Σε ασφυκτικό κλοιό ακρίβειας και επιτοκίων επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Σχόλιο

Του Γιώργου Αλεξάκη

Νέο χτύπημα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά επιφέρει η άνοδος των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς η άνοδος του κόστους του βασικού ευρωπαϊκού επιτοκίου συμπαρασύρει τα κόστη εξυπηρέτησης δανείων.

Κι αυτό βέβαια έρχεται να προστεθεί στο ήδη μεγάλος βάρος που υπάρχει με την ακρίβεια σε πρώτες ύλες και βασικά αγαθά, το φυσικό αέριο, τα καύσιμα και βέβαια το ηλεκτρικό ρεύμα.

Επίσης η προαναγγελία για νέες αυξήσεις τουλάχιστον τρεις φορές μέχρι τον Μάρτιο του 2023 για την αντιμετώπιση του πληθωριστικού σοκ δημιουργεί έτι περαιτέρω κλίμα ανησυχίας στην αγορά, που βλέπει “παράπλευρες” απώλειες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στέλεχος εισηγμένης έλεγε στο Reporter.gr ότι πλέον ακόμη και το πλάνο για δανεισμό μέσω των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης καθίσταται λιγότερο ανταγωνιστικό καθώς πλέον τα επιτόκια της ΕΚΤ ανεβαίνουν.

Επιπλέον το βάρος για όσους δανειολήπτες έχουν δάνεια σε κυμαινόμενα επιτόκια αυξάνεται καθώς η μηνιαία δόση ανεβαίνει προκαλώντας και νέα αιμορραγία στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Βέβαια πολλοί, ειδικά με στεγαστικά δάνεια, είχαν σπεύσει να πάρουν δάνεια σταθερού επιτοκίου για να αποφύγουν τέτοιες “κακοτοπιές”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι π.χ. για ένα επιχειρηματικό τοκοχρεωλυτικό δάνειο 200.000 ευρώ με μέσο αρχικό επιτόκιο 5,5% και διάρκεια αποπληρωμής τα 10 χρόνια, η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης οδηγεί σε αύξηση της μηνιαίας δόσης κατά 76 ευρώ το μήνα.

Πληθωρισμός

Κι έτσι ενώ είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ τόσο για το β’ τρίμηνο του έτους όσο και σε επίπεδο εξαμήνου, η όλη άλλη εικόνα, με την ακρίβεια και τα επιτόκια δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Έτσι πέρα από όσους έχουν δάνεια και βέβαια σχέδια ανάπτυξης μέσω τραπεζικών πιστώσεων η πορεία του πληθωρισμού, δημιουργεί επιπλέον πονοκέφαλο. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη Eurostat στο 11,1% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Αύγουστο του 2022.  Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, ο μέσος πληθωρισμός εκτιμάται  9,1% τον Αύγουστο του 2022, από 8,9% τον Ιούλιο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Στο μεταξύ η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την Παρασκευή τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο, που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται κάτω από το φράγμα του 11% μετά το 12,1% του Ιουνίου και το 11,6% του Ιουλίου. Βέβαια αναλυτές εκτιμούν ότι η υποχώρηση του τιμάριθμου είναι προσωρινή καθώς σε τρόφιμα, στέγαση και ενέργεια οι τιμές έχει ξεφύγει. Μάλιστα είναι ante portas αναθεώρηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για μέσο ετήσιο πληθωρισμό 5,6% για το 2022. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο δεν αποκλείεται σενάριο στο 8%, κάτι που δημιουργεί αρνητικό ισοζύγιο για το αποτύπωμα της ανάπτυξςη στην τσέπη του πολίτη.

Πάντως ακόμη και με μια μικρή αποκλιμάκωση,  το πληθωριστικό σοκ δημιουργεί “αρνητικό ισοζύγιο” και βέβαια μπορεί να φρενάρει την αναπτυξιακή πορεία. Με βάση, όσα ανέφερε, την Τετάρτη, στην ΕΡΤ, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης μπορεί να έχουμε ενθαρρυντικά δεδομένα από το ΑΕΠ αλλά υπάρχουν και ρίσκα.

Όπως είπε, το πληθωριστικό σοκ μπορεί να φρενάρει την ανάπτυξη απότομα αλλά αυτό είναι κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα συμβεί ούτε το τρίτο τρίμηνο από τα στοιχεία που υπάρχουν.

Σε ερώτηση για το πόσο καιρό εκτιμά ότι θα πηγαίνουν μαζί υψηλός πληθωρισμός και ανάπτυξη ο κ. Πελαγίδης απάντησε ότι φαίνεται ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους. «Αυτό που φαίνεται να έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό είναι ότι έχει αυξηθεί η ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος, δηλαδή τα χρήματα αλλάζουν χέρια πολύ γρήγορα.

Επίσης, οι καταναλωτές αναμένοντας τιμές ψηλές, βλέποντας ότι οι τιμές είναι υψηλές κι έχει εμπεδωθεί ο πληθωρισμός παντού, επισπεύδουν τις δαπάνες τους έτσι ώστε να αγοράσουν τα αγαθά γιατί πιστεύουν ότι αύριο μπορεί να ακριβύνουν περισσότερο. Άρα υψηλές τιμές ζητούν περισσότερο χρήμα. Οι πολίτες ζητούν περισσότερο χρήμα, ο δανεισμός των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξάνεται επίσης. Άρα είμαστε αυτή τη στιγμή σε αυτή τη διαδικασία».

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post