Πώς οι ολιγάρχες της Ρωσίας αποφεύγουν τις κυρώσεις

Σχόλιο

Στις 25 Φεβρουαρίου 2022, την ημέρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια επίλεκτη ομάδα ολιγαρχών παρακολούθησε μια ιδιωτική συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν στην Αίθουσα της Αγίας Αικατερίνης του Κρεμλίνου. Ήταν φαινομενικά για να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα βοηθούσε τις κρατικές ρωσικές τράπεζες που επρόκειτο να υποστούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ιδίως τη Sberbank και τον Όμιλο VTB. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντρέι Μπελούσοφ ζήτησε από τους ολιγάρχες και τους εταιρικούς τιτάνες να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τράπεζες που έχουν επιβληθεί. Είπε ότι η εμπιστοσύνη στις τράπεζες είναι ζωτικής σημασίας για μια χώρα όπου το ιστορικό χρηματοοικονομικό χάος έχει καταστρέψει τις αποταμιεύσεις και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και ένας Ρώσος δισεκατομμυριούχος ονόματι Dmitry Mazepin, πιο γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη χορηγία της ομάδας της Formula 1 Haas της οποίας ο γιος του Nikita ήταν πρωταγωνιστής. Ο Mazepin κάθισε ανάμεσα σε άλλους ισχυρούς πλούσιους δισεκατομμυριούχους, κυρίως τον Alexey Miller της Gazprom και τον Igor Sechin της Rosneft. Και σύντομα κατάλαβε ότι δεν θα τιμωρούνταν μόνο οι τράπεζες. Οι ολιγάρχες θα ήταν επόμενοι. Και είχε δίκιο. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 9 Μαρτίου, ο Mazepin επιβλήθηκε κυρώσεων από την ΕΕ και σύντομα τα περιουσιακά του στοιχεία δέσμευσαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Ελβετία.

Η επιβολή κυρώσεων στους Κλεπτοκράτες του Πούτιν που έχουν χρηματοδοτήσει την πολεμική του μηχανή είναι καλά τεκμηριωμένη. Αλλά αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι τα μυστικά τους βήματα για να παρακάμψουν τις κυρώσεις αποκρύπτοντας και μεταβιβάζοντας την ιδιοκτησία των εταιρειών τους σε στενούς συγγενείς και επιχειρηματικούς συνεργάτες και, ως εκ τούτου, παρακάμπτοντας τον αντίκτυπο του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων. Και οι ρυθμιστικές αρχές φαίνεται να έχουν διαφύγει ότι είναι ικανοί να εκμεταλλεύονται τα νομικά κενά.

Λίγες μέρες μετά την επιβολή κυρώσεων, ο Mazepin πούλησε το μερίδιο ελέγχου του στη γιγάντια εταιρεία λιπασμάτων Uralchem ​​και μεταβίβασε την ιδιοκτησία στους μακροχρόνιους συνεργάτες και συναδέλφους του διευθυντές, Dmitry Tatyanin και Dmitry Konyaev. Οι τρεις τους ήταν επιχειρηματικοί εταίροι από το 2007 όταν ιδρύθηκε η Uralchem ​​και ήταν άρρηκτα συνδεδεμένοι. Ο Τατιάνιν, επικεφαλής νομικών υποθέσεων, έγινε ο ιδιοκτήτης του 48 τοις εκατό της Basic Chemical Uralchem ​​και ο Konyaev, πρώην εμπορικός διευθυντής, έλαβε το 4 τοις εκατό των μετοχών.

Μέχρι τις 21 Μαρτίου, ο δισεκατομμυριούχος Mazepin δεν ήταν πλέον πλειοψηφικός ιδιοκτήτης της εταιρείας και είχε παραιτηθεί από διοικητικές θέσεις στην Uralchem, στην οποία ανήκει η Uralkali, η μεγαλύτερη παραγωγός ποτάσας στον κόσμο. Η ιδιοκτησιακή δομή των δύο τερματικών του λιπασμάτων στη Ρίγα της Λετονίας άλλαξε επίσης γρήγορα. Ξαφνικά μια ελβετική εταιρεία που ονομάζεται Svizraa ήταν ο συνιδιοκτήτης των τερματικών και ο νέος κύριος πραγματικός ιδιοκτήτης ήταν ένα άτομο που ονομαζόταν Bhidwal Aamer Atta του οποίου η εθνικότητα δεν αναφέρεται στα εταιρικά αρχεία.

Με τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας στους δύο στενότερους επιχειρηματικούς εταίρους του, το τιμωρητικό αποτέλεσμα στον Mazepin για την πίστη του υπέρ του Πούτιν φαίνεται να είναι περιορισμένο. Για άλλους δισεκατομμυριούχους υπό κυρώσεις, απλώς διατηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην οικογένεια. Ο πρώην τραπεζίτης Andrey Melnichenko, αξίας περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων με βάση την εταιρεία λιπασμάτων του EuroChem και την παραγωγό άνθρακα SUEK, επιβλήθηκε κυρώσεις από την Ελβετία στις 4 Μαρτίου 2022. Ο δισεκατομμυριούχος ενδέχεται να ενημερώθηκε για περισσότερες κυρώσεις επειδή στις 8 Μαρτίου παραιτήθηκε ως δικαιούχος καταπιστεύματος στην Κύπρο που κατείχε το 90% του μεριδίου του στην EuroChem, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο νέος δικαιούχος αυτού του καταπιστεύματος ήταν κοντά στο σπίτι – ήταν η σύζυγος του Melnichenko, Aleksandra, Σέρβα πρώην μοντέλο και τραγουδίστρια της ποπ. Την επόμενη μέρα ο Ρώσος πολυδισεκατομμυριούχος επιβλήθηκε κυρώσεις από την ΕΕ και την επόμενη εβδομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παραδόξως, η EuroChem έλαβε άδεια από την ελβετική κυβέρνηση αφού η ρυθμιστική της μονάδα που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ενημερώθηκε για τη νέα ιδιοκτησιακή δομή. Το ελβετικό πρακτορείο (SECO) έθεσε τη σφραγίδα της έγκρισής του: «Η κυρία Aleksandra Melnichenko είναι η πραγματική ιδιοκτήτρια του καταπιστεύματος», φέρεται να έγραψε η SECO σε δικηγορικό γραφείο της Ζυρίχης. Με αυτόν τον τρόπο, η SECO «επιβεβαίωσε ευτυχώς» ότι «δεν είχε κανένα τεκμηριωμένο αποδεικτικό στοιχείο» ότι η Eurochem «είναι ιδιοκτησία ή ελέγχεται από άτομο που υπόκειται σε κυρώσεις». Ως αποτέλεσμα, η EuroChem δεν ήταν εταιρεία υπό κυρώσεις και οι λογαριασμοί και οι πληρωμές της ξεμπλοκαρίστηκαν.

Όμως νωρίτερα αυτό το μήνα η ΕΕ ξύπνησε και συνειδητοποίησε ότι οι Melnichenkos φαινόταν να τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης. Στις 3 Ιουνίου, επέβαλε κυρώσεις στη σύζυγο του δισεκατομμυριούχου. «Η Αλεξάντρα Μελνιτσένκο εκμεταλλεύεται καλά την περιουσία και επωφελείται από τον πλούτο του συζύγου της», δήλωσε η ΕΕ. «Μαζί του, έχει δύο ρετιρέ αξίας άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων.» Και μια εβδομάδα αργότερα η Ελβετία εντάχθηκε στη μαύρη λίστα βάζοντας την κ. Melnichenko και επέμεινε επίσης ότι η EuroChem πρέπει να παράσχει αποδείξεις ότι συμμορφώνεται με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο απίθανο νέο της ωφέλιμο ιδιοκτήτης. Αλλά το κρίσιμο είναι ότι δεν φάνηκε να παρέχει χρονοδιάγραμμα για πόσο χρόνο θα δοθεί στην EuroChem για να παράσχει τέτοια στοιχεία.

Ο Alexey Mordashev, αξίας περίπου 21,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με βάση την ιδιοκτησία του στη Severstal, τη μεγαλύτερη εταιρεία χάλυβα και εξόρυξης της Ρωσίας, μετέφερε επίσης περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων λιρών στη σύζυγό του. Στις 28 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο Μορντάσεφ επιβλήθηκε κυρώσεων από την ΕΕ και αργότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ελβετία. Ωστόσο, τα εταιρικά αρχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι τον Μάρτιο ο δισεκατομμυριούχος υπέρ του Πούτιν μεταβίβασε αθόρυβα ένα μερίδιο 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία του Nordgold στη σύζυγό του, Marina Mordashev. Μεταβίβασε επίσης το μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου ιδιοκτησίας του στον τουριστικό όμιλο TUI σε μια υπεράκτια εταιρεία της Καραϊβικής που ονομάζεται Ondero Ltd, η οποία ελέγχεται επίσης από τη σύζυγό του, Μαρίνα.

Αυτοί οι ολιγάρχες δεν έχουν παραβιάσει κανένα νόμο, αλλά η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας σε στενό συγγενή ή υποψήφιο είναι επικίνδυνα κοντά στο νομικό χείλος του γκρεμού. Ένας επικίνδυνος τομέας σχετίζεται με τον έλεγχο ενός περιουσιακού στοιχείου, ειδικά αφού ένας υπό κυρώσεις ολιγάρχης πούλησε την ιδιοκτησία του. «Ένα καθορισμένο πρόσωπο μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας μετά την αποεπένδυση, ακόμη και χωρίς να έχει επίσημα δικαιώματα ψήφου ή το δικαίωμα να διορίζει διευθυντές», δήλωσε ο Robert Dalling, ο κορυφαίος δικηγόρος κυρώσεων και συνεργάτης της Jenner and Block. «Μπορεί να εγκαταστήσει υποψηφίους ή ιδιοκτήτες πληρεξουσίου που θα ενεργούν σύμφωνα με τις επιθυμίες του. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ίδια η εταιρεία αντιμετωπίζεται ως υπόκειται σε κυρώσεις. Ως αποτέλεσμα, είναι παράνομο για άλλες εταιρείες να συναλλάσσονται μαζί του.»

«Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις να εξετάσουν εάν οι εταιρείες που ανήκαν στο παρελθόν σε πρόσωπα υπό κυρώσεις ενδέχεται να εξακολουθούν να ελέγχονται από αυτές. Εάν ναι, η σχέση μπορεί να χρειαστεί να τερματιστεί.»

Και οι τρεις ολιγάρχες – ο Mazepin, ο Melnichenko και ο Mordashev – είναι εξαγριωμένοι για την επιβολή κυρώσεων και έχουν καταθέσει αγωγές στο Δικαστήριο της ΕΕ για να ανακαλέσουν όσα θεωρούν τιμωρητικά μέτρα. Υποστηρίζουν ότι είναι άδικο να τους κατηγορούμε για τον πόλεμο του Πούτιν και ότι δεν υπάρχει «καμία απολύτως δικαιολογία» για την επιβολή κυρώσεων. Ο Μελνιτσένκο αρνείται ακόμη και ότι είναι ολιγάρχης και υποστηρίζει ότι «δεν είχε καμία σχέση με τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία», «δεν είχε πολιτικές πεποιθήσεις» και «να κάνει παραλληλισμό μεταξύ της συμμετοχής σε μια συνεδρίαση μέσω της συμμετοχής σε ένα επιχειρηματικό συμβούλιο και της υπονόμευσης ή απειλής μιας χώρας. παράλογος.’

Και όμως, παρά τις διαμαρτυρίες τους, αυτοί οι ολιγάρχες έχουν βρει τρόπους να αποφύγουν ουσιαστικά τις κυρώσεις και να μεταφέρουν τον πλούτο και τα περιουσιακά τους στοιχεία σε στενό συγγενή ή έμπιστο συνεργάτη. Οι κυρώσεις μπορεί να βλάψουν τους κλεπτοκράτες του Πούτιν στην επιφάνεια, αλλά στον μυστικό κόσμο της ιδιοκτησίας περιουσιακών στοιχείων, οι ολιγάρχες βρίσκουν συχνά έναν τρόπο.

Πηγή: https://www.spectator.co.uk

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post