Τα φθινοπωρινά εμβόλια για τον Covid και τη γρίπη επιταχύνθηκαν καθώς αυξάνονται οι φόβοι για τη νέα παραλλαγή BA.2.86

Σχόλιο

Η απόφαση ακολουθεί τις προειδοποιήσεις των γενικών γιατρών ότι καθυστερήσεις στην κυκλοφορία του εμβολίου κατά της γρίπης θα προκαλούσαν «χάος».

Η κυκλοφορία των εμβολίων για τη γρίπη και τον Covid -19 για το φθινόπωρο επιταχύνθηκε καθώς οι φόβοι αυξάνονται για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού BA.2.86.

Οι εμβολιασμοί έχουν οριστεί τώρα να ξεκινήσουν στις 11 Σεπτεμβρίου στην Αγγλία, με τους κατοίκους του οίκου φροντίδας ενηλίκων και εκείνους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, καθώς και το προσωπικό υγείας και κοινωνικής περίθαλψης και φροντιστές, να λαμβάνουν πρώτα τα εμβόλια τους.

Το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης θα χορηγείται επίσης σε αυτές τις ομάδες ταυτόχρονα, δήλωσε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας.

Η κυκλοφορία των εμβολίων κατά της γρίπης είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο – ένα μήνα αργότερα από το προγραμματισμένο – για να συμπέσει με την κυκλοφορία των ενισχυτικών εμβόλων Covid . Ωστόσο, οι ιατρικές ιατρικές υπηρεσίες προειδοποίησαν ότι η καθυστέρηση θα προκαλούσε «χάος» και θα έθετε σε κίνδυνο τα ευάλωτα άτομα ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας προώθησε την ανάπτυξη και των δύο εγκοπών, αφού επιστήμονες από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) είπαν ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην «προστασία των πιο ευάλωτων από ασθένειες» από την παραλλαγή BA του Covid-19. 2,86, που φέρει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων.

Ελπίζεται ότι η προώθηση των εγκοπών θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση τυχόν πιθανών επιπτώσεων στο NHS.

Το UKHSA εξετάζει τη νέα παραλλαγή, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή 18 Αυγούστου. Ενώ η παραλλαγή BA.2.86 δεν ταξινομείται ως «παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία», οι επιστήμονες είπαν ότι φέρει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων.

Η ανακάλυψή του ενίσχυσε τους φόβους για ένα νέο κύμα Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για τον κορονοϊό έχουν αυξηθεί τον περασμένο μήνα, συμπίπτοντας με την εξάντληση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων και την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής.

Τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής περιλαμβάνουν ρινική καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτάρνισμα και πονόλαιμο.

Οι άνθρωποι έχουν παροτρυνθεί να δεχθούν την προσφορά των εμβολίων αμέσως μόλις προσκληθούν να παρουσιαστούν.

Η υπουργός Υγείας, Μαρία Κόλφιλντ, δήλωσε: «Καθώς οι κορυφαίοι επιστήμονές μας συγκεντρώνουν περισσότερες πληροφορίες για την παραλλαγή BA.2.86, είναι λογικό να προωθήσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού.

«Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας οι πιο ευάλωτες ομάδες να λάβουν ένα εμβόλιο για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να προστατευθούν και να μειώσουν την πίεση στο NHS.

«Ενθαρρύνω οποιονδήποτε προσκληθεί για εμβολιασμό – συμπεριλαμβανομένων όσων δεν έχουν κάνει ακόμη το πρώτο τους εμβόλιο – να εμφανιστεί το συντομότερο δυνατό».

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Dame Jenny Harries, δήλωσε: «Αυτό το προληπτικό μέτρο για την προώθηση του φθινοπωρινού προγράμματος θα διασφαλίσει ότι αυτοί οι [ευάλωτοι] άνθρωποι έχουν προστασία από οποιοδήποτε πιθανό κύμα [Covid] αυτόν τον χειμώνα.

«Υπάρχουν περιορισμένες διαθέσιμες πληροφορίες επί του παρόντος για το BA.2.86, επομένως ο πιθανός αντίκτυπος αυτής της συγκεκριμένης παραλλαγής είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Όπως συμβαίνει με όλες τις αναδυόμενες και κυκλοφορούντες παραλλαγές του Covid-19 –τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και διεθνώς– θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το BA.2.86 και να συμβουλεύουμε την κυβέρνηση και το κοινό καθώς μαθαίνουμε περισσότερα. Εν τω μεταξύ, ελάτε μπροστά για το εμβόλιο όταν σας καλέσουν».

Πηγή: https://www.independent.co.uk

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post