργάζεται πάνω σε πραγματική επιστήμη, όπως η μοντελοποίηση ηφαιστειακών λοφίων.

Ένα μηχάνημα που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση έχει γίνει ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής του Ηνωμένου Βασιλείου, με σχεδόν τριπλάσια ισχύ από τον Cray XC40 που χρησιμοποιείται από το Met Office για την εκτέλεση μοντέλων καιρού και κλίματος.

Το ARCHER2, αξίας 79 εκατομμυρίων λιρών, κατασκευάστηκε στο Advanced Computing Facility του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Αφού τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη Νοεμβρίου, τώρα περνάει μια περίοδο δοκιμών, αλλά ήδη εργάζεται σε πραγματική επιστήμη, όπως η μοντελοποίηση ηφαιστειακών λοφίων.

Ο υπολογιστής είναι κατασκευασμένος από 5860 κόμβους, ο καθένας με δύο επεξεργαστές AMD που περιέχει 64 πυρήνες. Το μηχάνημα είναι ένας από τους ταχύτερους υπολογιστές γενικής χρήσης στον κόσμο που βασίζεται σε κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPU) και όχι σε κάρτες γραφικών, οι οποίοι μπορούν να υπερέχουν σε ορισμένα προβλήματα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο νούμερο 22 στη λίστα TOP500, μια παγκόσμια κατάταξη υπερυπολογιστών.

Ο Simon McIntosh-Smith στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο οποίος εργάστηκε στο ARCHER2, λέει ότι το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής έχει ολοκληρωθεί και το μηχάνημα τώρα δοκιμάζεται και δοκιμάζεται. “Βρίσκεται στην περίοδο ανατάραξης του τώρα, οπότε ουσιαστικά αφήνετε όλους να το χαλαρώσουν και το χρησιμοποιούν πραγματικά, και αυτό θα βοηθήσει να ξεπλυθούν όλα τα εναπομείναντα προβλήματα οδοντοφυΐας”, λέει. «Είναι σε αυτή την περίοδο για όσο χρόνο χρειάζεται για να φτάσουμε όλοι στο σημείο όπου να είμαστε χαρούμενοι που είναι όλα ωραία, σταθερά και ώριμα».

Ο ρόλος του ARCHER2 είναι να παρέχει την Εθνική Υπηρεσία Υπερυπολογιστών του Ηνωμένου Βασιλείου, παρέχοντας ένα μηχάνημα στο οποίο οι επιστήμονες και οι μηχανικοί μπορούν να ζητήσουν χρόνο για να εργαστούν. Αν και το μηχάνημα δεν είναι καν επίσημα ολοκληρωμένο, η ζήτηση είναι ήδη υψηλή. «Γέμισε σχεδόν αμέσως μόλις το ανοίξαμε», λέει ο McIntosh-Smith. «Κάνει πραγματική επιστήμη».

Ο προκάτοχός του, ο υπερυπολογιστής ARCHER (Advanced Research Computing High End Resource), επρόκειτο να αντικατασταθεί στις αρχές του 2020, αλλά συνέχιζε να λειτουργεί για να λειτουργήσει στον Covid-19. Απενεργοποιήθηκε τον Μάιο του 2020 όταν δέχθηκε κυβερνοεπίθεση, αλλά επέστρεψε στο διαδίκτυο για να λειτουργήσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, έχοντας αντιμετωπίσει τα πάντα, από τη δυναμική των ρευστών στους κινητήρες αεροσκαφών μέχρι τις προσομοιώσεις ανέμου της Βόρειας Θάλασσας.

Η ανάπτυξη υπερυπολογιστών προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Τα ερευνητικά συμβούλια του Ηνωμένου Βασιλείου κάνουν ήδη σχέδια για τον υπερυπολογιστή επόμενης γενιάς της χώρας, με στόχο την παραγωγή μιας μηχανής σε κλίμακα exa έως το 2025. Αυτό θα σήμαινε ότι ένας υπολογιστής είναι πάνω από 51 φορές ισχυρότερος από τον ARCHER2.

 

Πηγή: https://www.newscientist.com

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post