Συνύπαρξη 3

Σχόλιο

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΡΟΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΕΡΜΙΑΣ – ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ

Μετς Κέντρο Τεχνών

Διάρκεια: 01/12/2022 – 17/12/2022

Διοργάνωση – Επιμέλεια: Μετς Κέντρο Τεχνών, ΤετARTημόριο, Αλληλεγγύη για Όλους, Νέστορας Κατσιμίχας, Νιόβη Κρητικού

Τρείς καλλιτέχνες συνδιαλέγονται σε έναν εξπρεσιονιστικό διάλογο  που  διεγείρει τον εικονοποιητικό μηχανισμό  της φαντασίας. Κρυφές σκέψεις και φιλοσοφικές αναζητήσεις έρχονται στο προσκήνιο. Το  βλέμμα του θεατή έρχεται να προσδιορίσει το χωρόχρονο και να αποδώσει δικές του ερμηνείες. Ελαιο-τοπία, υποθαλάσσιοι υπαινιγμοί αλλά και σαρκικοί προβληματισμοί μιλούν για ουτοπίες, την απαρχή του κόσμου αλλά και την απεραντοσύνη της φύσης.

Στο έργο του Βασίλη Γέρου, ο καλλιτέχνης γίνεται ένας σύγχρονος αστροναύτης, αστρικός πειρατής ή ρομαντικός άστρο-συλλέκτης, αιχμαλωτίζοντας, κρυφά, κομμάτια του φλοιού της σελήνης. Ταξιδεύουμε σε ακτίνες φωτός, μεταξωτές ποιότητες, αστρικές τοπιογραφίες και υποθαλάσσια όντα.

Ο Γιάννης Τζερμιάς, με τη σειρά του, μας καταθέτει τον κόσμο μιας απομονωμένης εσωτερικής φωνής. Το κενό στο έργο του Γ. Τζερμιά αποτυπώνεται γοερό, παγωμένο, άγονο, Παταγονικό. Είναι η απουσία βιοτικών παραγόντων ενός ουτοπικού οικοτόπου. Χωρίς ίχνος θέρμης ή φωνής δημιουργείται ένας νοητός απόηχος. Με δραματικό φωτοκοντράστο, εξιστορεί έναν και μόνο συνειρμό: «Ο κόσμος γεννιέται ή χάνεται;»

Πλαστικές αναφορές, μας παραπέμψαν πριν σε στοιχεία γης, ουρανού και θάλασσας. Ενώνοντας με προσοχή τα κρυφά κομμάτια του παζλ αυτής της θεματικής, ελπίζουμε για κάποιο σημάδι ύπαρξης. Με τον διάχυτο ερωτισμό, τα αισθησιακά γυμνά και τα πράσινα ελαιο-τοπία του Αριστομένη Κατσούλα ερχόμαστε να ολοκληρώσουμε την απουσία, με ζωή. Αυτό που μέχρι στιγμής έλειπε από  τον εικαστικό διάλογο των τριών, εδώ προσπαθεί να γοητεύσει φέρνοντας στο προσκήνιο ένστικτα συνυφασμένα με το όν, τη γέννηση, τη σαγήνη, το διονυσιακό, το υπαρκτό.

Πληροφορίες: ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών

Διεύθυνση: Ευγένιου Βουλγάρεως 6, Μετς, 11636

Τηλ: +30 211 113 4262 | 6947904483

Mail: metsartscentre@gmail.com

 

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post