Τι σημαίνει «Tripledemic» για το σώμα σας

Σχόλιο

Πόσες φορές θα αρρωστήσω αυτόν τον χειμώνα;

Το 2020, και ξανά το 2021, η τρομακτική διδυδημία δεν ήρθε ποτέ. Η ανησυχία μεταξύ των ειδικών ήταν ότι μια χειμερινή άνοδος του COVID πάνω από την εποχή της γρίπης -ή ακόμα και, στη χειρότερη περίπτωση, ένα ξέσπασμα γρίπης διαστάσεων πανδημίας- θα ωθούσε τα ήδη καταπονημένα νοσοκομεία στο χείλος του γκρεμού. Ευτυχώς σταθήκαμε τυχεροί. Η περίοδος γρίπης απλά δεν υλοποιήθηκε το 2020: Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν μόνο περίπου 2.000 κρούσματα, 110 φορές λιγότερα από ό,τι την προηγούμενη σεζόν. Παρόμοιες τάσεις επικρατούν και για άλλους αναπνευστικούς ιούς. Το 2021, τα κρούσματα ήταν πολύ αυξημένα από το 2020, αλλά εξακολουθούν να έχουν μειωθεί σε σχέση με τα τυπικά χρόνια πριν από την πανδημία.

Τώρα η τύχη μας φαίνεται να έχει τελειώσει. Η περίοδος της γρίπης μόλις ξεκίνησε και ήδη οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει μια έκρηξη κρουσμάτων. Ένα τεράστιο κύμα RSV πλήττει τη χώρα, μαζί με μικρότερες παράλληλες αυξήσεις ρινοϊών και εντεροϊών. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι αυτό που η συνάδελφός μου Katherine J. Wu αποκάλεσε «τη χειρότερη κρίση παιδιατρικής φροντίδας εδώ και δεκαετίες». Εν τω μεταξύ, τα κρούσματα COVID και οι νοσηλείες παραμένουν χαμηλά σε όλη τη χώρα σε σχέση με τα προηγούμενα στάδια της πανδημίας, αλλά ο κορωνοϊός συνεχίζει να σκοτώνει περίπου 350 Αμερικανούς καθημερινά. Η ανησυχία τώρα δεν είναι μια διπλοδημία αλλά μια «τριπλιδαιμία».

Αυτό σημαίνει για εσάς ότι το σώμα σας είναι πιθανό να συναντήσει πολλούς διαφορετικούς ιολογικούς εχθρούς αυτή την εποχή—ίσως και ταυτόχρονα. Όταν επιβιβάζεστε σε ένα αεροπλάνο, ή βλέπετε μια παράσταση ή τρώτε έξω, αντιμετωπίζετε έναν πιο ποικίλο στρόβιλο ιών από ό,τι τα τελευταία χρόνια. Πώς πρέπει να περιμένεις το σώμα σου να αντεπεξέλθει;

Πριν εμβαθύνουμε στο ανοσολογικό απόκρυφο, αξίζει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα, με τον κίνδυνο να δηλώσουμε το προφανές: Το να έχετε ένα κρυολόγημα δεν θα σας προστατεύσει από τον COVID. Ο COVID δεν θα σας προστατεύσει από τη γρίπη. Ούτε η γρίπη από το RSV. Διαφορετικοί ιοί διεισδύουν στην άμυνα του οργανισμού με διαφορετικούς τρόπους και δυστυχώς, όσο εντυπωσιακό κι αν είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δεν έχει κάποια καθολική ικανότητα να αποκρούει όλα τα εποχιακά παθογόνα απλώς και μόνο επειδή ανιχνεύει ένα. Το ίδιο ισχύει και για τους εμβολιασμούς. Ένα εμβόλιο κατά της γρίπης δεν θα σας εμβολιάσει κατά του COVID και ένα εμβόλιο κατά της γρίπης δεν θα σας εμβολιάσει κατά της γρίπης. Η άμυνα έναντι και των δύο ιών απαιτεί και τα δύο εμβόλια.

Ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι περίπλοκο. Όπως έχει γράψει ο συνάδελφός μου Ed Yong, η ανοσολογία είναι εκεί που πεθαίνει η διαίσθηση. Όταν τα σώματα των ανθρώπων αντιμετωπίζουν δύο διαφορετικά παθογόνα, είτε ταυτόχρονα είτε σε γρήγορη διαδοχή, όλα τα είδη της δυναμικής επηρεάζουν. Και ακόμα πιο συγκεχυμένη, αυτές οι δυναμικές μπορεί να διαφέρουν δραστικά από το ένα άτομο στο άλλο. Μερικοί άνθρωποι έχουν καταστάσεις που τους αφήνουν ανοσοκατεσταλμένους. Άλλοι πρέπει να λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Η γενετική μπαίνει στο παιχνίδι. Παράγοντες που κανείς δεν έχει καταλάβει ακόμη μπαίνουν στο παιχνίδι.

Όταν ένα παθογόνο βρίσκει το δρόμο του στο σώμα σας, τα αρχικά στάδια της απόκρισης είναι μέρος αυτού που ονομάζεται έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα – ένας αστερισμός κυττάρων, φραγμών όπως το δέρμα μας και αντανακλαστικά όπως ο βήχας που λειτουργούν συντονισμένα για να αποκρούσουν τα ξένα εισβολείς. Το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι ιδιαίτερα διακριτικό. Διακρίνει μόνο αυτό που είναι μέρος του σώματος και αυτό που δεν είναι, στη συνέχεια επιτίθεται στο τελευταίο. Η μόλυνση από ένα παθογόνο είναι απίθανο να ενισχύσει την απόκριση του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα άλλο με οτιδήποτε άλλο εκτός από τον πιο οριακό τρόπο. «Μπορεί να είσαι λίγο ανανεωμένος και το ανοσοποιητικό σου σύστημα μπορεί να λειτουργεί λίγο πιο γρήγορα, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη προστασία», μου είπε η Σίντι Λέιφερ, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. «Θα πάθεις ακόμα ολόκληρη τη μόλυνση. Απλώς μπορεί να είναι λίγο λιγότερο σοβαρό».

Αυτά τα μικρά οφέλη, αν τα έχετε καθόλου, πιθανότατα θα διαρκέσουν μόνο μία ή δύο εβδομάδες, είπε. Και μάλιστα απέχουν πολύ από το δεδομένο. Στην πραγματικότητα, η μόλυνση από ένα παθογόνο μπορεί μερικές φορές να σε κάνει πιο ευάλωτο στη μόλυνση από ένα άλλο, μου είπε η Annabelle de St. Maurice, ειδικός σε παιδιατρικές λοιμώξεις στο UCLA Health. Η γρίπη, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων βακτηριακών λοιμώξεων. Ο COVID μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων μυκητιασικών λοιμώξεων. Σε αυτό το σημείο, είναι δύσκολο να πούμε πώς θα αλληλεπιδράσει ο COVID με άλλους αναπνευστικούς ιούς. Επειδή έχουμε δει τόσο λίγες περιπτώσεις αυτών των άλλων ιών τα τελευταία χρόνια, δεν έχουμε πολλά δείγματα από τα οποία μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα.

Ενώ το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα εξαφανίζεται, το σώμα συγκεντρώνει Β κύτταρα και Τ κύτταρα, τα οποία, σε αντίθεση με τα κύτταρα που εμπλέκονται στην έμφυτη ανοσοαπόκριση, διατίθενται σε πολλές ποικιλίες που ειδικεύονται στην καταπολέμηση πολλών διαφορετικών παθογόνων. Αυτά τα κύτταρα αποτελούν μέρος του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος, που διακρίνεται από την έμφυτη απόκριση τόσο από αυτή την ειδικότητα όσο και από την ικανότητά του για μνήμη. Μόλις καθαρίσουν ένα παθογόνο, ένα κλάσμα των Β και Τ κυττάρων που τίθενται σε δράση κολλάει, έτσι ώστε αν το σώμα συναντήσει ξανά το ίδιο παθογόνο, μπορεί να κινητοποιηθεί πιο γρήγορα και πιο δυνατά από την πρώτη φορά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η προσαρμοστική ανοσία που παρέχεται από ένα παθογόνο μπορεί να καταλήξει να μας προστατεύει από ένα άλλο. Αυτό ονομάζεται διασταυρούμενη αντιδραστική ανοσία. Εάν δύο παθογόνα είναι αρκετά παρόμοια, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να δημιουργήσει προστασία έναντι του ενός καταπολεμώντας το άλλο. Μερικές φορές το βλέπουμε αυτό με διαφορετικά στελέχη της γρίπης. Ή διαφορετικές παραλλαγές COVID. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα εμβόλια κατά της ευλογιάς μπορούν να εμβολιαστούν κατά της ευλογιάς. Στις αρχές της πανδημίας, ορισμένοι επιστήμονες υπέθεσαν ότι οι προηγούμενες λοιμώξεις με τους τόσο γνωστούς σε όλους μας κοροναϊούς του κοινού κρυολογήματος μπορεί να παρέχουν έναν βαθμό προστασίας έναντι του COVID. Ορισμένες μελέτες έχουν προσφέρει μέτρια υποστήριξη για αυτήν τη θεωρία, αλλά τα αποτελέσματα του πραγματικού κόσμου -εκατομμύρια θάνατοι από τον COVID-19- υποδηλώνουν ότι η όποια προστασία που είχαμε δεν ήταν τρομερά ισχυρή, μου είπε η Donna Farber, μια ανοσολόγος στην Columbia.

Ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζεται η διασταυρούμενη αντιδραστικότητα μπορεί να διαφέρει δραστικά από άτομο σε άτομο. Η απόκριση βασίζεται στο προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα που αναγνωρίζει ένα μέρος του παθογόνου Α που μοιράζεται το παθογόνο Β. Είναι αυτή η ταύτιση που επιτρέπει στο σώμα να αναπτύξει μια ανοσολογική απόκριση στο παθογόνο Β, παρόλο που δεν το έχει συναντήσει ποτέ πριν. Αν το σώμα αναγνωρίσει ένα μέρος του παθογόνου Α που το παθογόνο Β δεν μοιράζεται, το σώμα δεν θα παρουσιάσει μια διασταυρούμενη αντίδραση. Οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν γιατί αυτές οι δυναμικές συμβαίνουν με έναν τρόπο σε ένα άτομο και με διαφορετικό τρόπο σε ένα άλλο, αλλά προς το παρόν, ο Leifer μου είπε, «Δεν νομίζω ότι έχουμε πραγματικά καλό χειρισμό σε αυτό».

Όταν το σώμα τύχει να χτυπήσει μια σχεδόν τέλεια αντιστοιχία μεταξύ τμημάτων δύο ιών που κατά τα άλλα δεν είναι τόσο παρόμοια, είπε, είναι «σαν να κερδίζεις το λαχείο». Εκτός και αν σας αρέσουν αυτές οι πιθανότητες, πιθανότατα δεν θα πρέπει να βασιστείτε στη διασταυρούμενη αντιδραστική ανοσία που θα σας σώσει αυτή την εποχή της γρίπης. Αντίθετα, η πραγματικότητα είναι ότι είναι πιο πιθανό να αρρωστήσετε με πολλά διαφορετικά πράγματα αυτόν τον χειμώνα από ό,τι ήσασταν τον προηγούμενο ή τον προηγούμενο. Να είσαι ασφαλής εκεί έξω. Οι ανοσολογικές σου υπερδυνάμεις μπορούν να προσφέρουν μόνο τόση προστασία.

Πηγή: https://www.theatlantic.com

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post