Βωβός: Η άγνωστη ιστορία με το μαυσωλείο επί της Κηφισίας (φωτογραφίες)

Σχόλιο

Μια απίθανη ιστορία ανθρώπινης ματαιοδοξίας πέρα για πέρα αληθινή έφτασε στα αυτιά μας και τα πειστήρια αυτής θα σας παρουσιάσουμε αποκλειστικά στο reformer.gr

Όλοι όσοι κινούμαστε στην πρωτεύουσα έχουμε παρατηρήσει επί της οδού Κηφισίας τα επιβλητικά γυάλινα κτίρια του άλλοτε κραταιού Έλληνα επιχειρηματία Μπάμπη Βωβού ο οποίος επονομαζόταν και ως ο Μίδας του κατασκευαστικού κλάδου.

Οι εποχές όμως που η αξία του χαρτοφυλακίου της κατασκευαστικής εταιρείας “Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική” αποτιμώνταν σε 1,2 δις ευρώ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Από το 2013, οπότε και ο επιχειρηματίας συνελήφθη για χρέη προς το δημόσιο, η κατηφόρα για την οικογένεια ήταν και απότομη και μακρά καθώς η αυτοκρατορία Βωβού πνίγηκε κυριολεκτικά στα χρέη και η μια καταδικαστική απόφαση περί περιουσιακής κατάσχεσης ακολουθούσε την άλλη.

Αυτά όμως είναι λίγο – πολύ γνωστά. Αυτό που δεν  είναι γνωστό είναι η ιστορία πίσω από εμπορικό κέντρο Monumental στον αριθμό 44 της λεωφόρου Κηφισίας. Πρόκειται για ένα συγκρότημα γυάλινων κτιρίων με την χαρακτηριστική επιγραφή  “Βωβός” στην κορυφή, στο οποίο σήμερα φιλοξενούνται τα γραφεία δεκάδων μεγάλων εταιρειών όπως η Cisco, η Viva κα. Στο κέντρο του εμπορικού τετραγώνου ο Μπάμπης Βωβός είχε χτίσει ένα μαυσωλείο το οποίο προόριζε ο ίδιος και η σύζυγός του Μαίρη να αποτελέσει την …  κατοικία τους στην μετά θάνατον ζωή.  Μάλιστα στην εξωτερική πλευρά του χαμηλού κτίσματος, έχουν φροντίσει να φιλοτεχνηθούν από καταξιωμένο γλύπτη, οι μορφές τους – αριστερά της Μαίρης Βωβού που προσομοιάζει με θεότητα, δεξιά του Μπάμπη Βωβού- ενώ σε άλλη πλευρά του κτίσματος υπάρχουν ειδικές προεξοχές για τα υποτιθέμενα καντήλια. Το όνομα του κτιριακού συγκροτήματος καθόλου τυχαίο όπως αντιλαμβάνεστε καθώς το λήμμα monumental μεταφράζεται στα ελληνικά ως μνημειώδης, μεγαλειώδης.

Όταν ο άνθρωπος όμως κάνει σχέδια, ο Θεός γελά. Το σχέδιο της άλλοτε επιφανούς οικογένειας να εναποθέσουν τα κοκαλάκια τους σε μαυσωλείο στο κέντρο εμπορικού συγκροτήματος, αποδείχτηκε μάλλον μεγαλειωδώς κακόγουστο και έμεινε στη θεωρία. Στη θέση του, σήμερα λειτουργεί  ένα κατάστημα καφέ με τραπεζάκια και ομπρέλες ενώ το κτιριακό σύμπλεγμα έχει πλέον περάσει – και αυτό-  στα χέρια των τραπεζών με ουρά πολλών χιλιάδων ευρώ από ανεξόφλητα χρέη προς ΔΕΚΟ και οργανισμούς του Δημοσίου.

Άλλο πράγμα η υστεροφημία και άλλο πράγμα ο Μιθριδατισμός.

 

Στη συνέχεια

Σχετικά Άρθρα

Συζήτηση σχετικά με post