Να γιατί οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι
Ο Έλον Μασκ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο μέχρι το 2027, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Informa Connect Academy. Από τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου, ο Μασκ είναι ο πλησιέστερος σε αυτό το 13ψήφιο όριο και ο πλούτος του αυξάνεται.
Στις αρχές του 2020, ο Μασκ άξιζε περίπου 28,5 δισεκατομμύρια δολάρια , σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index . Μέχρι το τέλος εκείνου του έτους, η περιουσία του ήταν περίπου 167 δισεκατομμύρια δολάρια και από τον Σεπτέμβριο, η καθαρή του περιουσία αποτιμήθηκε σε περίπου 265 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη.
Ο μεγαλύτερος μοχλός του πλούτου του Μασκ ήταν η μετοχήTesla, η οποία σημείωσε ράλι κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Η μετοχή της Tesla κυμαινόταν γύρω στα 30 δολάρια ανά μετοχή τον Ιανουάριο του 2020. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, η μετοχή είχε αυξηθεί σχεδόν στα 300 δολάρια ανά μετοχή.
«Αν κοιτάξετε τη λίστα με τους πλουσιότερους Αμερικανούς, είτε μιλάμε για τον Έλον Μασκ είτε για τον Τζεφ Μπέζος, ο λόγος που οι άνθρωποι γίνονται εξαιρετικά πλούσιοι είναι ότι ξεκινούν μια εταιρεία και αναπτύσσουν αυτήν την εταιρεία», δήλωσε ο Τζέιμς Πεθοκούκης, αναλυτής οικονομικής πολιτικής για το American Enterprise Institute . «Και ο λόγος που η εταιρεία συνεχίζει να μεγαλώνει και να μεγαλώνει είναι να παράγει κάτι πολύτιμο που θέλουν οι άνθρωποι», πρόσθεσε ο Πεθοκούκης.
Τα πιο πλούσια άτομα έχουν συνήθως μεγαλύτερα τμήματα των περιουσιακών τους στοιχείων που επενδύονται στο χρηματιστήριο , ενώ τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος τείνουν να έχουν περισσότερο από τον πλούτο τους δεσμευμένο σε ακίνητα.
Το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών κατέχει σχεδόν το 50% όλων των μετοχών των ΗΠΑ, ενώ το χαμηλότερο 50% των Αμερικανών κατέχει περίπου το 1% όλων των μετοχών , από τα μέσα του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve.
Περίπου το 58% των οικογενειών κατείχαν μετοχές το 2022, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω παθητικών επενδύσεων, όπως οι συνταξιοδοτικοί λογαριασμοί.
«Η ανισότητα πλούτου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές των διαφορετικών τύπων περιουσιακών στοιχείων », δήλωσε ο John Sabelhaus, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings. «Ένα από τα πράγματα που θα προκαλέσει την αύξηση της ανισότητας του πλούτου, όπως μετριέται με τη συγκέντρωση πλούτου είναι το χρηματιστήριο».
Υπάρχει επίσης συζήτηση για τον ρόλο της φορολογίας στη συμβολή στην ανισότητα του πλούτου. Ενώ ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του Πεθοκούκη, υποστηρίζουν ότι τα μεγάλα πακέτα αποζημιώσεων είναι η ανταμοιβή για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης εταιρείας, άλλοι, όπως η Sabelhaus, λένε ότι τα κενά στο φορολογικό σύστημα δημιουργούν άνισους όρους ανταγωνισμού.
«Ιδίως το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, οι αλλαγές στη φορολογική πολιτική κατέστησαν πολύ πιο δύσκολη τη φορολόγηση των πλουσίων», είπε ο Sabelhaus. «Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι αποκλεισμοί, πολλοί περισσότεροι τρόποι για να παρακάμψετε την πληρωμή φόρων».
Πολλοί Αμερικανοί κερδίζουν κυρίως το εισόδημά τους ανταλλάσσοντας το χρόνο και τις δεξιότητές τους με ένα μισθό, το οποίο φορολογείται με βάση το πόσα κερδίζει το άτομο. Στα χαρτιά, το εισόδημα των υπερπλούσιων δεν είναι τόσο ξεκάθαρο.
«Αν σκεφτούμε ότι το εισόδημα είναι ένα είδος βελτίωσης στην ικανότητα κάποιου να ξοδεύει με την πάροδο του χρόνου, εσείς και εγώ έχουμε μισθούς. Και αυτοί οι μισθοί μετρούν πόσα μπορούμε να ξοδέψουμε», είπε ο Sabelhaus. «Ο Μασκ… έχει ένα τεράστιο πακέτο αποζημίωσης. Αλλά ακόμη και αυτό το πακέτο, μόνο ένα κλάσμα του εμφανίζεται ως φορολογητέο εισόδημα, επειδή μεγάλο μέρος του είναι σε μπόνους και άλλους τρόπους πληρωμής που διευκολύνουν την αποφυγή της φορολογίας».
Πηγή: https://www.cnbc.com
Συζήτηση σχετικά με post