της οδού Ιάκχου 19 στο Γκάζι, σε παραγωγή του Πολυχώρου VAULT.
Γράφει ο Γιάννης Γαβρίλης
Και γιατί πρέπει να δείτε αυτή την παράσταση;
Κατ’ αρχήν για το θεατρικό κείμενο που έχει γραφτεί από τον Δημήτρη Καρατζιά (ως βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιγόκερως) όπου ” ζωντανεύει” επί σκηνής η δύσκολη έως και ταραχώδης ζωή της Ευαγγελίας Αταμιάν που άφησε το γερό της αποτύπωμα στον χώρο του λαϊκού τραγουδιού ως Μαρίκα Νίνου. Το κείμενο με την γλαφυρή, όσο και την έξυπνη ισορροπία του, μεταξύ της συγκίνησης,( χωρίς να γίνεται μελό όμως ) και του χιούμορ, ενώ παράλληλα με την εξιστόρηση της ζωής της Νίνου, περνάει και όλη η ταραγμένη εποχή για την Ελλάδα από το 1922 μέχρι και το 1957 που έφυγε από την ζωή, σε ηλικία μόλις 35 χρόνων.
Πρέπει να δείτε αυτή την παράσταση για να απολαύσετε την ερμηνεία της Ελένης Ουζουνίδου που πάνω στη σκηνή κυριολεκτικά ” μεταμορφώνεται” σε Νίνου έχοντας εντάξει στην ερμηνεία της όλο το μπρίο της, τον συγκλονιστικό τρόπο που η Νίνου ερμήνευε ακόμη και τα πιο απλοϊκά τραγούδια, συγκινητική η κ. Ουζουνίδου όταν περιγράφει τον καρκίνο που την κατέληξε… παθιασμένη όταν αναφέρεται στην ερωτική της σχέση με τον Τσιτσάνη…, ” φουρκισμένη” στην περιγραφή των καυγάδων τους ή στην ταραχώδη επαγγελματική τους σχέση που έμελε να καταγραφεί ως μοναδική στην Ιστορία του Λαϊκού τραγουδιού.. απογοητευμένη που εκείνος την εγκαταλείπει τελικά. Μια υπερβατική όσο και πειστική ερμηνεία, ιδανική δε, η Ουζουνίδου και στα κάποια τραγούδια που αποδίδει.
Το δε Δημήτρη Καρατζιά ( που έχει σκηνοθετήσει επίσης την παράσταση) τον βρίσκουμε σε άλλη ερμηνευτική διάσταση από αυτή που τον ξέρουμε ως ηθοποιό, παρεμβαίνοντας ως Τζίμης Μάρκου η Τζίμης ο χοντρός όπου στην ταβέρνα του είχε επανειλημμένως δουλέψει η Νίνου.
Όλα αυτά μπροστά στο ευφάνταστο σκηνικό της Κικής Μαυρίδου, μουσικό σχεδιασμό του Μάνου Αντωνιάδη, τα κοστούμια του Μιχάλη Σδούγκου, τους φωτισμούς της Χριστίνας Φυλακτοπουλου.
Η παράσταση ” Η Τουρκομερίτισσα” που ξεπερνάει την θεατρική σύμβαση της ερμηνείας δύο ηθοποιών και ακολουθεί μια πρωτότυπη απεικόνιση- αναφορά της ζωής και της καλλιτεχνικής πορείας της Μαρίκας Νίνου.
Θέατρο ”Εν Αθήναις”- Ιάκχου 19 στο Γκάζι, σε παραγωγή του Πολυχώρου VAULT.
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 έως 27 Ιανουαρίου.


Συζήτηση σχετικά με post