Δεκάδες σεισμικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ προκαλούν μια πρωτοφανή ακολουθία με το επίκεντρο να παλινδρομεί μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού. Οι επιστήμονες επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν το φαινόμενο που δεν είναι άγνωστο εν τούτοις μέχρι στιγμής δεν δύνανται να καταλήξουν αν θα υπάρξει κάποιος ισχυρότερος σεισμός ή αν αποκλιμακωθεί μέσα από σεισμικές δονήσεις ανάλογης έντασης. Από τις 2 τα ξημερώματα έως και τις 3 το απόγευμα έχουν καταγραφεί 80 δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να είναι 5 Ρίχτερ.
Ως εξαιρετικά ασυνήθιστη και πρωτόγνωρη χαρακτηρίζεται η σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται από την περασμένη Παρασκευή στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με τους επιστήμονες να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την ακολουθία τόσο ως προς τα ποσοτικά όσο και ως προς τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά επιχειρώντας να την αποκωδικοποιήσουν.
Πυκνές σεισμικές δονήσεις
Πάνω από 70 δονήσεις κατέγραψαν οι σεισμογράφοι από τα ξημερώματα ως τις πρώτες απογευματινές ώρες. Παρά το γεγονός ότι δεν παρατηρείται προοδευτική αύξηση του μεγέθους ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 5 σεισμοί μεγάλου μεγέθους άνω των 4 βαθμών σημειώθηκαν μέσα στην ημέρα, κάποιοι από αυτούς και το βράδυ.
«Στη χώρα μας δεν έχουμε δει κάτι ανάλογο με τόσους πολλούς σεισμούς με αυτά τα μεγέθη. Βλέπουμε αντίθετα μια ενίσχυση της συχνότητας αλλά και των μεγεθών» επεσήμανε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.
«Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση, σήμερα το πρωί είχαμε ένα σεισμό 4.9 βαθμών, θα υπάρξουν βεβαίως αυξομειώσεις στη σεισμική δραστηριότητα» τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.
Μετατοπίζεται το επίκεντρο
Το επίκεντρο δεν παραμένει σταθερό και δεν είναι ένα. Τις τελευταίες ώρες φαίνεται να μετατοπίζεται η σεισμική δραστηριότητα πιο κοντά στην Αμοργό , αν και ακόμη δεν είναι γνωστό ποιο ακριβώς ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί, κάτι το οποίο εξετάζεται.
«Το φαινόμενο μετατοπίζεται ΒΑ προς την Αμοργό, έχει περάσει ΒΑ και της νήσου Ανύδρου» είπε ο κ. Λέκκας.
«Στην αρχή ήταν η ακολουθία εστιασμένη πολύ κοντύτερα στη Σαντορίνη, σταδιακά μεταφέρθηκαν τα περισσότερα επίκεντρα προς ΒΑ» τόνισε ο κ. Καραστάθης.
Το επίκεντρο απομακρύνθηκε 30 χλμ. από την αρχική εστία, μακριά από κατοικημένη περιοχή. Αυτό απομακρύνει το ενδεχόμενο καταστροφικού σεισμού ενώ για την πιθανότητα τσουνάμι έχουν εγκατασταθεί αισθητήρες και λειτουργεί κέντρο προειδοποίησης.
Προσεισμοί ή σμηνοσειρά
Οι επιστήμονες εξετάζουν και το φαινόμενο της σμηνοσειράς, των αλλεπάλληλων δονήσεων που διαρκούν εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να εξασθενήσουν. Αυτό είναι το καλό σενάριο γιατί αποφεύγεται μεγάλος σεισμός και τσουνάμι.
«Ενισχύεται το σενάριο της σμηνοσειράς, δηλαδή δεν θα έχουμε σεισμό μεγαλύτερο, δηλαδή σιγά – σιγά το δυσμενές σενάριο περνάει σε 2η προτεραιότητα από πλευράς πιθανοτήτων» υπογράμμισέ ο Αθανάσιος Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
«Το θετικό θα ήταν να γίνει ένας σεισμός 5 μέχρι 5,5 ο οποίος δε θα μας προβληματίσει, ούτε θα κάνει ζημιές προκειμένου να αρχίσει η σταδιακή εκτόνωση του φαινομένου» τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.
«Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι κατά ανάγκη περιμένουμε κάποιος μεγάλο σεισμό[…] υπάρχει το σενάριο ενός μεγαλύτερου σεισμού γι’ αυτό έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα» επεσήμανε ο κ. Καραστάθης.
Στενά παρακολουθείται και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, με ειδικούς αισθητήρες που τοποθετήθηκαν.
Συζήτηση σχετικά με post