Οργισμένες διαμαρτυρίες αγροτών εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη

Σχόλιο
  • Η ΕΕ θέλει να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050.
  • Θέλει επίσης να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
  • Η διαμαρτυρία των αγροτών επεκτάθηκε ακόμη και κατά μήκος της Μάγχης μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερηφανεύεται ότι είναι πρωταθλητής για το περιβάλλον.

Αλλά αυτή η φήμη δοκιμάζεται τώρα σθεναρά, αφού μείωσε τις πολιτικές της για το κλίμα μετά από οργισμένες διαδηλώσεις αγροτών που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, σκοπεύει τώρα να καταργήσει ένα σχέδιο για τη μείωση στο μισό της χρήσης φυτοφαρμάκων. Επιπλέον, το ίδρυμα αποφάσισε επίσης την περασμένη εβδομάδα να παραλείψει τον αγροτικό τομέα από ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% πριν από το 2040.

Μιλώντας στο CNBC την Πέμπτη, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski είπε ότι ήταν «ευτυχισμένος» για τις αναστροφές επειδή δεν ήταν «πλήρως δίκαιες».

«Πρέπει να μειώσουμε τη χρήση φυτοφαρμάκων, αλλά όχι να αναγκάσουμε τους αγρότες [να το κάνουν]», είπε, προσθέτοντας ότι η λύση είναι να δοθούν περισσότερες οικονομικές επιδοτήσεις στον κλάδο για να τους δοθούν κίνητρα να ακολουθήσουν πιο πράσινες πρακτικές.

Η ΕΕ θέλει να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050 . Θέλει επίσης να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Όταν ρωτήθηκε εάν αυτές οι τελευταίες αλλαγές στην πολιτική θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο αυτούς τους φιλόδοξους στόχους, ο Wojciechowski είπε: «Αυτός είναι ο γενικός στόχος για ολόκληρη την οικονομία, αλλά στη γεωργία, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες της γεωργίας».

Η επαναξιολόγηση των πολιτικών της για το κλίμα από την Ευρώπη έρχεται καθώς το μπλοκ πλησιάζει τις κοινοβουλευτικές εκλογές της ΕΕ τον Ιούνιο, οι οποίες αναμένεται να φέρουν περισσότερους ακροδεξιούς και περιθωριακούς νομοθέτες στο Κοινοβούλιο.

«Το ερώτημα των αγροτών πρόκειται να κυριαρχήσει στον εκλογικό ανταγωνισμό ενόψει των [εκλογών] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2024, καθιστώντας ένα από τα λίγα πανευρωπαϊκά ζητήματα για τα οποία θα ανταγωνίζονται διάφορα κόμματα», Alberto Alemanno, καθηγητής στο HEC Paris. Business School, είπε στο CNBC μέσω email.

«Ο επόμενος πολιτικός κύκλος της ΕΕ (2024-29) θα είναι αναμφίβολα λιγότερο πράσινος σε σημείο που να θέτει υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή της πράσινης νέας συμφωνίας [το εμβληματικό πρόγραμμα της Ευρώπης προς την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα] και να επιβραδύνει τα επόμενα κεφάλαιά του, όπως η επέκταση της βιωσιμότητας απαιτήσεις για τη γεωργία», είπε επίσης ο Alemanno, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες διαμαρτυρίες «είναι απλώς ένα προοίμιο για περαιτέρω συγκρούσεις που θα ακολουθήσουν».

 

Υπήρξε μια κορύφωση παραγόντων που ώθησαν τους αγρότες να διαδηλώσουν τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας κάποιες ζημιές σε πρωτεύουσες όπως το Παρίσι. Αυτά περιλαμβάνουν αύξηση του κόστους, υψηλότερο χρέος, ανταγωνισμό από φθηνότερες αγορές και πτώση των τιμών πώλησης.

Για παράδειγμα, η μέση τιμή των αγροτικών προϊόντων που λαμβάνουν οι αγρότες μειώθηκε κατά 9% το τρίτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Ο Luc Vernet, γενικός γραμματέας του think tank Farm Europe, είπε στο CNBC ότι οι αγρότες χρειάζονται περισσότερη επενδυτική υποστήριξη.

«Οι αγρότες δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε φθηνό χρήμα και οι τραπεζίτες είναι πολύ πιο απρόθυμοι να [δανείσουν] χρήματα στον αγροτικό τομέα. Επομένως, πρέπει πραγματικά να προβληματιστούμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πώς θα επιτύχουμε τη μετάβαση, γιατί σαφώς υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουμε», είπε.

Οι αγρότες βρίσκονται στο επίκεντρο ενός από τα πιο σημαντικά και ιστορικά νομοθετήματα της ΕΕ: ​​της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία παρέχει 55 δισεκατομμύρια ευρώ (59,3 δισεκατομμύρια δολάρια) κάθε χρόνο σε επιδοτήσεις στον τομέα.

Η διαμαρτυρία των αγροτών επεκτάθηκε ακόμη και κατά μήκος της Μάγχης μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Βρετανοί αγρότες, με τη χώρα να μην είναι πλέον στην ΕΕ, έκαναν μια αυτοσχέδια επίδειξη τρακτέρ στο λιμάνι του Ντόβερ την Παρασκευή, καθώς διαμαρτυρήθηκαν για τις ξένες εισαγωγές τροφίμων.

Πηγή: https://www.cnbc.com

 

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post