Ο «Βασιλιάς Δολάριο» είναι και πάλι το «Πρόβλημα» του κόσμου

Σχόλιο

Γεια σας. Σήμερα εξετάζουμε τον αντίκτυπο του αυξανόμενου δολαρίου σε άλλες οικονομίες, μια στρατηγική πρόκληση για την Ιαπωνία και τι ανησυχεί τιςι αμερικανικές εταιρείες.

Κυριαρχία του δολαρίου

Ξέρετε ότι κάτι έχει αλλάξει όταν το μηνιαίο εμπορικό χάσμα των ΗΠΑ ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά και κανείς δεν προκαλεί μεγάλη φασαρία στην Ουάσιγκτον.

Η είδηση, που κυκλοφόρησε την περασμένη Τετάρτη, στο παρελθόν μπορεί να έχει πυροδοτήσει κατηγορίες άλλων χωρών που υποτίμησαν τα νομίσματά τους για ανταγωνιστικό εμπορικό πλεονέκτημα. Η άνοδος του δολαρίου προς το υψηλό της κρίσης Covid-19 τον Μάρτιο του 2020 σίγουρα δεν θα βοηθήσει.

Αλλά η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν -κάποιος που έχει ιστορικό να τονίζει τα οφέλη ενός ασθενέστερου δολαρίου- αργότερα την Τετάρτη απέρριψε την ευκαιρία να εκφράσει ανησυχία για το ότι το δολάριο θα γίνει πολύ ισχυρό. Σε μια σύντομη αλλά ενδεικτική παρατήρηση, έδειξε ουσιαστικά ότι η ανατίμηση του νομίσματος θα συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού.

«Ένας από τους παράγοντες που λειτουργεί, νομίζω, ότι η ώθηση του δολαρίου είναι η ανακατεύθυνση των επενδύσεων προς τις υψηλότερες αποδόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και κατά κάποιον τρόπο αυτό είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική», δήλωσε η Yellen σε συνέδριο της Wall Street Journal.

Με άλλα λόγια, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κινείται ταχύτερα από άλλες στην αύξηση των επιτοκίων, κάτι που στέλνει το δολάριο υψηλότερα, κάτι που είναι καλό γιατί θα βοηθήσει τη Fed στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μόλις τόνισε τη Δευτέρα ότι ο πληθωρισμός είναι η πρώτη του προτεραιότητα. Έτσι, ένα τεράστιο εμπορικό έλλειμμα συνδυάζεται με την επικράτεια.

Όπως για όλους τους άλλους με αποδυνάμωση νομισμάτων, αυτό θα αυξήσει τις πιέσεις στις τιμές.

Και οι μειώσεις του νομίσματος γίνονται έντονες για πολλούς:

  • Το γιουάν της Κίνας υποχώρησε περαιτέρω αφού τον Απρίλιο κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία υποτίμησή του από τη νομισματική μεταρρύθμιση του 1994
  • Η ρουπία της Ινδίας έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ τη Δευτέρα
  • Το ιαπωνικό γεν έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών
  • Η λίρα της Βρετανίας αποδυναμώθηκε στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2020 Covid-19
  • Το ευρώ παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2017

Κανείς δεν θέλει ένα πιο αδύναμο νόμισμα στις μέρες μας. Η Ινδία παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος για να στηρίξει το νόμισμά της τη Δευτέρα. Η Κίνα την περασμένη εβδομάδα έθεσε ισχυρότερα από τα αναμενόμενα ημερήσια επιτόκια αναφοράς, ένα σημάδι ότι θέλει να επιβραδύνει τον ρυθμό πτώσης του γιουάν. Οι αναδυόμενες αγορές με λιγότερη ισχύ πυρός μένουν με άλλο ένα οδυνηρό σημείο που απειλεί την απόλυτη κρίση.

Στον ανεπτυγμένο κόσμο, η πτώση των νομισμάτων έναντι του παντοδύναμου δολαρίου ασκεί πίεση στις κεντρικές τράπεζες που υστερούν αρκετά σε σχέση με τη Fed. Η ιδέα μιας αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο φαινόταν τραβηγμένη πριν από μήνες, αλλά όχι τώρα.

Στην Ιαπωνία, η άποψη της κυβέρνησης για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι μια ανατροπή 180 μοιρών από εκεί που ήταν όταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda ανέλαβε την εξουσία πριν από εννέα χρόνια. Αντί να χαιρετίσουμε τα εμπορικά οφέλη ενός ασθενέστερου γιεν, αντ’ αυτού η εστίαση είναι στο πώς διαβρώνεται η αγοραστική δύναμη των ιαπωνικών νοικοκυριών.

Ένας πρώην επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ είπε περίφημα σε ξένους ομολόγους ότι «το δολάριο είναι το νόμισμά μας, αλλά το πρόβλημά σας». Αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα.

Πηγή: https://www.bloomberg.com

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post